Naslovna / Zdravlje

Usklađivanje lekova sa genetskim kodom, nova era u medicini

Priredio/la: D. T|17:00 - 08. 04. 2022.

Ovo je nova era u razvoju medicine, svaki čovek je poseban i svako drugačije reaguje na primenu leka. Genetskim testiranjem će moći da se predvidi uticaj leka na organizam i tako izabere najbolji, najefikasniji i najbezbedniji za tu osobu.

lekova Nova tehnologija zasnovana na preciznom usklađivanju lekova sa genetskim kodom svakog čoveka, moga bi da bude početak nove ere u lečenju Foto: Shutterstock

Nova tehnologija zasnovana na preciznom usklađivanju lekova sa genetskim kodom svakog čoveka, mogla bi da bude početak nove ere u lečenju najtežih bolesti. Genetskim testiranjem može se predvideti uticaj leka na organizam, smatraju stručnjaci Britanskog farmakološkog društva. Očekuje se da nova tehnologija bude u upotrebi od sledeće godine.

Uticaj genetskih varijacija na dejstvo lekova

Genetski kod je princip koje određuje način na koji naš organizam funkcioniše. Farmakogenomika deo je farmakologije koji proučava uticaj genetičkih varijacija na dejstvo lekova. Pacijentkinja je usled korišćenja leka za epilepsiju razvila Stevens-Johnson sindrom. Dve nedelje posle primene leka dobila je kožni osip praćen halucinacijama i visokom telesnom temperaturom. Stevens-Johnson sindrom pogađa kožu i češće se javlja kod osoba koji su nosioci genetskih mutacija. Ova pacijentkinja tvrdi da joj je genetsko testiranje spasilo život i omogućilo upotrebu za nju odgovarajućih lekova.

Kada lek neće delovati?

Predsednik Britanskog farmakološkog društva, prof. Mark Caulfield i rekao je da će više od 99,5 odsto osoba imati barem jednu promenu u genomu ukoliko popije neodgovarajući lek, koji tada neće delovati ili će čak biti i štetan. Veliki broj osoba neće osetiti boljitak posle primene leka za ublažavanje bolova, jer njihov genetski kod ne sadrži uputstva za pravljenje enzima koji razlaže kodein u morfijum. Usled neodgovarajućeg genetskog koda jedna od 500 osoba može izgubiti čulo sluha posle upotrebe gentamicina.

Farmakogenomika već se koristi u medicini, u prošlosti 5 do 7 odsto HIV pozitivnih pacijenata preminulo je posle primene antiretrovirusnog leka. Nakon DNK-a testiranja broj smrtnih slučajeva sveden je na nulu.

Najbolji lek u pravoj dozi

Genetske analize rade se na osnovu uzorka krvi ili pljuvačke i koštaće oko 100 funti. U početku biće moguće testiranje na 40 lekova. Ambicija je da se genetske analize urade odmah po rođenju ili kao deo rutinskog pregleda oko 50-te godine života.

– Moramo da se udaljimo od pristupa „jedan lek odgovara svima“. Personalizovani pristup je bitan, pacijentu se daje za njega najbolji lek u pravoj dozi i na taj način se poboljšava efikasnost i bezbednost. Ovo je nova era u razvoju medicine, svaki čovek je poseban i svako drugačije reaguje na primenu leka – rekao je profesor sir Munir Pirmohamed sa Univerziteta u Liverpulu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo