Naslovna / Zdravlje

Duringova bolest ili dermatitis herpetiformis su promene na koži izazvane celijakijom

Priredio/la: D.T.|15:00 - 14. 08. 2021.

Duringova bolest  ili dermatitis herpetiformis jako svrbi, pa stručnjaci upozoravaju da se bolest često može pogrešno dijagnostikovati kao ekcem

duringova bolest - celijakija-dermatitis Promene na koži su jedan od oblika celijakije, koji pogađa od 15 do 25 odsto svih pacijenata sa ovom dijagnozom Foto: Shutterstock

Žarenje i peckanje kože, osip koji podseća na herpes, uz primedbe pacijenata da je svrab toliko jak da im dođe da „skinu kožu sa sebe“ najčešći su simptomi dermatitis herpetiformis ili Duringove bolesti, hronične kožne manifestacije celijakije. Dodatni problem je što se bolest nekada veoma teško otkriva, tako da se deo pacijenata veoma namuči dok ne dođe do prave dijagnoze. Većina ljudi misli da je celijakija bolest koja utiče samo na stomak, ipak, promene na crevima nisu jedini simptomi ove, sve učestalije bolesti, koja može pogoditi bilo koji deo tela.

Šta je dermatitis herpetiformis (DH)

Promene na koži su jedan od oblika celijakije, koji pogađa od 15 do 25 odsto svih pacijenata sa ovom dijagnozom. Najčešće se javlja između 30. i 40. godine života. Smatra se da su ovim kožnim promenama najpodložniji pacijenti iz severne Evrope. Osip je rezultat lokalizovanog imunološkog odgovora. Pojavljuje se simetrično, na obe strane tela, uglavnom na delovima tela kao što su laktovi, kolena, zadnjica, lice, leđa, prepone. Nacionalni institut za dijabetes, digestivne i bubrežne bolesti SAD beleži da se osip razvija samo konzumiranjem, a ne i dodirivanjem glutena. Kod više od 80 odsto pacijenata sa dijagnozom dermatitis herpetiformis, osip je jedini simptom bolesti. Osobe koje imaju dermatitis herpetiformis, osećaju jak svrab kože iako lečenje traje. Bezglutenska ishrana je jedini lek, bolest je vrlo uporna.

Upalni odgovor na koži

Većina ljudi, u prvi mah, ne misli da je u pitanju celijakija. Gluten, u ovom slučaju ne pokreće upalni odgovor u crevima, već na koži. Stručnjaci tvrde da ako imate dermatitis herpetiformis osip jednostavno imate i celijakiju, iako ne ispoljavate nikakve gastrointestinalne simptome.

Svrab je najprisutniji simptom kod dermatitis herpetiformis osipa. Pacijenti se žale da je taj svrab toliko intenzivan da im vlastita koža jako smeta i pričaju da „žele da je skinu sa sebe“. Dijagnoza celijakije je komplikovana, kao i otkrivanje pravog uzroka osipa. Mehurići koji se pojavljuju na koži izgledaju slično herpesu. Usled intenziteta svraba, pacijenti nekada ogrebu kožu pa noktima uklone lezije, čineći na taj način osip drugačijim.

Promene na zubima

Dermatitis herpetiformis jako svrbi, pa stručnjaci upozoravaju da se bolest često može pogrešno dijagnostikovati kao ekcem, posebno ako se izgrebu plikovi. Kod petine pacijenata uočavaju se i problemi sa zubima. Javlja se promena boje zuba, prisutne su i oralne lezije. U slučaju osipa i promene na boji zuba, savet je da se poseti lekar, zato što sve ovo ukazuje na moguću pojavu celijakije.

Dijagnostika uz pomoć biopsije kože

Ukoliko lekar posumnja u dermatitis herpetiformis, savetovaće biopsiju kože. U slučaju da se radi o bolesti u nalazima će se videti naslage IgA antitela, koja su često posledica autoimunih stanja poput celijakije. Bolest je uporna i pacijenti moraju da se pridržavaju određenog načina ishrane. Nekada može da prođe dosta vremena da bi se osetilo poboljšanje. Pacijenti koji boluju od klasične celijakije, kada izbace gluten iz ishrane, osećaju se bolje u roku od nekoliko dana, do nekoliko nedelja.

Protokol lečenja i alternativne metode

Osip se tretira lekom Dapson, a ako on ne pomaže, savetuje se primena topikalnog hidrokortizona ili lidokain krema. Primena Dapsona može da izazove i neželjene efekte, uključujući hemolitičku anemiju, stanja kada se crvene krvne ćelije uništavaju brže nego što se mogu stvoriti. U takvim situacijama savetuju se alternativni lekovi, kao što su sulfapiridin (antibiotik) ili sulfasalazin (antireumatski lek koji modifikuje bolest i koristi se za lečenje autoimunih stanja). Nekad se savetuje kratko, hladno tuširanje, koje može, kako se smatra, da ojača zaštitnu strukturu kože. Lekovi se primenjuju dok se ne povuče osip, ali terapija se nastavlja bezglutenskom ishranom, kako ne bi došlo do oštećenja tankog creva.

Izbegavati jod

Život bez glutena će smanjiti rizik od povratka osipa, ali ni to nekada nije garancija, jer su recidivi česti. Nekada ishrana bogata jodom može pokrenuti proces, a u tom slučaju savetuje se da se izbegavaju namirnice u kojima ima dosta joda, kao što su morske alge, bakalar, škampi, jogurt, mleko ili jodirana so. Primenom bezglutenske ishrane, simptomi dermatitis herpetiformisa se povlače, a kako se ne bi ponovo javili, bezglutensku ishranu potrebno je sprovoditi doživotno.

Ko jedini daje dijagnozu?

Udruženje obolelih od celijakije u Srbiji naglašava da se bezglutensko brašno na lekarski recept prepisuje samo osobama obolelim od celijakije (šifra dijagnoze je K 90.0), pa je zato potrebno da se oboleli od dermatitis herpetiformisa, posle posete dermatologa, sa nalazima uputi i kod gastroenterologa, koji jedini postavlja dijagnozu celijakije. Tek tada, posle utvrđivanja dijagnoze celijakije od strane gastroenterologa, oboleli može da podiže svoje mesečno sledovanje bezglutenskog brašna u apoteci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo