Naslovna / Zdravlje

Šta sve vagina može da „poruči“ ženi i šta sve treba da znate o intimnoj regiji

Priredio/la: J. M.|11:00 - 06. 06. 2021.

Baš kao što se ostatak ženskog tela menja s godinama, i vagina prolazi kroz promene. Evo šta sve treba da znate o svojoj intimnoj regiji

vagina-ženski polni organ-zdravlje Svaka promena može biti znak za uzbunu, ali mnogo toga je potpuno normalana pojava u životu vagine Foto: Pexels

Vagina može da nam kaže mnogo toga o našem zdravlju, o tome kako starimo i šta se sve s godinama dešava s  u ženskom telu, o ciklusima i drugim „tabu“ temama… Zdravlje vagine je zapravo odraz celokupnog zdravlja žene, kako fizičkog tako i psihičkog, kažu lekari. Šta je to što tokom celog života vagina „poručuje“ ženi, šta se sve može dogoditi „tamo dole“ i kada je vreme za lekara, a kada je reč o normalnoj promeni…

Sve „tamo dole“ nije vagina

Greška broj jedan koju žene prave je to što sve „tamo dole“ zovu vaginom.
− Uvek sam šokirana kako su žene toliko zbunjene u vezi sa sopstvenom anatomijom – kaže dr Alisa Dvek, ginekolog, profesor na Medicinskom fakultetu “Mount Sinay”.
− Ljudi su inače veoma „globalni“ oko reči „vagina“. Misle da to označava sve „tamo dole“, ali svaki deo je drugačiji. Da rešimo jednom zauvek: vagina je unutrašnja mišićna cev koja povezuje grlić materice sa vulvom, vulva je sve ono što vidite spolja, uključujući velike usne i male usne (spoljašnje i unutrašnje „usne“), klitoris je osetljivi centar za seksulana zadovoljstvo na vrhu vaših usana, a uretra kanal za izbacivanje urina. 

Iscedak nije “čudna” pojava

Deluje vam da sekreta imate previše? Nije tačno – ne postoji „normalna“ količina vaginalnog pražnjenja. Ono može da varira, u zavisnosti od vašeg menstrualnog ciklusa. Sredinom ciklusa, sekrecija se povećava i uglavnom je bistra i sluzava.
Sluzava struktura vaginalnog sekreta olakšava pokretljivost sperme u vagini, u grliću materice i materici, tako da može lakše da dođe do oplodnje. Vagina vas ovako „obaveštava“ da ste u plodnom periodu – kaže dr Dvek.
U ostalim danima meseca iscedak može biti gušći i belji. Znaci zbog kojih biste trebalo da brinete su ako je iscedak gust i žućkast – to znači da verovatno imate gljivičnu infekciju. Sivkasta boja sekreta sa neprijatnim mirisom, poput sveže ribe, može ukazivati na bakterijsku vaginozu. Jaka sekrecija koja je žuta ili zelena može biti neželjeni efekat gonoreje, polno prenosive infekcije. U svim ovim tim slučajevima obratite se svom lekaru.

Nisam jaka kao nekada

Do 40 odsto žena ima neku vrstu prolapsa karličnih organa, a to je stanje kada mišići zidova vagine nisu više tako snažni. Nažalost, mnogima je previše neugodno da o tome razgovaraju sa svojim lekarom.
− Mnoge žene ne shvataju da vagina može da izgubiti snagu mišića – kaže Leslie M. Riki, vanredni profesor urologije, akušerstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu Jejl.
−  Žena može da primeti ispupčenje, bol tokom odnosa, pritisak u vagini, probleme sa bešikom i crevima i bolove u leđima ili karlici. Faktori koji utiču na ovu pojavu su trudnoća, porođaj, starenje, menopauza, pušenje… Vaš lekar će možda moći da prepiše vežbe za jačanje mišića dna karlice – objašnjava dr Riki.

Urinirajte pre i posle seksa 

Kod žena su uretra, vagina i anus u neposrednoj blizini. Polni odnos može prouzrokovati da se bakterije iz analnog otvora probiju do bešike, gde se mogu razmnožiti i izazvati infekciju.
− Kod muškarara je drugačije – oni imaju veliku udaljenost od analnog područja do uretre zbog dužine penisa – kaže dr Dvek i dodaje da ako ste skloni infekcijama, urinirajte pre i posle seksa kako biste očistili otvor uretre od bakterija.

Ne tuširaj me!

−  Vagina ne voli ispiranje iznutra. Ipak, svaka četvrta žena od 15 do 44 godine to radi. A tuširanje može da promeni prirodni pH vagine, povećavajući rizik od infekcije i iritacije. Vagina nije prljavo, užasno mesto kome je potrebno stalno čišćenje i snažno ribanje – kaže dr Dvek i preporučuje blagi sapun i vodu, bez ikakvih mirisa i ispiranje iznutra.

Kegelove vežbe su važne, ali nisu za svakoga

−  Većina žena misli da su Kegelove vežbe korisne samo u trudnoći i posle porođaja. Ali, pokazalo se da snažni mišići dna karlice mogu povoljno da utiču na funkciju bešike, vagine i creva tokom celog životnog veka, čak i do starijih godina. Iako mnogi lekari predlažu Kegelove vežbe za inkontinenciju povezanu sa trudnoćom, studije objavljene u Svetskom časopisu za urologiju otkrile su da vežbe za karlično dno takođe mogu sprečiti nesvesnu inkontinenciju (curenje urina koje se javlja kod kašljanja, kijanja ili smeha) i slabljenje mišića karličnih organa. Jednostavno radite Kegelove vežbe kad god možete – stisnite mišiće dna karlice kao da zaustavljate protok urina. Držite tri sekunde, opustite se tri sekunde i ponovite 10 do 12 puta – kaže dr Riki, ali upozorava:
Međutim, neke žene koje imaju bol tokom seksulanog odnosa, ili moraju vrlo često da idu u toalet, verovatno imaju  previše zbijeno karlično dno, a ne slabo. U ovom slučaju jačanje mišića može pogoršati stanje. Ako sumnjate da je ovo vaša situacija, obratite se lekaru koji će vas uputiti na dalje preglede.

Hemijske reakcije sekreta i sperme

Vaginalni sekreti su kiseli (imaju nizak pH). Sperma je alkalna (visok pH). Kada se te dve telesne izlučevine spoje, odnosno mešaju, hemijske reakcije stvaraju nova svojstva koja mogu imati različite mirise. Tačan miris zavisi od vašeg individualnog nivoa pH. Ako ponekada osetite miris ribe nakon seksa, obratite se svom lekaru. To može biti znak bakterijske neravnoteže u vagini ili infekcije u spermi vašeg partnera.

Kako starimo, lubrikanti su sve potrebniji

Prema istraživanju Univerziteta u Indiani, više od 65 posto žena koristi lubrikante kako bi seks učinile ugodnijim. Kako starimo, lubrikanti su nam sve potrebniji jer nam je potreban i dobar i ugodan seks, a njega nema ako je vagina „suva“. Iako je za “sušenje” vagine generalno kriva menopauza, na nju mogu uticati mnogi drugi faktori – stres, alkohol, pilule za kontrolu rađanja kao i dužina seksulanog odnosa.
Ako koristite lubrikante, proverite šta sve sadrže. Lubrikanti na bazi vode dobar su izbor za poboljšanje zadovoljstva, ukoliko partner koristi kondom. Ona na bazi ulja, mogu biti dobar izbor za oralni seks, ali nisu prikladna za kondom (povećavaju rizik od pucanja kondoma). Lubrikanti koji imaju duži efelat su oni sa silikonskom bazom. Ako ste skloni infekciji, uverite se da ne sadrže glicerin koji ima šećere, a oni mogu dovesti do razmnožavanja gljivica u vagini.

Samo pamučni veš

Vašoj vagini je potreban svež vazduh. Tamno, tesno i vlažno okruženje može izazvati gljivične ili bakterijske infekcije.Pamučno donje rublje i odeća koja je šira su prava stvar. Često, ako je neko sklon infekciji, kažem mu da spava bez donjeg veša. Takođe, ženama koje imaju česte infekcije savetujem da posle tuširanja vulvu osuše fenom kako bi se brzo rešile viška vlage. Iako zvuči kao smešna ideja, ovo deluje. Odeća koju treba izbegavati su spandeks, mokri kupaći kostimi, prljava ili mokra odeća za teretanu i najlon čarape – kaže dr Dvek.

I vagina prolazi kroz promene

-Baš kao što se ostatak našeg tela menja s godinama, i vagina prolazi kroz promene. Menja joj se oblik i boja, kaže dr Dvek.
Potkožne masti u telu se smanjuju sa godinama. U 30. godinama, promena hormona izazvana trudnoćom ili starenjem može prouzrokovati da vaginalno područje potamni. U četrdesetim godinama života žene niži nivo estrogena može promeniti pH ravnotežu vagine, podstaći upale i stanjivanje i isušivanje zidova vagine (javlja se svrab, crvenilo i peckanje). Dobar način da održite zdravu vaginu je da imate redovne seksualne odnose. A u međuvremenu, dok sve ove promene traju – uzmite ogledalo u ruke i s vremena na vreme proverite šta se sve to tamo dole dešava – savetuje dr Dvek.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo