Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Saznajte koji komad donjeg veša pogoduje razvoju infekcija

Priredio/la: Ma.R.
17:00 - 24. 07. 2022.

Iritacija kože, promena pH vrednosti vaginalne flore ili posekotine, samo su deo problema koji tanga gaćice, nekim ženskim osobama omiljeni model intimnog rublja, može da napravi

tanga gaćice Parče tkanine koje je atraktivno i koje devojke i žene vole riskantno je nositi stalno Foto: Shutterstock

Tanga gaćice su specifičan deo garderobe. Htela to da prizna ili ne, svaka ženska osoba je poželela da ih barem jednom obuče. Međutim, čini se da i u ovom slučaju važi ono „sve što je toliko lepo, nije dobro i zdravo“…

Tajna tanga gaćica

One su same po sebi atraktivne. Osobu koja ih nosi čine više poželjnom i sa više samopouzdanja. Neki komadi odeće uz njih izgledaju savršenije, bez linija koje pravi klasičan veš. Za njihovo nošenje se devojke i žene odlučuju iz različitih razloga. Nekima su neudobne, a nekima, opet, postaju svakodnevno važno parče lične, intimne tkanine.

Ako ste skloni infekcijama, zaboravite na tanga gaćice

Ako ste već skloni infekcijama, veš inače treba da menjate češće. Ali, važnije od toga, uz bolju ličnu higijenu jeste pravilo: zaboravite na tanga gaćice kao izbor. Uporno nošenje ove vrste veša može da vas učini podložnijim pojavi gljivičnih infekcija i bakterijske vaginoze. Pored toga, vlaga će vam se zadržavati u intimnoj regiji. Kroj tanga gaćica je takav da one mogu lako da prenesu fekalne bakterije u vaginu. Obe stvari čine intimnu regiju pogodnom, zapravo idealnom za razvoj mikroorganizama, izazivača raznih infekcija.

Velika je šansa i da će vam se poremetiti pH ravnoteža vaginalne flore. 

Tanga gaćice izazivaju iritaciju kože

Čak i ako ostanete otporni na štetne bakterije koje mogu lakše da se prenesu zbog lošije zaštite intimne regije i veće izloženosti raznim patogenima, i dalje postoji šansa da jaka iritacija kože napravi probleme. Budući da vam je deo tanga gaćica praktično sve vreme u prostoru usmina, osetićete trljanje, trenje, peckanje i pečenje. Previše trenja možda će čak izazvati i posekotine. To, opet, može da dovede do infekcije, jer će bakterije svakako prodreti u naše telo. Često nošenje tanga gaćica može, kažu istraživanja, da iziritira i klitoris.

Neudobna i neadekvatna garderoba često izaziva upale

Svaki ginekolog će vam, u sklopu dobrih navika koje treba da utiču na zdravlje genitalnog trakta, naglasiti i važnost nošenja široke odeće, posebno donjeg veša. Uz to, najbolje je da ona bude od prirodnih materijala poput pamuka, svile ili bambusa. Važno je i izbegavati previše usku garderobu, posebno ako je to vaš svakodnevni izbor.

Ako to činite povremeno ne bi trebalo da bude problem. Međutim, konstantno nošenje uskih pantalona i neadekvatnog donjeg veša može da izazove upalu vagine. Znaci ovog stanja su bol, otok, svrab i promena u boji, mirisu i teksturi iscedka.

Retki neželjeni efekti kod nošenja tanga gaćica

Nešto ređe, neželjeni efekat nošenja tangi može da bude i pojava vaginalne kandide, kao i cistitisa. Kod vaginalne kandide, koža postaje crvena i otečena, a pojavljuju se i bele mrlje. Cistitis je oblik upale bešike, a uglavnom se povezuje sa prehladom kao posledicom toga da deo tela koji je osetljiv na hladnoću jer je prenosi na druge unutrašnje organe, zadnjica, nije dovoljno pokrivena i zaštićena.

Šta je najbolje rešenje?

Najbolje rešenje je da s vremena na vreme kada to poželite, nosite tanga gaćice, a da preostalo vreme nosite obično, pamučno, kvalitetno donje rublje. Kada je neka specijalna prilika u pitanju, tanga gaćice mogu da budu izbor u kome ćete se osećati i lepo, i podići svoje samopouzdanje.

Kada govorimo o svakodnevnoj zaštiti, uz redovnu higijenu intimne regije, dajte prednost udobnosti, prozračnosti i sigurnoj zaštiti prirodnih materijala u što klasičnijim krojevima gaćica.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend