Naslovna / Zdravlje

Grip je nestao tokom pandemije covid 19, ali, lekari kažu da to baš i nije dobro

Priredio/la: J. M.|17:00 - 02. 05. 2021.

Lekari su zahvalni na ovom „spontanom“ odlaganju epidemije gripa. Međutim, neki su zabrinuti. Ako se grip povuče na nekoliko godina, današnja deca bi mogla da propuste priliku da im se u ranom uzrastu razvije imunološki odgovor na virus gripa

grip-lekovi-sezona gripa Grip je možda nestao, ali lekari upozoravaju da to i nije baš dobro… Foto: Shutterstock

Mere koje usporavaju širenje korona virusa, a koje se od početka pandemije primenjuju širom sveta, izgleda da su odlično delovale i na suzbijanje gripa. Otkako je korona virus počeo globalno da se širi, slučajevi obolelih od gripa, prijavljeni Svetskoj zdravstvenoj organizaciji SZO, pali su na minimalni nivo. Razlog je, smatraju epidemiolozi, taj što su mere koje su preduzete kako bi se sprečilo širenje korona virusa takođe zaustavile i grip. Virusi gripa prenose se na sličan način kao i SARS-CoV-2, ali su manje efikasni u preskakanju sa domaćina na domaćina, navode stručnjaci.

Grip više ne cirkuliše

Prošle jeseni, pad broja ljudi obolelih od gripa bio je brz i globalan. Od tada, broj prijavljenih slučajeva obolelih od gripa izuzetno je mali u odnosu na ranije godine.
− Jednostavno, grip ne cirkuliše među svetskom populacijom kao ranije – kaže Greg Poland, koji je decenijama proučavao grip na američkoj Mayo klinici. Sjedinjene Američke Države su zabeležile oko 600 smrtnih slučajeva od gripa tokom sezone 2020-2021. U poređenju sa tim, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti zabeležili su da je u prethodnoj sezoni bilo oko 22.000 smrtnih slučajeva, a pre dve sezone čak 34.000.

Šta će biti sa vakcinom protiv gripa?

Budući da se vakcina protiv gripa svake godine zasniva na sojevima koji su cirkulisali tokom prošle godine, nejasno je koliko će biti efikasna vakcina sledeće godine, ukoliko se tipični obrasci bolesti vrate. SZO je krajem februara, kao i obično, dala preporuke za sojeve gripa za vakcine, ali one su zasnovane na mnogo manje slučajeva, nego u uobičajenoj godini, bez pandemija. Istovremeno, sa manje virusnih čestica koje kruže svetom, manje je šanse za predstojeću mutaciju, pa je moguće da se vakcina protiv gripa za 2021–2022 pokaže izuzetno efikasnom.

Lekare brine izgubljeni imunološki odgovor

Lekari su „zahvalni“ na ovom spontanom odlaganju epidemije gripa. Ali, neke, međutim, brine i izgubljeni imunološki odgovor. Naime, ako se grip povuče na nekoliko godina, današnja deca bi mogla da propuste priliku da im se u ranom uzrastu „utisne“ imunološki odgovor na virus gripa. To može biti dobro ili loše, zavisno od toga koji sojevi budu cirkulisali tokom njihovog života. Za sada, budući prenos gripa u svetu u domenu je prave kocke – neizvesno je kako će se i koliko grip prenositi, i kakvi sojevi će cirkulisati, kažu stručnjaci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marica
19:46, 02. 05. 2021.
Odgovori

Ni meni nije jasno kako su sve druge bolesti nestale?Samo se priča o mutaciju kovida i o vakcinaciji.Da lije moguće da je jednostavno napraviti vakcinu za nešto nepoznato?I zašto niko ne nalazi lek koji je mnogo prihvatljiviji?Farmacija je zavladala svetom a u ishrani je glavni problem! Kada bi se zdravlje zasnivalo na živoj biljnoj hrani i voću,lekovi nam ne bi bili potrebni.A velike moćnike više brine zarada nego zdravlje ljudi.Valjda će doći dan da se vrednuju prave stvari u ishrani i životu!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo