Naslovna / Zdravlje

Zašto se iznenadna slabost u ruci i zamagljeni vid ne smeju ignorisati ni jedan minut

Priredio/la: D. T.|18:00 - 16. 02. 2023.

Ovo je ozbiljno medicinsko stanje i preteča moždanog udara. Neki od pacijenata mogu doživeti akutni moždani udar u roku od 48 sati, ili skoro sigurno u narednih sedam, 30 ili 90 dana

slabost u ruci Osobe koje su pretrpele mali moždani udar imaju oko 17 puta veći rizik da dobiju akutni moždani udar Foto: Shutterstock

Iznenadna slabost u ruci i zamagljeni vid koji traju do jednog minuta, nekada su znaci upozorenja na moždani udar. Tranzitorni ishemijski moždani udar, poznat i kao „mali moždani udar“ može se manifestovati simptomima koji su ozbiljno upozorenje da će  u roku od 90 dana doći do moždanog udara.

Šta je „mali moždani udar“?

Stručnjaci naglašavaju da je tranzitorni ishemijski moždani udar isto što i moždani udar praćen simptomima koji traju kratko vreme. Ovaj moždani udar poznat i kao „mini ili mali moždani udar“ može se pogrešno shvatiti i kao vrtoglavica.

Tranzitorni ishemijski atak određuje se kao kratkotrajna neurološka disfunkcija, koja najduže traje jedan sat. Tranzitorni ishemijski atak ili „mali moždani udar“ posledica je nedovoljnog priliva kiseonika i glukoze u pojedine delova mozga ili mrežnjače oka.

Pacijenti doživljavaju ozbiljne simptome kao prolazno stanje

Osobe koje su pretrpele mali moždani udar imaju oko 17 puta veći rizik da dobiju akutni moždani udar.

Dr Brandon Giglio iz Langone Hospital, Bruklin u Njujorku kaže da je najveći broj moždanih udara, oko 85 odsto ishemijske prirode, uzrokovan nedovoljnim prilivom krvi u određene delove mozga.  Oko 15 odsto su hemoragični moždani udari i nastaju usled pucanja krvnog suda u mozgu.

Kada se jave simptomi nemoguće je da pacijenti ili neko iz njihove okoline, proceni da li je u pitanju tranzitorni ishemijski atak ili klasičan moždani udar. Stručnjaci navode da su pojedini pacijenti danima, nedeljama ili mesecima, pre moždanog udara imali znake upozorenja na predstojeći moždani udar. Bez konsultacije sa lekarima simptomi su doživljavani su kao prolazno stanje.

Ukoliko se na vreme ne ukaže odgovarajuća medicinska pomoć, jedan od pet pacijenata koji osete znake upozorenja mogli bi da dobiju moždani udar u roku od 90 dana – navodi dr Ahmed Itratn sa Cleveland Clinic Akron General.

Šta je moždani udar upozorenja?

Moždani udar upozorenja se naziva i prolaznim ishemijskim napadom koji izaziva „iznenadne i prolazne neurološke simptome koji se potom spontano povlače.

Tranzitorni ishemijski atak posledica je blokade koja ometa normalan protok krvi u jedan deo mozga. Ta blokada  je privremenog karaktera, jer se sama rastovi ili pokrene, posle čega se snabdevanje krvlju vraća u normalno stanje i simptomi se povlače.

– Simptomi mogu biti slični i isti onome što se smatra moždanim udarom. Jedina razlika je što ti simptomi u datom momentu ne dovode do trajnog neurološkog oštećenja – objašnjava dr Ahmed Itratn.

Ne postoji „mali moždani udar“

Tranzitorni ishemijski atak javlja se iznenadno, traje kratko i ne dovodi do oštećenja mozga koje se može videti kod akutnih moždanih udara. Lekari upozoravaju i da se pored svega navedeno ovaj „mali moždani udar“ ne sme ignorisati.

Ovo je ozbiljno medicinsko stanje i preteča moždanog udara. Neki od pacijenata mogu doživeti akutni moždani udar u roku od 48 sati, ili skoro sigurno u narednih sedam, 30 ili 90 dana, preciziraju stručnjaci.

Budimo brzi

Dr Joshua Willey stručnjak sa Columbia University’s Vagelos College of Physicians and Surgeons naglašava da je i naziv „mini ili mali moždani udar“ problematičnog karaktera, jer umanjuje ozbiljnost stanja. „Mali moždani udar“ zahteva hitu medicinsku reakciju kao i akutni moždani udar i praćen je istim  simptomima kao i kod akutnog moždanog udara.

BE FAST

B (balance) – gubitak ravnoteže

E – (esight)-  zamagljen vid, privremni gubitak vida, pojava dvostrukih slika

F (face)  – lice se iskrivi sa jedne strane. Osoba ne može da se pravilno nasmeši

A (arms) – iznenada slabost u ruci, pacijent nije u mogućnosti da ispruži obe ruke

S (speech) govor, nemoguće je normalno izgovaranje reči ili razumevanje govora

T (time) vreme, potrebna je brza reakcija jer se na taj način mogu sačuvati životi pacijenta i sprečiti trajna oštećenja

Neurolozi upozoravaju da je moguće da imamo samo jedan simptom, sve simptome ili neke od navedenih simptoma. Lekari ističu da ne čekamo da se jave svi simptomi, već da čim primetimo jedan simptom pozovemo hitnu medicinsku pomoć.

Znaci upozorenja traju 30 do 60 sekundi

Mnoge osobe ignorišu simptome tranzitornog ishemijskog moždanog udara, jer se jave iznenada i brzo nestanu.

Zna se da tranzitorni ishemijski napadi traju 5 do 10 minuta, s tim da su znaci upozorenja prisutni samo 30 do 60 sekundi, objašnjavaju doktori. Iznenadna slabost u ruci i zamagljen vid, ne smeju se trpeti ni jedan minut. Potrebno je što pre pozvati hitnu pomoć, preciziraju doktori.

U slučaju da nismo u mogućnosti da odmah odemo u hitnu pomoć, stručnjaci predlažu da što pre posetimo svog lekara najbolje odmah posle uočavanja nekog od simptoma, a ne nakon nedelju dana, jer nam upravo ta posete nekada može spasti život.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Suzan
5:22, 17. 02. 2023.
Odgovori

Ja imam problem koji se javlja ,zamagljen vid,duple slike i trnjenje uglavnom desne strane a potom i oduzetost ruke i lica i to sve traje par minuta.Lekari kazu premorena i bas ih briga za sve ovo sto ste Vi napisali.Zivela Srbija

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo