Naslovna / Zdravlje

Nedostatak sna može da utrostruči rizik od srčanih bolesti

Priredio/la: I. V. |13:00 - 16. 02. 2022.

Istraživački tim otkrio je da dok su žene prijavljivale da imaju više problema sa spavanjem, muškarci su ipak skloniji oboljevanju od srčanih bolesti

nedostatak sna Nedostatak sna povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti Foto: Shutterstock

Nedostatak sna može utrostručiti rizik od srčanih bolesti, pokazali su istraživači sa University of South Florida, koji tvrde da pojedinačni aspekti lošeg sna mogu biti štetni po zdravlje srca. Ali, ako se ti aspekti udruže, rizik od srčanih oboljenja može da poraste za čak 141 odsto. To je nalaz nove studije objavljene u časopisu Scientific Reports.

Nedostatak sna i svaki dodatni problem za 54 odsto povećava rizik od srčanih oboljenja

Studija, koju je predvodio University of South Florida,  pregledala je podatke o načinu spavanja 6.820 odraslih u SAD, prosečne starosti od 53 godine, koji su sami prijavili svoje karakteristike sna i istoriju srčanih bolesti. Među učesnicima, 633. je takođe nosilo istraživački uređaj (aktigrafiju) oko zgloba, koji je snimao aktivnost spavanja.

Istraživači su se fokusirali na više aspekata zdravlja spavanja, kao što su pravilnost, zadovoljstvo, budnost, vreme spavanja, efikasnost sna i trajanje sna i povezivali su ih sa srčanim oboljenjima, koje je dijagnostikovao lekar. Otkrili su da je svako dodatno povećanje problema sa spavanjem, koje su sami prijavili, povezano sa 54 posto povećanim rizikom od srčanih bolesti. Procenjeni rizik od srčanih bolesti povezanih sa povećanjem zdravstvenih problema sa spavanjem bio je mnogo veći za one koji su dali podatke o spavanju – i putem samoprocene i preko istraživačkog uređaja. Imali su povećanje od 141 posto – cifra za koju se može smatrati da je tačnija.

– Ovo je jedna od prvih studija koja pokazuje da se među odraslim osobama, koje dobro funkcionišu u srednjim godinama, a imaju više problema sa spavanjem, povećava rizik od srčanih oboljenja – rekla je glavna autorka studije profesorka Soomi Lee, direktorka STEALTH laboratorije na University of South Florida. 

Zdrav san važan je za sve uzraste

Istraživački tim je pitao učesnike o njihovom zdravlju, uključujući i da li je njihov lekar potvrdio srčano stanje kao što je aritmija, šum na srcu ili uvećano srce. Visok krvni pritisak se nije smatrao dijagnozom jer je označen kao faktor rizika za srčane bolesti, a ne kao stanje srčane bolesti. Takođe su kontrolisali porodičnu istoriju srčanih bolesti i sociodemografske faktore, kao što su rasa, pol, pušenje, depresija i fizička aktivnost. Istraživački tim je otkrio da dok su žene prijavljivale da imaju više problema sa spavanjem, muškarci su skloniji oboljevanju od srčanih bolesti, ali, pol nije uticao na ukupnu korelaciju između ova dva faktora.

Profesorka Soomi Lee kaže, iako je zdrav san važan za sve uzraste, naučni tim se fokusirao na osobe srednje životne dobi, jer se ona proteže na duži vremenski period i sastoji se od raznovrsnih i stresnijih životnih iskustava zbog posla i porodičnih uloga. To je i period kada počinju da se javljaju prekursori srčanih bolesti i problemi sa spavanjem povezani sa godinama. Pošto se zdravlje sna može promeniti, istraživači kažu da ovi nalazi mogu da doprinesu budućim strategijama prevencije za ublažavanje rizika od srčanih bolesti, jednog od vodećih uzroka smrti u svetu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo