Naslovna / Zdravlje

Mali moždani udar – kada je „nije mi ništa“ hitno stanje

Priredio/la: D. T.|9:00 - 06. 04. 2024.

Tranzitorni ishemijski atak je hitno stanje i pacijent mora da dobije odgovarajuću medicinsku pomoć. Dobra vest je da se rizik od moždanog udara može u bitnoj meri smanjiti ciljanom terapijom

mali moždani udar Tranzitorni ishemijski atak je ozbiljan kao i regularni moždani uda Foto: Shutterstock

„Mali moždani udar” – tranzitorni ishemijski atak određuje se kao kratka epizoda neurološkog poremećaja. Stanje se često manifestuje kao prolazni poremećaj moždanih funkcija ili retine (mrežnjače oka) i ne traje duže od 60 minuta. Tranzitorni ishemijski atak nekada se naziva i mali moždani udar, s tim što lekari naglašavaju da ne postoji mali ili veliki moždani udar. Svaki moždani udar je hitno stanje.

Uvod u moždani udar

Američki stručnjaci navode da će jedna od pet osoba koja oseti simptome malog moždanog udara najverovatnije, ako se ne leči, dobiti moždani udar u roku od 90 dana. Tranzitorni ishemijski atak je ozbiljan kao i regularni moždani udar. Stanje se često ispoljava i prolaznim trnjenjem ili slabošću jedne polovine tela, otežanim govorom.

– Simptomi tranzitornog ishemijskog ataka su simptomi slični moždanom udaru koji uglavnom traju nekoliko minuta zbog prekida dotoka krvi u određeni deo mozga – kaže dr Larry Goldstein sa Kentucky Neuroscience Institute.

„Mali moždani udar“ veliki problem

Tranzitorni ishemijski atak najčešće je kratkotrajan simptomi se povlače posle manje od 60 minuta. Zato se često naziva i mali moždani udar. Pacijenti mogu da pomisle da se radi o prolaznoj slabosti, da se ne jave na vreme lekaru i na taj način nehotice otvore vrata regularnom moždanom udaru.

– Jedan od najčešćih znakova tranzitornog ishemijskog ataka je osećaj slabije ravnoteže jednog dela tela – objašnjava neurolog dr Hardik Amin, vanredni profesor Yale New Haven Hospital.

Svaki simptom i znak je alarm da dođemo na pregled

Pacijenti mogu da osete i promene u vidnom polju, privremeni gubitak vida na jednom ili oba oka, dvostruku sliku, dodaje Goldstein.

Gubitak kontrole mišića na jednoj strani lica, moguća utrnulost dela lica, nemogućnost pomeranja delova usta su takođe ozbiljni znaci malog moždanog udara. Stanje može da liči na Belovu paralizu jedan od oblika privremene paralize lica. Lekari upozoravaju da ukoliko imamo barem jedan od simptoma dođemo na pregled. Lažna uzbuna može da nas zaštiti od ozbiljne bolesti, ali i da ukaže na postojanje nekog drugog zdravstvenog problema.

Zahvata najčešće jednu stranu tela

Goldstein naglašava da je i slabost ruku još jedan mogući znak upozorenja na mali moždani udar. U slučaju da ne možemo da podignemo neki ne baš težak predmet, ili da uspevamo samo donekle da ga podignemo, a da ranije nije bilo sličnih problema ili povreda ruku, obavezno je da se javimo lekaru. Ovaj simptom se najčešće opaža na jednoj strani tela.

Teškoće sa govorom, nemogućnost izgovaranja reči, nerazumevanje govora, konfuzno pričanje, takođe su znaci upozorenja.

– Tranzitorni ishemijski atak je hitno stanje i pacijent mora da dobije odgovarajuću medicinsku pomoć. Dobra vest je da se rizik od moždanog udara može u bitnoj meri smanjiti ciljanim tretmanom – kaže Goldstein.

Lečite visok pritisak, dijabetes, aritimije na vreme

Stručnjaci mogu da pošalju pacijenta na skener mozga i krvnih sudova, potrebno je da se proceni funkcija srca, uzme detaljna anamneza, utvrdi da li pacijent ima faktore rizika, kao što je na primer, povišeni krvni pritisak.

Lečenje arterioskleroze, srčanih aritmija, hipertenzije, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti može u velikoj meri da spreči pojavu moždanog udara, koji ako se hitro ne reaguje, može da dovede do invaliditeta ili čak smrti pacijenta – napominje Goldstein.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Đurđica Kolar
11:27, 07. 04. 2024.
Odgovori

Sa 51 godinom preboljela sam težak moždani udar. Nakon 8 mjeseci još uvijek se oporavljam. I mislim da nikad više neću biti ona ista. Imala sam sreću što sam uopće preživjela. Imala sam sreću što je kod mene odmah prepoznato ozbiljno stanje i u roku 3 sata bila več na operacijskom stolu

Mira
21:55, 07. 04. 2024.
Odgovori

Sa 48 sam prezivela ovo sto kazu mali m.udar opisan kao u tekstu.nemam ni jedan razlog koji se navodi nizak pritisak ne pijem ne pusim zdravo se hranim pa sam zaglavila.za jedan sat mi je kod kuce ukazana pomoc nalozeno da ujutro odem kod oftamologa kod neurologa pokojnog ahida iz zemuna pila lekove za mesec dana pocela da radim ihvala bogu za sad je dobro imam73 g.ostala je posledica kad treba neku komplikovaniju rec da kazem uveze mi se jezik.ja to znam pa se t

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo