Naslovna / Zdravlje

Čvorići u grudima – koji su benigni, a kada je reč o tumoru

Priredio/la: D.T.|17:00 - 12. 11. 2021.

Čvorići u grudima mogu biti veličine zrna graška, manji ili veći, tvrdi ili meki, ispunjeni tečnošću,  pokretni pod prstom, a nekada i ne

tumor dojke Čvorići su posledica disbalansa hormona, uglavnom su dobroćudni i lako se leče Foto: Shutterstock

Čvorići u grudima su u 80 do 85 odsto slučajeva benigne pojave, dobroćudne prirode i uglavnom su to promene u vidu fibroadenoma i cista.  Najčešće su posledica disbalansa u lučenju hormona jajnika u drugoj fazi ciklusa i lako se leče. Ipak, većina žena se uplaši, kada tokom tuširanja, opipa neku promenu na grudima. Stručnjaci kažu da uvek ima mesta za oprez i posetu lekaru, ali ne i za paniku.

Čvorići u grudima – najčešće vrste

Čvorići u grudima mogu biti veličine zrna graška ili i manji i veći, tvrdi ili meki, ispunjeni tečnošću. Nekada su nepokretni, nekada su u vidu kuglice, koja se kreće pod dodirom ruke. Mek i tečnošću ispunjen čvorić uglavnom nije kancerogen. Stručnjaci, ipak, upozoravaju da ovo ipak nije pravilo i da nisu bezopasni svi pokretni i meki čvorići. Čvrsti i nepokretni čvorići umeju da budu opasniji od mekih i pokretnih, ali ponovo, nema pravila koji bi se mogao primeniti u svim slučajevima.

Na osnovu ovih parametara, ni najiskusniji lekar ne može do kraja biti siguran kakve je prirode promena nastala u dojkama. To jedino može da utvrdi mamograf, kod žena posle 40 godine, ili ultrazvuk kod mlađih osoba.

Promene i čvorići u grudima česti su na kraju menstrualnog ciklusa

Sve benigne kvržice na dojkama neće odmah zahtevati dodatno testiranje i biopsiju tkiva. Lekar će proveriti čvoriće u grudima na kraju menstrualnog ciklusa. Često se desi da grudvica tada nestane. To je jedan od znakova da je promena bila dobroćudne prirode i povezana sa hormonskim fluktuacijama tokom ciklusa. Benigne promene u grudima dovode se u vezu sa hormonima i nagomilavanjem tečnosti tokom mesečnog ciklusa. Dobroćudne kvržice mogu biti posledica zapušenih mlečnih kanala, infekcija ili čak povreda dojke. Riziku od benignih promena dojke, podložnije su žene koje nisu rađale i one koje imaju neredovne menstrualne cikluse, ili porodičnu istoriju raka dojke.

Fibrocistična displazija dojke

Čvorići u grudima su “zrnasti” ili kao granule, nekada ispunjene tečnošću. Ova dobroćudna promena pogađa najmanje polovinu žena. Fibrocistične displazije su povezane sa hormonskim fluktuacijama, mogu se javiti u srednjim godinama i nestati tokom menopauze. Pojedini doktori savetuju smanjen unos soli i kofeina. Kontraceptivne pilule, takođe mogu ublažiti simptome.

Ciste

Najčešće su okruglog ili ovalnog oblika veličine od 2 do 5 centimetara. Dovode se u vezu sa fibroidnim promenama. Ispunjene su tečnošću i osetljive na dodir. Na početku menstrualnog ciklusa mogu biti veće i osetljivije. Moguće je da se na kraju ciklusa i povuku. Lekar može preporučiti pregled ultrazvukom. Nekada se savetuje i biopsija kako bi se isključila mogućnost drugih promena. Javljaju se uglavnom kod žena od 35. do 50. godine.

Fibroadenom

Pokretana, okrugla promena, ispod kože. Javlja se kod sasvim mladih osoba, kod tinejdžerki ili devojaka u 20- im godinama. Promene su češće kod žena koje koriste kontraceptivne pilule pre 20. godine. Fibroadenom može biti mikroskopske veličine ili do nekoliko centimetara. Nekada će biti potrebna biopsija ili uklanjanje.

Masna nekroza su čvrsti, okrugli čvorići u grudima

Čvorići i posledica oštećenja masnog tikva grudi nekom povredom su masne nekroze. Na grudima se pojavljuju čvrste i okrugle, loptice. Stanje je češće kod gojaznih ili žena sa većim dojkama. Lekar će pratiti ove loptice tokom menstrualnog ciklusa. Nekroza nekada može usloviti nastanak masne ciste, koju lekar može lako ukloniti.

Iscedak iz bradavica

Ovo stanje se može javiti uz ili bez grudvica u dojkama. Iscedak može biti braonkast ili zelenkast, ili bistro mlečne boje. Krvav se povezuje s zloćudnim tumorom, ali češći je kao posledica povrede, infekcije, benignog tumora. Doktor će ispitati tečnost i utvrditi o čemu je tačno reč.

Mastitis su čvorići u grudima nastali usled infekcije

Infekcija mlečnih kanala usled čega mogu da nastaju čvorići u grudima naziva se mastitis. Zbog upale grudi mogu biti crvene i tople. Stanje je često kod dojilja, ali i kod žena koje ne doje.

Lečenje uključuje tople obloge i antibiotike. Pošto su simptomi mastitisa slični kao kod inflamatornog karcinoma dojke, u slučaju da žena ne doji, lekar će uraditi biopsiju tkiva.

Čvorići u grudimi kao znaci kancerogenog tumora dojke

I pored toga što je većina promena na grudima žene benigna, ispostavi se da je nekada ta promena ozbiljnije prirode. Ukoliko je tumor kancerogen on nastavi da raste i napada zdravo obližnje tkivo, ako se ne leči može se proširiti i na druge delove tela.

Većina kanceroznih tumora javlja se u vidu pojedinačne, tvrde kvržice ili zadebljanja. Promene su često praćenje i izmenama u izgledu bradavica, osetljivošću i sekretom iz bradavica. Skoro polovina kanceroznih kvržica na dojci uočava se u gornjem delu dojke, šireći se do pazuha. Oko 18 odsto zloćudnih tumora dojke nastaje u predelu bradavica i oko 11 odsto u donjem delu, a oko 6 odsto u donjem delu ispod dojke.

Čvorići u grudima mogu da se napipaju – šta onda?

Većina benignih stanja dojke je izlečiva. Dešava se da neke promene nastanu same od sebe, ipak najbolje je da ako bilo šta opipate odete do doktora. Usled hormonskih promena tokom meseca, preporuke su da se samopregled dojki, obavlja uvek u isto vreme, nekoliko dana nakon završetka menstrualnog ciklusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo