Naslovna / Zdravlje

Operacija žučne kese najčešće se izvodi na 5 načina

Priredio/la: D. T.|16:00 - 03. 02. 2022.

Dominantan vid lečenja je laparoskopski, a otvorena metoda se uglavnom primenjuje kod težih komplikacija

operacija žučne kese Operacija žučne kese neophodna je kod pacijenata sa kamenjem u žuči Foto: Shutterstock

Operacija žučne kese neophodna je kod pacijenata sa kamenjem u žuči, koje može da prouzrokuje upalu žučne kese, žučnog kanala i pucanje zida žučne kese. Smatra se da je u najtežim slučajevima, kamenje u žuči razlog za nastanak raka. Operacija se može izvesti na nekoliko načina, a laparoskopija je najčešće primenjivana metoda uklanjanja žučne kese. U većini slučajeva operacija podrazumeva odstranjivanje celokupne žučne kese.

Operacija žučne kese obavlja se na nekoliko načina

Holecistektomija je medicinski naziv za hirurško uklanjanje cele žučne kese. Kamen u žučnoj kesi, koji izaziva bol, najčešći je razlog zbog kojeg je neophodno ukloniti žučnu kesu. Kamenje može dospeti i u žučne kanale i usloviti bol i njihovo začepljenje. Može doći i do upale pankreasa (pankreatitisa) zbog kamena u žuči. Laparaskopski i otvoreni metod su dva glavna načina uklanjanja žučne kese. Dominantan vid lečenja je laparoskopski, a otvorena metoda se uglavnom primenjuje kod težih komplikacija. Oba načina operacije se obavljaju pod opštom anestezijom.

Šta je laparoskopija?

Laparoskopija je operacija tokom koje hirurg kroz male rezove na abdomenu uklanja žučnu kesu. Većina hirurga će savetovati ovaj način operacije, jer je kako kažu, posle nje lakši je oporavak. Moguće je da u nekim zemljama pacijenti idu kući istog dana posle lečenja ili da provedu samo jedan dan u bolnici. Hirurg kroz jedan od rezova na stomaku, ubacuje laparoskop, fleksibilnu cev sa malom kamerom, putem koje dobija uvećavajuću sliku na monitoru. Kroz ostale rezove uvode se hirurški instrumenti, a žučna kesa se odstranjuje kroz jedan od otvora.

Tokom operacije može se uraditi i ultrazvuk ili rendgenski snimak, koji će dati dodatnu sliku kamena u žuči i ukazati na moguće druge probleme unutar žučnih kanala, koji nisu bili vidljivi laparoskopom. Ukoliko nema pridruženih problema, operativni zahvat traje od jednog do dva sata.

Kako izgleda otvorena metoda operacije

Nekada zbog ožiljaka od prethodnih operacija, laparaskopijom hirurg ne može da dođe do žučne kese, pa je potreban veći rez, to jest otvorena operacija. Rez se pravi na gornjoj desnoj strani stomaka i veličine je oko 15 centimetara. Posle ove operacije nešto je duži postoperativni proces. Posle otvorene operacije pacijent provodi u bolnici dva do tri dana, a za oporavak je potrebno četiri do šest nedelja. Posle svake operacije žučna kesa se šalje na analizu u laboratoriju.

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP)

Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP) je metoda koja se primenjuje ako je žučni kanal sužen ili začepljen. Kroz usta i jednjak se ubacuje endoskop kroz koji se u žučni kanal uvodi tanka cevčica namenjena ubrizgavanju kontrastnog sredstva. Na ovaj način se pomoću rentgenskog aparata dobija slika žučnog kanala i uklanja hirurškim alatima začepljenje ili suženje žučnog kanala. Moguće je da se ovaj postupak ne izvodi pod opštom anestezijom, već samo uz sedativ koji pomaže pacijentu da se opusti. Tokom ovog postupka često se uklanja i žučna kesa.

Šta je holecistostomija?

U slučaju da nije odmah moguća operacija uklanjanja žučne kese, radi se njeno dreniranje, kao privremena mera za ublažavanje otoka. Dreniranje žučne kese, je kako smatraju lekari, dobra opcija, kod osoba kod kojih bi operacija mogla biti rizična. Tokom ove minimalno invazivne procedure, lekar kroz stomak umeće iglu u žučnu kesu. Posle procedure pacijent dobija drenažnu vrećicu u koju se skuplja višak žuči. Drenažni kateter se nosi nekoliko nedelja. Ovom procedurom se ne uklanja kamenje iz žuči, pa se uglavnom posle izvesnog vremena, ako je moguće, radi uklanjanje žučne kese.

Litotripsija je nehirurška metoda

Nehirurška metoda, koja se retko primenjuje za lečenje kamenaca u žuči je litotripsija, kojom se zvučnim talasima razbija, odnosno drobi kamenje. Žučna kesa se na ovaj način lakše oslobađa kamenja, a procedura se koristi u kombinaciji sa oralnim lekovima, koji mogu pomoći u rastvaranju ili razbijanju kamena u žuči. Ovaj način lečenja se retko primenjuje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nevenka
8:58, 04. 02. 2022.
Odgovori

Zašto se litotripsija retko primenjuje? Ja bih pre bila za to da se kamen izbaci iz žučne kese nego da se žučna kesa operativno ukloni. Uostalom, ljudi, na pr., popravljaju zube, a u krajnjem slučaju ih vade.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo