Naslovna / Zdravlje

Šta oči i problemi sa vidom mogu da kažu o našem zdravlju

Priredio/la: S.St.|17:00 - 07. 02. 2023.

Oči, njihovo zdravlje i jasan vid izuzetno su važni, mada to često potcenjujemo i o tome ne razmišljamo. Naših pet čula važni su i omogućavaju nam da komuniciramo sa svojom okolinom, ali je vid najvažniji, jer zahvaljujući njemu dobijamo 80 odsto svih informacija iz spoljašnjeg sveta

oči Zamagljen vid poneka može da bude znak upozorenja na dijabetes Foto: Shutterstock

Oči su ogledalo duše, obično se kaže, ali oči su i ogledalo našeg zdravlja i mogu na monogo toga da ukažu i upozore nas na postojanje određenih bolesti ili stanja.

Iznenadna pojava zamagljenog vida

Nagli i dramatičan gubitak vida može biti znak problema sa protokom krvi do oka ili mozga. Hitna medicinska pomoć može da spreči ozbiljno oštećenje, pa čak i da nam spasi život. Čak i ako nam se vid brzo poboljša, ovo može da bude upozorenje na moždani udar ili početak migrenske glavobolje.

Ispupčene oči

Grejvsova ili Bazedovljeva bolest razlog je da naša štitna žlezda oslobađa previše hormona, što može dovesti do ovog problema, kao i dvostrukog (duplog) vida i gubitka vida. Takođe, može da izazove dijareju, gubitak težine i drhtanje ruku. Lekovi ili operacija mogu da pomognu u kontroli količine hormona koje proizvodi štitna žlezda, ali neće izlečiti osnovnu bolest – pa će naše oči i dalje biti ispupčene.

Zamagljen vid

Ovo može biti znak dijabetesa, čiji je uzrok previše šećera u krvi. Ako se ne kontroliše redovno i na adekvatan način leči, može da se razvije dijabetička retinopatija (u osnovi ove bolesti dolazi do oštećenja normalnih krvnih sudova što onemogućava normalnu prokrvljenost i ishranu mrežnjače).  Ovo može da utiče na periferni (bočni) vid, ali primenom određene laserske procedure lekar može da spasi centralni vid.

Prsten oko rožnjače

Rožnični luk, inače poznat kao arcus senilis za starije osobe ili arcus juvenilis za mlađe od 40 godina, obično je stanje povezano sa godinama koje stvara talog holesterola, fosfolipida i triglicerida u „luku“ na gornjoj ili donjoj strani unutar rožnjače. Vremenom, luk može narasti i zaokružiti čitavu rožnjaču, stvarajući beli, sivi, plavi ili žućkasti „obris“, tako da deluje kao da je šarenica promenila boju. Taj beličasti krug može ukazivati na različite zdravstvene probleme, uključujući visok krvni pritisak, visok holesterol, aterosklerozu i promene koje taj proces izaziva na krvnim sudovima. Ovo je uobičajena pojava kod sgtarijih osoba ali za osobe mlađe od 40 godina, to bi mogao biti znak upozorenja na rizično visok holesterol.

Opušteni kapci

Ovo može biti simptom mijastenije gravis, zbog čega naš imuni sistem napada i slabi mišiće. Utiče na mišiće oka, lica i grla više od drugih i može da oteža žvakanje, gutanje ili čak govor. Lekar može da nam filtrira krv kako bi nam olakšao simptome, ali to nema dugoročan efekat. Za ovaj problem postoje i lekovi. Međutim, u nekim slučajevima potrebna je operacija za uklanjanje timusne žlezde. 

Ovo nije jedini razlog koji može da izazove opuštene kapke. Zato treba konsultovati lekara da bismo identifikovali problem.

Oči i žute beonjače

Kada su nam koža i beonjače žuti razlog je uglavnom žutica. Ovo često znači da imamo problema sa jetrom i za šta je uzrok visok nivo bilirubina, koji naša jetra proizvodi više kada je pod upalom ili je oštećena. Loša ishrana, rak, infekcije i hronična zloupotreba alkohola mogu da oštete jetru. Lečenje se kreće od promene životnih navika preko lekova pa sve do transplantacije jetre. 

Kada oči „igraju” (treperenje oka)

Ova pojava izuzetno je česta i skoro uvek bezopasna. Obično sama nestaje. Može biti povezana sa alkoholom, umorom, kofeinom, nedovoljno sna, stresom ili pušenjem. U izuzetno retkim slučajevima, može da bude biti znak problema sa nervnim sistemom, kao što je kod multiple skleroze. Ali kod titranja povezanim sa MS ili drugim problemom nervnog sistema, pojavljuju se i drugi simptomi, kao što su poteškoće u hodanju, govoru i odlasku u toalet.

Noćno slepilo

Ako teško vidimo pri slabom osvetljenju, možda će nam biti potrebne naočare ili je možda u pitanju katarakta, što je prirodni deo starenja. Ali noćno slepilo nije uobičajeno među mlađim ljudima. U neobičnim okolnostima, možda je uzrok nedovoljno vitamina A. Ovo je prilično uobičajeno u siromašnijim zemljama. Leči se suplementima ili ishranom bogatom vitaminom A, kao što su slatki krompir, juneća džigerica, spanać, šargarepa i bundeva. Redak uzrok je Retinitis pigmentosa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo