Naslovna / Zdravlje

Menopauza pre 45. godine života povećava rizik od demencije u starijoj dobi

Priredio/la: S. M.|17:00 - 06. 04. 2022.

Trenutno ne postoje poznati efikasni načini za lečenje ili prevenciju Alchajmerove bolesti ili srodnih demencija, ali postoje načini za smanjenje ukupnog rizika od razvoja bolesti

menopauza Žene koje kod kojih je menopauza nastupila pre 40. godine života imale su 35 odsto veći rizik od razvoja bilo koje vrste demencije

Žene koje kod kojih je menopauza nastupila pre 40. godine života imale 35 odsto veći rizik od razvoja bilo koje vrste demencije kasnije u životu u odnosu na žene koje su ušle u menopauzu u dobi od oko 50 godina. Rana menopauza za 1,3 puta povećava verovatnoću od razvoja simptome demencije pre 65. godine života, pokazalo je preliminarno istraživanje, predstavljeno na konferenciji Američkog udruženja za srce (AHA) .

Svest da postoji povećani rizik može da pomogne ženama da sprovode strategiju za sprečavanje demencije i da zajedno sa svojim izabrani lekarom pažljivo prate svoje kognitivne sposobnosti i reaguju na prve znake upozorenja – kaže autor istraživanja dr Wenting Hao.

Veza između rane menopauze i demencije

Alchajmerova bolest, specifična vrsta demencije, češće pogađa žene. Novo istraživanje daje naznake zbog čega bolest drugačije utiče na određene populacije, posebno u vezi sa ranom menopauzom i hormonskim promenama koje je prate.

Za ovu studiju, istraživači sa Shandong University u Jinanu analizirali su zdravstvene podatke iz velike biomedicinske baze podataka UK Biobank. Između 2006. i 2010. godine prikupljeni su podaci više od 150.000 žena, koje su u proseku imale 60 godina. Istraživači su posmatrali dijagnoze demencije kod žena koje su rano ušle u menopauzu i kod žena koje su ušle u menopauzu između 50. i 51. godine života.

U poređenju sa ženama koje su ušle u menopauzu u dobi oko 50 godina, one kod kojih je menopauza nastupila pre 40. godine imale su 35 odsto veće šanse da dobiju dijagnozu bilo koje vrste demencije – uključujući Alchajmerovu bolest, vaskularnu demenciju ili demenciju nastalu iz drugih razloga. U međuvremenu, žene koje su ušle u menopauzu pre 45. godine života imale su 1,3 puta veću verovatnoću da će dobiti dijagnozu demencije pre 65. godine (demencija sa ranim početkom).

Nivo estrogena mogući krivac

Istraživači nisu utvrdili uzrok potencijalne veze između rane menopauze i povećanog rizika od demencije, ali primetili su da nivo estrogena može da bude krivac.

Znamo da nedostatak estrogena na duži rok povećava oksidativni stres, koji može da ubrza starenje mozga i dovede do kognitivnog oštećenja – naveo je dr Hao.

– Hormonski receptori, posebno za estrogen, prisutni su u mozgu.Čini se logičnim da iznenadni ili postepeni pad nivoa estrogena, zbog menopauze i bez obzira na godine, može da utiče na kognitivne sposobnosti. – kaže dr Alyssa Dweck, ginekolog iz okruga Vestčester u Njujorku.

Ograničenja studije

Istraživači ističu da ova studija ima određena ograničenja, a kao prvi razlog navode da su u istraživanju učestvovale uglavnom žene bele puti iz Velike Britanije, zbog čega rezultati ne mogu da budu generalizovani na sve žene.

Takođe, uzorak nisu činile žene koje su bile podvrgnute ranoj menopauzi zbog hirurške intervencije iz različitih razloga, niti je poznato da li je to takođe povezano sa ranim početkom demencije – kaže Gabriel Zada, profesor neurohirurgije.

Ali, bez obzira na to, novo istraživanje i dalje je usklađeno sa podacima do kojih su ranije došli drugi naučnici.

– Ova studija doprinosi našem znanju o potencijalnoj vezi između istorije reprodukcije i zdravlja mozga – kaže dr Heather Snyder, potpredsednica Alchajmerove asocijacije za medicinske i naučne odnose.

Drugi poznati faktori rizika za demenciju

Trenutno ne postoje poznati efikasni načini za lečenje ili prevenciju Alchajmerove bolesti ili srodnih demencija, ali postoje načini za smanjenje ukupnog rizika od razvoja bolesti. Godine i genetska predispozicija su najveći poznati faktori rizika za dobijanje Alchajmerove bolesti, navodi američki Nacionalni institut za starenje (NIA).  Žene su u većem riziku od muškaraca.

Pored ovih faktora rizika na koje nije moguće uticati, postoje i oni drugi koji bi mogli da utiču na zaštitu od bolesti.

Preporučene prakse koje pomažu u sprečavanju demencije uključuju fokusiranje na sveukupno blagostanje – kaže dr Zada.

Stručnjaci NIA nude predloge uključujući kontrolu visokog krvnog pritiska i kontrolu šećera u krvi, smanjenje ili prestanak upotrebe alkohola i duvana, kao i redovnu fizičku aktivnost. Iako se trenutno ne smatra faktorom rizika ili prediktorom za buduće dijagnoze demencije, autori studije kažu da novo istraživanje pokazuje da bi zdravstveni radnici trebalo da budu svesni uticaja koji rana menopauza može imati na rizik od demencije. Žene koje ranije uđu u menopauzu potencijalno bi trebalo da budu praćene zbog kognitivnog pada, smatraju istraživači.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo