Naslovna / Zdravlje

Čitaoci pitaju: Koja je razlika između hipotireoze i hipertireoze, odgovara dr Marina Anđelić-Jelić

Priredio/la: S.M.|8:38 - 11. 10. 2021.

Štitna žlezda utiče na funkcionisanje celog metabolizma, a o kojoj vrsti promene njene funkcije je reč – govore nam simptomi, ono što pacijent kaže da oseća

Hipotireoza štitaste žlezde, dr Marina Anđelić Jelić Dr Marina Anđelić Jelić: Štitna žlezda utiče na ceo metabolizam Foto: Youtube PrtSc/ Shutterstock

Ukoliko osećate umor, bolove u mišićima, slabost i ukočenost, depresiju i aksioznost, lice vam je bledo i natečeno, a koncentracija slaba… sve bi to  moglo da znači da imate problem sa štitnom žlezdom i da patite od hipertireoze ili hipotireoze. Štitna žlezda je mala žlezda u obliku leptira, koja se nalazi u dnu prednjeg dela vrata, odmah ispod Adamove jabučice. Hormoni koje proizvodi – trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), imaju ogroman uticaj na naše zdravlje, s obzirom na to da utiču na regulaciju našeg metabolizam. Ovi hormoni takođe utiču na kontrolu vitalnih funkcija, kao što su telesna temperatura i broj otkucaja srca. Ali, koja je razlika između hipo i hipertireoze?

Potrebno je razlikovati izgled od funkcije štitaste žlezde

Hipotireoza predstavlja smanjenu funkciju štitaste žlezde, dok hipertireoza označava ubrzan rad ove žlezde. Ono što prvo treba razumeti jeste da se mora razlikovati funkcija i izgled štitaste žlezde. Izgled žlezde je jedno, a funkcija nešto drugo. Primera radi, pacijent može imati strumu, gde je žlezda uvećana, ali, u pitanju može biti hipotireoza, odnosno samnjena funkcija žlezde – objašnjava za eKlinika portal osnovne razlike između hiper i hipotireoze endokrinolog dr Marina Anđelić-Jelić. 

Koji su simptomi hipotireoze i hipertireoze

– Simptomi su ono što nam pacijent kaže da oseća. Štitna žlezda utiče na ceo metabolizam. Kod hipotireoze osoba oseća nedostatak energije, malaksalost, osećaj težine u nogama, zadržava se tečnost u organizmu pa se javljaju otoci nogu, kapaka i lica, dobijanje u telesnoj težini,  zimogrožljivost. Takođe, može doći do opadanja kose, a kod žena je čest i izostanak menstrualnog ciklusa. Kada je reč o simptomima hipertireoze, pacijent, na primer, ima očuvan apetit, ali uprkos tome dolazi do gubitka telesne težine zbog ubrzanog metabolizma. Zatim se može javiti tremor (podrhtavanje) celokupnog organizma, takođe je, kao i kod hipotireoze, moguće opadanje kose, zatim promena raspoloženja, razdražljivost, anksioznost, znojenje dlanova… Kada govorimo o ispupčenosti očnih jabučica, odnosno egzoftalmusu, trečina pacijenata sa hipertireozom ima i taj simptom – naglašava dr Anđelić-Jelić.

Kako se leče hipo i hipertireoza

Metodi lečenja hipo i hipertireoze se razikuju, pre svega, što jedan vid terapije, ako se započne, postaje doživotan.

– Hipertireoza se leči antitiroidnim lekovima, radioaktivnim jodom ili hirurškim putem. Lečenje traje od 12 do 18 meseci, a ukoliko se i nakon toga ponove simptomi – ide se na lečenje operativnim putem. U SAD se, na primer, praktikuje terapija radiokativnim jodom. Kod hipotireoze daje se tiroksin kao nadoknada hormona štitaste žlezde. Moram naglasiti da, kada se jednom krene sa ovom terapijom, ona, za razliku od terapije kod hipertire, postaje doživotna – ističe za eKlinika portald dr Marina Anđelić-Jelić.

Što se prirodnih preparata tiče, naša sagovornica ističe da se od suplemenata  preporučuje selen u tabletama, a nekada su naše mame i bake praktikovale i orahovaču, kao prirodni lek, ali nema naučnih dokaza da ovaj napitak pomaže.

Kakva hrana se preporučuje osobama sa hipertireozom

Kod pacijenata sa hipertireozom, u stanju ubrzanog metabolizma, dolazi do promena na mišićnoj i koštanoj masi pa se preporučuje povećan unos aminokiselina, proteina i kalcijuma (1200 mg dnevno). Hrana koja povoljno deluje kod obolelih od hipertireoze su:

  • integralne žitarice,
  • kupus, prokelj,
  • karfiol,
  • rotkvice,
  • spanać,
  • pasulj,
  • začin kurkuma

Značajan je i unos vitamiva C i omega 3 masnih kiselina.

Zeleno lisnato povrće, kao što je kupus, kelj, prokelj, repa, keleraba… sadrže strumogene supstance koje ometaju preuzimanje joda i na taj način smanjuju proizvodnju hromona štitaste žlezde, a proso deluje na isti način u smanjenju funkcije štitaste žlezde. Soja je jak supresor tiroidnih hormona i može biti korisna kod hiperfunkcije štitne žlezde, ali je treba koristiti u fermentisanom obliku, kao što su soja sos, tofu, miso…

U poslednje vreme, kako za eKlinika portal navodi dr Marina Anđelić-Jelić, sve više se ističe biljka aronija, koja pored mnogih svojstava reguliše i rad štitaste žlezde, jer u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa (tanine, biofenole, flavonoide, antocijanine, katehine) i moćan je antioksidans.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo