Naslovna / Zdravlje

Melatonin reguliše san, ali je poznat i kao „hormon tame“

Priredio/la: D. T.|17:00 - 12. 02. 2022.

Mozak proizvodi vrlo malu količinu melatonina, oko 0,2 miligrama, i nekim ljudima ova količina nije dovoljna da utonu u san

melatonin Kada je mračno, organizam proizvodi više melatonina, a kada je svetlo, lučenje melatonina se smanjuje Foto: Shutterstock

Melatonin je hormon koji luči hipofiza sa zadatkom da reguliše naš cirkadijalni ritam – ciklus spavanja i buđenja. To je prirodni ritam, kreiran tako da čovek noću spava, a ujutro se budi. Nekada iz raznih razloga dođe do poremećaja ovog ritma, pa pojedine osobe koriste tablete melatonina kako bi lakše utonule u san. Ipak, sve više je stručnjaka, koji preispituju koliko je korisna primena melatonina.

Melatonin – „hormon tame“

Melatonin poznat i kao „hormon tame“, luči pinealna žlezda smeštena između dve moždane hemisfere. Pinealna žlezda, veličine je zrna graška, zove se i epifiza i njen zadatak je da reguliše cirkadijalni ritam. Kada je mračno, organizam proizvodi više melatonina, a kada je svetlo, lučenje melatonina se smanjuje.

Melatonin se oslobađa kada sunce zađe. Dva sata posle prvog mraka spremni smo za spavanje. Ujutro, ili pri jakoj svetlosti, nivoi melatonina opadaju i poručuju našem unutrašnjem satu da je vreme da se probudimo – objašnjava neurolog i pedijatar dr Beth Malow sa Vanderbilt University u Nešvilu.

Melatonin deluje umiruće

Mozak proizvodi vrlo malu količinu melatonina, oko 0,2 miligrama, Nekim ljudima ova količina nije dovoljna da utonu u san, pa moraju da koriste suplemente melatonina. Dodatne doze pomažu nam da se spremimo za spavanje i deluju umirujuće, kažu stručnjaci.

Istraživanja potvrđuju ovaj stav i naglašavaju da melatonin pomaže osobama koje pate od nesanice. Studija, objavljena u časopisu Journal of Physiology u Parizu, otkrila je da melatonin može biti od pomoći i pri resetovanju ciklusa spavanja i buđenja. Druge manje studije, navode da suplementacija melatoninom, može ublažiti simptome anksioznosti i pomoći nam da se lakše prilagodimo, na primer, promenama vremenskih zona tokom dugih putovanja.

Melatonin na recept u Evropskoj uniji

Melatonin je lek koji se izdaje na recept u Evropskoj uniji, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama kvalifikuje kao dodatak ishrani i dostupan je u slobodnoj prodaji, bez recepta. Stručnjaci upozoravaju da nisu svi brendovi isti. Bitno je pročitati sastav i kupovati samo čist melatonin, a ne onaj pomešan sa drugim supstancama, upozorava dr Malow.

Svakodnevna upotreba

Stručnjaci veruju da je upotreba melatonina bezbedna, ali navode i da su potrebne dopunske studije koje bi potvrdile da li je melatonin bezbedan i efikasan za sve oblike nesanice i za dugotrajnu upotrebu.

Pojedini eksperti preporučuju uzimanje manjih doza, od 1 do 3 miligrama dnevno, kako bi se sprečili neželjeni efekti, koji se ispoljavaju pojačanim sanjanjem, nekada i noćnim morama. Uočava se i jutarnja pospanost posle primene melatonina. Savet je da se prestane s upotrebom, ako se zapaze ove nuspojave.

Da li je bezbedan za svakog?

Melatonin nije bezbedan za sve osobe. Ne savetuje se primena u trudnoći, niti pacijentima koji se leče od autoimunih bolesti, epilepsije ili depresije. U slučaju dijabetesa i hipertenzije, melatonin se može koristiti, ukoliko lekar, koji je najbolje upoznat sa zdravstvenim stanjem pacijenta, to i odobri. U slučaju primene bilo kojih lekova, osobe koje bi želele da uzimaju melatonin, moraju se posavetovati sa lekarom. Ukoliko melatonin ne pomaže, treba potražiti neka druga sredstva koja će pomoći.

Pokušajte da ograničite upotrebu kofeina posle podneva, izbegavajte alkohol i nastojte da isključite sve ekrane najmanje 30 minuta pre spavanja. Ako je moguće idite na spavanje i budite se uvek u isto vreme – kaže dr Malow.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dušan
13:31, 20. 11. 2022.
Odgovori

Po prvi put sam se osećao da sam naspavan od melatonina, i da sanjam. Doduše budio sam se na dva sata, ali sam sanjao.
Možda grešim jer nisam imao dovoljno strpljenja pa sam pospan, pomešao to sa jednom polovinom hipnotika, i jednom tabletom anksiolotika.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo