Naslovna / Zdravlje

Zollinger-Ellisonov sindrom je redak digestivni poremaćaj

Priredio/la: S. M.|17:00 - 07. 12. 2021.

Ako je dijagnoza Zollinger-Ellisonov sindrom, verovatno postoji jedan ili više tumora u prvom delu tankog creva, pankreasu ili oboje

Zolinger-Ellisonov sindrom Zolinger-Ellisonov sindrom je retka, ali ozbiljna bolest Foto: Shutterstock

Zollinger-Ellisonov sindrom (ZES) je redak digestivni poremećaj. Ako imate ZES, verovatno imate jedan ili više tumora u prvom delu tankog creva, pankreasu ili oboje. Ovi tumori, nazvani gastrinomi, oslobađaju hormon gastrin što uzrokuje da želudac oslobađa previše kiseline. Za razlaganje hrane potrebna je želučana kiselina. Ali, previše kiseline može izazvati bolne peptičke čireve unutar sluznice želuca i creva. Dok tumori gastrinoma izazivaju zdravstvene probleme, oni obično nisu kancerogeni tumori.

Zolinger-Ellisonov sindrom i peptički ulkusi

Moguć je nastanak samo jednog tumora, ali je češća pojava da ih ima više. Otprilike polovina ovih tumora je nekancerozna ili benigna. Gastrinomi proizvode prekomerne količine hormona koji se zove gastrin. Gastrin izaziva prekomernu proizvodnju želudačne kiseline. Nešto želučane kiseline je neophodno za razgradnju i varenje hrane, ali prevelika količina može dovesti do čireva. Osobe sa Zollinger-Ellisonovim sindromom su više izloženi riziku od razvoja peptičkih ulkusa od ljudi bez ovog sindroma. Peptički ulkusi su bolne rane u sluzokoži digestivnog trakta.

Zollinger-Ellisonov sindrom – najčešći simptomi

Simptomi Zollinger-Ellison sindroma su uglavnom digestivne prirode. Dva najčešća simptoma ZES-a su bol u stomaku i dijareja. Ostali simptomi uključuju:

  • nadimanje i podrigivanje
  • mučnina
  • povraćanje (pračeno krvarenjem ukoliko su prisutni peptični ulkusi)
  • gubitak težine bez očiglednog razloga
  • gubitak apetita

Ne mešati simptome ZES-a i GERB-a

Simptomi Zollinger-Ellisonovog sindroma ponekad se mešaju sa češćom bolešću peptičkog ulkusa ili gastroezofagealnom refluksnom bolešću  (GERB). GERB je hronično stanje u kome se želudačna kiselina vraća u jednjak. Simptomi ZES-a imaju tendenciju da budu teži i manje reaguju na standardne terapije od ovih drugih poremećaja.

Šta uzrokuje Zolinger-Ellisonov sindrom

Lekari nisu baš sigurni šta uzrokuje Zollinger-Ellisonov sindrom. U većini slučajeva, poremećaj se pojavljuje bez očiglednog razloga. U 25 procenata slučajeva, to je povezanost sa naslednim stanjem koje izaziva tumor i koji se zove multipla endokrina neoplazija tipa 1 (MEN1). Češći je kod muškaraca nego kod žena i obično se javlja između 30 i 50 godine života.

Dijagnostikovanje ovog sindroma

Ako vaš lekar posumnja na ZES, uradiće test krvi kako bi proverio da li ima povišenih nivoa gastrina. Ako se otkrije prekomerna količina gastrina, biće obavljeni testovi snimanja kako bi se utvrdila veličina i lokacija gastrinoma. Ovi testovi mogu uključivati: CT skeniranje, MRI skeniranje, endoskopski ultrazvuk (koji uključuje hranjenje tanke ultrazvučne sonde niz grlo). Ako vam je potreban endoskopski ultrazvuk, tada čete primiti tečnu anestetik ili ćete dobiti laganu sedaciju (uspavljivanje) u ambulanti. Drugi testovi mogu uključivati korišćenje kontrastne boje koja omogućava tumorima, koji mogu biti veoma mali, da se bolje prikažu na rendgenskom snimku ili skeniranju.

Zollinger-Ellisonov sindrom se leči različitim tretmanima

Vaš lekar može preporučiti različite tretmane. Lekar može da vam prepiše lekove koji se zovu inhibitori protonske pumpe. Oni se mogu koristiti za smanjenje količine proizvedene želudačne kiseline. To, zauzvrat, može pomoći da čirevi zarastu. Ovi lekovi se generalno daju u mnogo većim dozama ljudima sa ZES-om nego onima koji imaju čireve bez gastrinoma. Dugotrajna upotreba inhibitora protonske pumpe može povećati rizik od preloma kuka, ručnog zgloba i kičme, posebno nakon 50 godina.

Teška operacija zbog malih gastrinoma

U nekim slučajevima, možda će biti potrebna operacija za uklanjanje tumora. Operacija može biti teška jer su mnogi gastrinomi mali, teško ih je locirati i prisutni su u višestrukim oblicima. Vaš lekar će svakako sa vama razgovarati o specifičnostima ovakve operacije.

Hemoterapija i radiofrekventna ablacija

Vaš lekar može takođe preporučiti tretmane kao što je hemoterapija za smanjenje tumora ili radiofrekventnu ablaciju da bi se ubile ćelije i zaustavio rast tumora.

Zolinger-Ellisonov sindrom je retka, ali vrlo ozbiljna bolest

ZES je retka, ali vrlo ozbiljna bolest. Većina ZES tumora raste sporo, a lekovi su veoma efikasni u smanjenju želudačne kiseline i bolova zbog čira. Obratite se svom lekaru ako imate problema sa varenjem kao što su dijareja, žgaravica ili bol u stomaku koji traju više od nekoliko dana. Rana dijagnoza i lečenje mogu pomoći u zaustavljanju širenja bilo kog kancerogenog tumora.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo