Naslovna / Zdravlje

Želudac je osetljiv organ i najčešće oboli od ovih 9 bolesti

Priredio/la: S.M.|15:00 - 26. 10. 2021.

Želudac je mišićni organ koji luči kiselinu i enzime za varenje hrane i podložan je raznim oboljenjima

bolesti želuca Funckija želuca je da luči kiselinu i enzime koji vare hranu Foto: Shutterstock

Želudac je mišićni organ i prošireni deo kanala za varenje koji se pruža od jednjaka do dvanaestopalačnog creva. Njegova funckija je da luči kiselinu i enzime koji vare hranu. Mišići želuca povremeno se skupljaju, mešajući hranu radi poboljšanja varenja. U odnosu na neke druge, ovaj organ je osetljiv i podložan promenama stanja, odnosno razvojem raznih bolesti.

Najučestalije bolesti želuca

Gastroezofagealni refluks refluks poznati je i kao refluks kiseline, koji se javlja se usled refluksa sadržaja stomaka, odnosno vraćanja sadržaja u jednjak i/ili usta. Refluks je normalna pojava koja se javlja kod zdravih beba, dece i odraslih. Epizode su obično kratke i ne uzrokuju uznemirujuće simptome ili komplikacije.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB). Kada simptomi refluksa postanu uznemirujući ili se često javljaju, nastaje Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).  Simptomi mogu da budu gorušica, povraćanje ili bol prilikom gutanja. Refluks stomačne kiseline može da ima negativan uticaj na glasne žice, ili čak i da bude udahnut u pluća. Retko, ali se dešava, GERB može izazvati ozbiljne probleme sa jednjakom.

Dispepsija je drugi naziv za stomačne tegobe ili lošu probavu. Glavna karakteristika dispepsije je dosadan i užareni bol, najčešće u želucu. Bol može biti neprekidan, ali može se i pojaviti, pa nestati. Neretko se kao popratni simptomi mogu javiti nadimanje, slabost, mučnina i gorušica. Osnovni simptomi su žarenje i osećaj nelagodnosti i punoće u želucu koji se javlja pre ili posle jela.

Čir na želucu je vrlo često oboljenje i predstavlja oštećenje sluzokože želuca. Oboljenje najčešće uzrokuje bakterija Heliobacter pylori. Najčešći simptom je bol koji je uglavnom ravnomeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana pa do nekoliko nedelja, i to  obično pojača nakon jela.

Gastritis je upala sluzokože želuca. Bolest je najčešće izazvana infekcijom želuca bakterijom Helicobacter pylori, kao i nekontrolisanom upotrebom lekova protiv upale i bolova, kao šo su aspirin ili ibuprofen. Najznačajniji simptomi su gorušica, mučnina, povraćanje, osećaj prepunjenosti i težine u gornjem trbuhu, nakon obroka. Ukoliko se ne leči, gastritis se može iskomplikovati stvaranjem čira na sluzokoži.

Rak želuca. Uzrok nastajanja raka želuca je nepoznat, ali se zna da ishrana može doprineti njegovom razvoju. Najčešće se spominju dimljena i jako zasoljena hrana (meso i riba), voda u kojoj ima dosta nitrata, kao i držanje hrane na sobnoj temperaturi. Simptomi su bol u stomaku, mučnina, krv u stolici, gubitak apetita, anemija.

Zollinger-Ellisonov sindrom (ZES) je retki poremećaj koji uzrokuje nastanak jednog ili više tumora u pankreasu ili gornjem delu tankog creva koji se naziva duodenum. Takođe može uzrokovati čireve u stomaku i duodenumu.

Varikoziteti. Kod ljudi sa teškim oboljenjem jetre, vene u želucu mogu da nabubre i ispupče se pod povećanim pritiskom. Te vene se nazivaju varikoziteti i krvarenje iz njih je urgentno kliničko stanje praćeno visokom stopom smrtnosti. Vidiljivi znaci krvarenja iz želuca jesu crna stolica, povraćanje krvi i osećaj zamora. Ukoliko ih pimetite potrebno je odmah otići kod lekara.

Gastropareza predstavlja poremećaj koji se javlja kada želucu treba previše vremena da se isprazni. Poremećaj je poznat i pod nazivom odloženo pražnjenje želuca. Simptomi su bol, mučnina, povraćanje, gorušica, nadutost, gubitak apetita.

Vrste pregleda želuca

Gornja endoskopija (EGD) – endoskop (gastroskop) je fleksibilna cev debljine prsta sa kamerom na kraju. Ubacuje se pacijentu kroz usta i omogućava pregled jednjaka, želuca i duodenuma (prvi deo tankog creva).

Kompjuterska tomografija (CT skeniranje) – CT skener koristi rendgenske zrake i računar za snimanje slika želuca i abdomena.

Snimanje magnetnom rezonancom – skener pomoću magnetnog polja stvara slike želuca i abdomena u visokoj rezoluciji.

PH testiranje – cevčicom koja se kroz nos ubaci u jednjak, može se pratiti nivo kiseline u jednjaku. Ovo može pomoći u dijagnostici ili promeni terapije za GERB.

Gutanje barijuma – nakon gutanja barijuma uzimaju se rendgenski snimci jednjaka i želuca. Ovo ponekad može dijagnostikovati čireve ili druge probleme.

Gornja GI serija – u ovom slučaju rendgenski snimci se uzimaju iz jednjaka, želuca i gornjeg dela tankog creva.

Studija pražnjenja želuca – predstavlja proveru koliko brzo hrana prolazi kroz želudac. Hrana je označena hemikalijom i posmatra se na skeneru.

Biopsija želuca – tokom endoskopije, lekar može uzeti mali komad stomačnog tkiva za testove. Ovo može dijagnostikovati infekciju Heliobacter pylori, rak ili druge probleme.

Heliobacter pylori test – test iz stolice na Helicobacter pylori Ag omogućava detekciju bakterije u stolici. Ova bakterija se inače može naći na površini sluzokože želuca i dvanestopalačnog creva, gde može izazvati hroničnu upalu i čira.

Lečenje bolesti želuca

Blokatori histamina (H2) – Histamin povećava lučenje želudačne kiseline. Blokiranje histamina može smanjiti proizvodnju kiseline i simptome GERB.

Inhibitori protonske pumpe – Ovi lekovi se koriste u lečenju ulkusne bolesti želuca i diodenuma, kao i hroničnog gastritisa. Moraju se uzimati svakodnevno da bi bili efikasni.

Antacidi – Ovi lekovi mogu pomoći u slučaju problema sa kiselinom, ali ne ubijaju bakterije, niti zaustavljaju proizvodnju kiseline.

Endoskopija – Endoskopija je dijagnostička metoda kojom se pregleda želudac, Pregled se vrši pomoću sitne kamere koja se nalazi na kraju duge, fleksibilne cievi. Pregled traje vrlo kratko. Endoskopijom se otkriva šta je uzrok različitih gastro problema, kao što su mučnine, često povraćanje, osećaj nadutosti i muke, bol u stomaku, bol u želucu, teškoće pri gutanju hrane i tečnosti, izbacivanja krvi itd.

Operacija želuca – U slučajevima ozbiljnog krvarenja u želucu, pucanja čireva ili karcinoma, potrebno je hirurško lečenje. Antibiotici: Infekcija Heliobacter pylori se može izlečiti antibioticima, koji se uzimaju sa drugim lekovima za lečenje želuca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zoran
20:22, 28. 10. 2021.
Odgovori

Sce ste lepo napisali ali ste izostavili
Zeludacnu kilu ja imam taj problem gutao sam sondu i tada mi je receno da je dosta zeludac presao u grudni kos imam velikih problema duplo manje jedem brzo se zasitim a najgoremi je ujutru oko 4h gasovi u zelucu podizu srce imam od 80 do 100 otkucaja a normalno mi je 60 otkucaja 130 sa 80 pritisak kako bi mogo da se vrati zeludac na svoje mesto a dijafragma dase usije da zeludac ne seta
Hvala puno

Vlada
4:22, 04. 01. 2022.
Odgovori

Imam isto HH i skupljam € za operaciju koja je od 4,5 do 7 000evra. Srećno.

Mirjana Milošević
8:27, 28. 06. 2022.
Odgovori

Gastroskopijom mi je dijagnostikovana HH III, GERB B. Uzeti su uzorci za HP analizu. Ima li leka?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo