Naslovna / Zdravlje

Crvenilo oka je prateća pojava kod 99 odsto očnih bolesti, ako ne prođe za dan, dva, javite se lekaru

Piše: Iva Nenezić
17:00 - 25. 04. 2021.

Crvenilo oka ima brojne uzročnike – od umora, do infekcije ili drugog očnog oboljenja

crveno oko-bolest-povreda Crvenilo oka može da ima različite uzroke Foto: Canva

Crvenilo oka nastaje kada se krvni sudovi, smešteni na površini oka, prošire. Razlozi tome mogu biti brojni. Ono nekad iščezne posle dan ili dva, ali kad potraje, potrebno je pronaći uzrok ove pojave i u skladu s njim reagovati.

Kad je crvenilo oka bezazleno

Prema rečima oftalmologa dr Tihomira Aleksića, crvene beonjače nekad ne predstavljaju smetnju.

– Crvenilo oka samo po sebi ne mora da predstavlja problem, niti da smeta. Razlog tome može da bude bezazlen. Crvene beonjače mogu da izazovu spoljašnje trenutne iritacije, poput vetra, na primer. Crvenilo može da se javi i kao alergijjska reakcija. Neispavanost, preveliko naprezanje oka i alkohol takođe mogu da budu uzrok ove pojave – kaže za eKlinika portal dr Aleksić.

Vetar kao fizički nadražaj

Vetar može da smeta sam po sebi i da izazove suzenje i blaže crvenilo oka, koje se javlja kao reakcija na fizički nadražaj. Vetar, takođe, može da nanese sitno strano telo, pa se kao posledica javlja crvenilo beonjače. Pojava prolazi nakon kraćeg vremena i oko nije potrebno posebno tretirati.

Kontaktna sočiva

Predugo nošenje kontaktnih sočiva ili njihova nepravilna upotreba mogu da dovedu do iritacije ili infekcije, koja za posledicu ima crvenilo oka. Potrebno je pažljivo pratiti uputstva za njihovu primenu, čime će se ova pojava izbeći.

Alkohol i crvenilo oka

Alkohol širi krvne sudove, pa i one sitne, u očima, usled čega se neretko javlja crvenilo. Pojava najčešće prolazi sama od sebe. Postoje kapi za oči koje imaju trenutni efekat „izbeljenja“, pa se krvni sudovi ubrzo vraćaju u normalu.

Crvenilo je prateća pojava kod 99 odsto bolesti oka

S druge strane, prema rečima dr Tihomira Aleksića, ova pojava može da bude jedan od simptoma nekog zdravstvenog problema.

– Iako crvenilo oka nekad nema uzrok u oboljenju, ono je prateća pojava kod 99 odsto bolesti oka. Brojni su mogući uzroci. Oboljenja oka koja, kao jedan od simptoma prati i crvenilo oka, najčešće su bakterijske i virusne prirode. Crvenilo može da se javi i kao prateća pojava određenih alergija, i tada govorimo o alergijskom konjuktivitisu, ali može da bude posledica nekih sistemskih bolesti, ali i težih oboljenja, poput glaukoma i mnogih grugih –naglašava dr Aleksić.

Suvoća oka

Suvoća oka nastaje ako suzne žlezde ne proizvode dovoljno suza, pa nema osećaja „udobnosti“, već se javlja neprijatno grebanje. I ova pojava neretko je praćena crvenilom, a potrebno je obratiti se lekaru kako bi preporučio kapi, takozvane „veštačke suze“ ili odredio drugu terapiju.

Konjuktivitis

Konjuktivitis je stanje izazvano zapaljenjem sluzokože koja prekriva unutrašnju površinu kapaka, kao i beonjaču, takozvane konjuktive. Često se javlja kao alergijska reakcija na polen ili prašinu i tada govorimo o alergijskom konjuktivitisu, ali može da bude i posledica bakterijskih ili virusnih infekcija, kao i reakcija na određene hemikalije. Veoma je česta pojava, koju prati i crvenilo oka, ali i svrab, otok, pojačana osetljivost na svetlost, „grebanje“ i suzenje.

Bakterijske i virusne infekcije

Najčešći izazivači bakterijske infekcije oka jesu stafilokoke i streptokoke, dok i neki virusi, poput herpesa, mogu da uzrokuju infekciju. Crvenilo oka jedna je od reakcija kada dođe do inficiranja. Neke infekcije su uporne, pa crvenilo ne prolazi sve dok problem ne bude otklonjen.

Kandida oka

Infekcija gljivicom Candida Albicans neretko je praćena crvenilom oka, ali i otokom i beličastom skramom i veoma je uporna. Može da bude propratna posledica sistemske kandidijaze. Ova infekcija zahteva što bržu reakciju i medicinsku terapiju.

Šta je znak za uzbunu

– Kad su beonjače crvene, ako nema drugih tegoba, ni vidne težine, može da se sačeka dan ili dva, da se vidi da li će proći. Ako, međutim, crvenilo prati neprijatan osećaj, poput grebanja, osećaja bola ili svraba, „peska u oku“, i ako ono potraje, potrebno je što pre reagovati i javiti se lekaru, kako bi se pronašao uzrok i kako bi se što pre počelo sa terapijom – kaže dr Tihomir Aleksić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ceca
19:29, 25. 04. 2021.
Odgovori

Memi je billo crveno oko,pa sam saznala da imam glaukom ,moralla da operisem.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo