Naslovna / Zdravlje

Brushalteri slabe mišiće i daju grudima priliku da budu „lenje“

Priredio/la: D. T.|16:00 - 02. 12. 2021.

Dugo se verovalo, da nošenju brushaltera tokom spavanja, može da utiče na lepo oblikovane grudi, stručnjaci, ipak, navode da je ova tvrdnja netačna

brushalteri

Brushalteri, posebno oni neodgovarajućeg broja, mogu izazvati nelagodu u grudima, pojavu osipa, svraba… Nema jedinstvenog stava doktora o tome da li je bolje nositi, ili ne nositi brushaltere. Stručnjaci naglašavaju da je bitan samo odabir pravog broja. Iako ima nekih spekulacija, nema još dovoljno potvrda, koje bi mogle povezati upotrebu brushaltera sa nastankom cisti, ili možda i nekih ozbiljnijih promena u tkivu dojki.

Kako i da li brushalteri garantuju čvrste grudi?

Prema izveštaju, kompanije za odeću Hunkemoller, grudnjaci datiraju iz 2.500. godine pre nove ere, kada su žene nosile kaiš nalik korsetu, koji je gurao grudi nagore. Prvi moderni grudnjak pojavio se na Svetskoj izložbi 1889. godine kada je francuska pronalazač, Herminie Cadolle presekao korset na dva dela.

Godine 1913. godine, Mary Phelps Jacob usavršila je ovaj pronalazak, kreirajući najrasprostranjeniji tip brushaltera koji je i danas prisutan na tržištu. Sve inovacije, stvarane su sa zadatkom, da ženske grudi zadrže na mestu. Ni jedan proizvođač, niti stručnjak ne može da garantuje da će nošenje brushaltera sprečiti opuštanje grudi.

Klinički profesor akušerstva i ginekologije dr Mary Jane Minkinna sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl, kaže da nema dokaza da nošenje grudnjaka sprečava opuštanje dojki. Dugo se verovalo, da nošenje brushaltera tokom spavanja, može da utiče na lepo oblikovane grudi. Stručnjaci, ipak, navode da je ova tvrdnja netačna. Nema dokaza da nošenje brushaltera, može sprečiti opuštanje grudi, jer sama dojka nije mišić, tako da je nemoguće održati tonus, smatraju stručnjaci.

Brushalteri i fizička aktivnost

Pojedini autori navode da se u zapadnoj kulturi podignute grudi smatraju atraktivnima i da stoga većina žena nosi brushaltere.  Većina stručnjaka, savetuje upotrebu brushaltera, tokom fizičkih aktivnosti.  Postoje i sportski brushalteri, čiji je zadatak da štite grudi tokom vežbanja, veliki broj studija tvrdi, da je nošenje brushaltera neophodno tokom fizičkih aktivnosti.

Grudi tokom vežbanja mogu da poskakuju i do 21 centimetar, smatra jedna studija i dodaje da sve ovo rezultira, neprijatnim bolom u dojkama kod 50 odsto žena. Stručnjaci savetuju skoro obabeznu, upotrebu brushaltera, bez obzira, na nivo fizičke aktivnosti.

Može li nošenje brushaltera uzrokovati rast mišića grudnog koša?

Grudi se uglavnom sastoje od masnog tkiva, a ispod zida grudnog koša, postoje ligamenti i grudni mišić, koji takođe mogu uticati na veličinu grudi. Francuski specijalista sportske medicine profesor Jean-Denis Rouillon, navodi da žene koje ne nose brushaltere mogu da razviju više mišićnog tkiva.

Grudnjaci slabe mišiće i u osnovi daju grudima priliku da budu lenje, smatra ovaj profesor i dodaje da se zato grudi smanjuju. Međutim, njegovo 16-godišnje istraživanje, rađeno je na 330 žena, starih od 18 do 35 godina i ne odnosi se i na starije žene, koje su već rađale decu.

Mogu li brushalteri izazvati fizički bol?

Za neke žene, celodnevno nošenje brushaltera može dovesti do bolova u leđima, vratu ili grudima. Studija iz 2000. otkrila je da pritisak izazvan nošenjem grudnjaka može biti toliko akutan i dovesti do poremećaja ciklusa spavanja i cirkadijalnog ritma, čak, iako, se grudnjak skine neposredno pred spavanje.

Studija iz 2008. pokazala je da 70 odsto žena nosi grudnjake, koji su im premali i da je logično da zato, može doći do pojave bola. Stručnjaci savetuju brushaltere, koji minimalno ograničavaju i podržavaju dojke, i to bez dodatnih žica.

Postoji mnogo istraživanja, koja navode da nošenje grudnjaka, tokom dužeg vremenskog perioda, nije dobro – kaže  Helena Kaylin, osnivač kompanije MINDD Bra.  Istraživanja govore i o prednostima nenošenja grudnjaka za zdravlje grudi, kao što su poboljšanje cirkulacije i smanjenje bolova. Neka istraživanja, otkrila su da grudnjaci, izazivaju više bolova u leđima, posebno za žene sa nešto većim grudima.

Problemi sa kožom dojki

Ukoliko se grudi pojačano znoje u brushalteru, stvara se barijera između grudi i donjeg dela grudi. Moguće su iritacije kože, kao što je to intertrigo u vidu promena u naborima kože koje je posledica vlage i infekcije. Ove gljivične infekcije i intertrigo mogu se desiti svakome, ali verovatnoća je učestalija, ako su grudi veće, zato što ima više prostora za razvoj vlage. Intertrigo se leči lokalnim steroidima, ili odlaganjem brushaltera na nekoliko dana, kako bi se koža osušila.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo