Naslovna / Ishrana

Gravesova bolest može da se kontroliše hranom – šta jesti, a šta izbegavati

Priredio/la: D. T.|13:00 - 31. 01. 2022.

Lekari savetuju da se bolest prvo leči propisanom  terapijom, a zatim određenim načinom ishrane, bogatom kalcijumom i vitaminom D 

grejvsova bolest Grejvsova bolest odgovarajućim režimom ishrane može da se kontroliše Foto: Shutterstock

Gravesova ili Bazedovljeva bolest je autoimi poremećaj, usled kojeg se javlja hipertireoza ili pojačan rad štitne žlezde. Stanje se pre svega leči konvencionalnim lekovima. Dobri lekovi su prvi korak, ali posle izvesnog vremena, uz konsultacije sa lekarom, od koristi može biti i odgovarajući režim ishrane, koji može pomoći pri kontroli simptoma bolesti.

Propisani lekovi su prvi korak izlečenja

– Intevencija lekara i tačno propisani lekovi su prvi korak koji se preduzima u borbi protiv Grejvsove bolesti – kaže endokrinolog dr Susan Spratt, sa Duke University u Daramu u Severnoj Karolini. Stručnjaci tek potom dopuštaju određeni način ishrane, kalcijum i vitamin D ističu se kao posebno bitni za pacijente.

Upotreba soli

U našoj zemlji se so jodira. Međutim, ljudima sa Grejvsovom bolešću ne preporučuje se previše joda, jer jod može biti „okidač“ da telo proizvodi više TSH, hormona koji stimuliše štitnu žlezdu. Pacijenti moraju nastojati da izbegnu hipertireozu, stanje koje može izazvati probleme sa srcem, kostima i mišićima. TSH je hormon i sintetiše se u prednjem režnju hipofize, sa zadatkom da reguliše koncentraciju hormona štitne žlezde. Sintezu TSH stimuliše niska koncentracija hormona štitne žlezde i TRH hormon koji se sintetiše u hipotalamusu.

Prema analizama Nacionalnog instituta za zdravstvenu kancelariju dijetetskih suplemenata u Americi, preporučeni dnevni unos joda iznosi 150 mikrograma. Pacijenti sa hipertireozom, možda će ipak, morati da konzumiraju manje od navedenog iznosa, pa je uvek dobro posavetovati se sa lekarom.

Lisnati zeleniš

Suviše aktivna štitna žlezda, može ubrzati prirodni proces razgradnje i obnavljanja koštanog tkiva, što može rezultirati povećanom potrebom za kalcijumom. Nedovoljan unos kalcijuma, vremenom može, dovesti do razvoja osteoporoze.

Ovi problemi se mogu smanjiti ili prevenirati ishranom bogatom lisnatim zelenim povrćem, kao što su spanać, brokoli ili kelj. Savet je, ako je moguće da jedete ovo povrće u obliku salata ili variva. Mnogi stručnjaci kažu da prednost date hrani iz tanjira, pa tek ako ona ne pomogne, da potražite suplemente. Naravno, savetuje se i upotreba mleka i mlečnih proizvoda.

Morske alge

Morske alge se ne preporučuju jer, mogu biti veoma bogate jodom. Jedna porcija od 10 grama sušenog norija, sadrži 232 mikrograma joda po porciji, pa ne bi trebalo da ih koriste osobe koje pate od Grejvsove bolesti.

Losos

Pošto su dovoljne količine kalcijuma važne, preporučuje se da uz ovaj mineral koristi i vitamin D, koji poboljšava apsorpciju kalcijuma. Losos ima visok sadržaj vitamina D, jedna porcija od oko 85 grama sadrži oko 570 IU (međunarodnih jedinica). Vitamina D ima i ribljem ulju, šampinjonima, žumancu, mlečnim proizvodima.

Brazilski orah i semenke suncokreta

Selen učestvuje u stvaranju tiroidnih hormona i regulisanju funkcija štitne žlezde. Iako retko, osobe sa Grejvsovom bolešću mogu razviti bolest oka koje može usloviti gubitak vida. Prema nekim istraživanjima, nedostatak selena, može uticati na povećani rizik od nastanka Grejvsove oftalmopatije. Brazilski orah i semenke suncokreta bogati su selenom, koji može zaštiti oči.

Preoručuje se eliminisanje glutena iz ishrane

Studija objavljena u martu 2019. u časopisu Autoimmunity Reviews otkrila je da Grejvsova bolest može biti povezana sa celijakijom, drugom vrstom autoimunog poremećaja prilikom kojeg dolazi do nepovoljne reakcije tela na gluten, protein koji se nalazi u žitaricama poput ječma, pšenice i raži. U slučaju potvrđene celijakije, preoručuje se eliminisanje glutena iz ishrane, kako ne bi došlo do pogoršanja simptoma hipertireoze. Ukoliko niste osetljivi na gluten i nemate dijagnozu celijakije, nema potrebe da se izbacuje gluten iz ishrane, kažu stručnjaci.

Bobičasto voće

Autoimuna bolest kao što je hipertireoza, zahteva ishranu bogatu antioksidansima koji mogu sprečiti ćelijska oštećenja. Antioksidansi su odličan izbor jer mogu da smanje  oksidativni stres i upale. Ovo je hrana uz koju ćete se, kako kažu stučnjaci, sigurno osećati bolje. Maline, kupine i borovnice mogu biti pravi izbor voća za ljude koji se leče od Grejvsove bolesti.

Kofein

Anksioznost, nervoza, ubrzan rad srca i gubitak težine, neki su od simptoma Grejvsove bolesti koji se mogu pogoršati nekontrolisanom upotrebom kofeina. Energetska pića su najveći izvori kofeina, nutricionisti ih ne savatuju i zbog visoke količine šećera i veštačkih aroma. Neki stručnjaci, preporučuju da pacijenti sa Grejvsovom bolešću ograniče upotrebu čaja i kafe.

Mahunarke

Istraživanja pokazuju da je hipertireoza povezana sa niskim nivoom gvožđa. Studija, objavljena u avgustu 2017. u časopisu Clinical Endocrinology navodi da Grejvsova bolest može da dovede do manjka gvožđa u krvi. Neki stručnjaci, navode da vegani i vegetarijanci imaju manje šanse da razviju hipertireozu od osoba koji koriste meso, tvrdi studija iz 2015.  godine, objavljena u časopisu Public Health Nutrition.

Nekada umesto šnicle možete pojesti i mahunarke, pola šolje mahunarki (pasulj, sočivo, grašak, leblebija) sadržo oko 3 miligrama gvožđa, što je 17 odsto preporučenog dnevnog unosa. Kako bi telo moglo na najbolji način da apsorbuje gvožđe koristite i namirnice bogate vitaminom C.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo