Naslovna / Zdravlje

Bol nije samo telesna neprijatnost, već stanje koje nekad uzrokuje duboku depresiju i nemoć

Priredio/la: D. T.|17:00 - 25. 01. 2022.

Hronični bol utiče na sve delove života. Tretman uključuje ublažavanje simptoma i podršku pacijentu, često je potreban multidisciplinarni pristup lečenju

glavobolja Od pomoći može biti i podrška pacijentu u vidu psihoterapije, vežbi relaksacije, meditacija Foto: Shutterstock

Bol počinje u receptorima za bol, nervnim završecima, pri čijem se nadraživanju električni impulsi različitim putevima prenose u centralni nervni sistem. Lekovi protiv bolova smanjuju ili blokiraju ove poruke, pre nego što dopru do mozga. Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije „bol je neprijatno čulno ili emocionalno iskustvo, povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva“. 

Akutni bol

Bez obzira na neprijatnost, bol je koristan, jer nas upozorava da se naše telo bori sa nekom bolešču. Može biti različitog intenziteta, od blage glavobolje, do jakog i često smrtnog bola, pri srčanom udaru. Akutni bol je posledica povrede ili posekotine, upalnog procesa, oštećenja tkiva, neke povrede, bolesti ili nedavne operacije. Traje do dve nedelje i obično prestaje, pošto se osnovni uzrok izleči. Postoji i subakutni bol koji traje nekoliko nedelja ili meseci.

Hronični bol

Hronični bol nije jasno definisan sa preciznom dijagnozom, već se dovodi u vezu sa brojnim medicinskim stanjima, kao što su migrena ili tenziona glavobolja. Ovo stanje je posledica karcinoma, difuzne upale zglobova, lumbalnog bolnog sindroma i raznih oblika oštećenja nerava.

S druge strane, hronični bol može trajati mesecima i godinama. Postoje periodi kada su bolovi prisutni, mogu da prestanu na izvesno vreme i ponovo se jave. Moguće je da hronična bol bude i stalana, da utiče na radne aktivnosti, apetit, da remeti većinu uobičajenih životnih aktivnosti.

Postoji mnogo uzroka hroničnog bola. Stanje nekada može biti posledica neke povrede koja je sanirana, ali i dalje praćena bolom. Hronični bol je uvek posledica artritisa ili raka. Hronični bol je moguć, i kada nije bilo nekih prethodnih povreda ili bolesti.

Šta je „strašna trijada?

Neki oblici oštećenja nerava, praćeni su veoma jakim i dugotrajnim bolovima, usled čega je pacijent nervozan, razdražljiv, depresivan. Često se javlja začarani krug bola, kada pacijent niti ima volje, ni snage da se na pravi način bori protiv bolova. Depresija i razdražljivost, dovode do nesanice i umora, što ponovo uslovljava, razdražljivost, depresiju i bolove. Ovo stanje se naziva „strašna trijada“ patnje, nesanice i tuge. U nameri da zaustave jake bolove, neke osobe pribegavaju uzimanju narkotika, pa često koriste bilo koje sumnjivo sredstvo, kako bi barem za trenutak, smanjili intenzitet bola. Situacija je teška za pojedinca, ali i okolinu pacijenta.

Hronični bol utiče na sve delove života. Tretman uključuje ublažavanje simptoma i podršku pacijentu. Često je potreban multidisciplinarni pristup lečenju bola, koji leče neurolozi i neurohirurzi, ortopedi, anesteziolozi, onkolozi, fizijatri, fizioterapeuti, psihijatri, psiholozi.

Ublažavanje bolova

Terapija ublažavanja bolova zavisi od vrste bola i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Veoma je bitna dobra saradnja pacijenta i lekara, kako bi lečenje bilo uspešno. Mogu se primenjivati i lekovi koji se ne dobijaju na lekarski recept, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi, aspirin ili acetaminofen (paracetamol).

Za jače bolove, koriste se lekovi koji se dobijaju na lekarski recept. Oni mogu sadržavati opioide, koji se mogu zloupotrebiti, koristiti na pogrešan način i tako dovesti do jakih neželjenih efekata. Nekim ljudima mogu pomoći antidepresivi, ovi lekovi povećavaju nivo serotonina, koji učestvuje u kontroli bola. Toplotni i tretmani hladnoćom, koriste se za terapiju bola kod ukočenosti, problema sa zglobovima kao što je artritis.

Lečenje bola

Od pomoći je i fizikalna terapija, masaža, vežbe za smanjenje upale zglobova ili problema sa kičmom. Moguća je hidromasaža, ili električna stimulacija bolnog mesta, kada se putem kratkih strujnih impulsa deluje na nervne završetke i olakšava bol. Nekada se primenjuju i injekcije za terapiju bolova. Nekim pacijentima pomaže akupunktura.

Od pomoći može biti i podrška pacijentu u vidu psihoterapije, vežbi relaksacije, meditacija. Hirurška intervencija primenjuje se, kada se iscrpu sve metode lečenja. Ona može ukloniti bol, ali i uništiti nerve koji deluju na neke senzacije i postati izvor nekog drugog oblika bola. Operacijom se nekada bol ne uklanja u potpunosti, moguće je da se bolovi, posle izvesnog vremena vrate, kažu stručnjaci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo