Naslovna / Zdravlje

Hidrogel flasteri mogli bi da spreče recidive raka dojke, debelog creva i melanoma

Priredio/la: D. T.|19:00 - 25. 04. 2022.

Hidrogel sadrži dva aktivna jedinjenja – peksidartinib za koji je poznato da blokira tumor-pridruženi makrofage, drugo jedinjenje sastojalo se od anti-programiranih antitela koja pomažu T ćelijama da prepoznaju i napadnu ćelije raka

rak istraživanja Tumor-pridruženi makrofagi često se koriste kao prognostički markeri na osnovu kojih se određuje mogućnost recidiva posle operacije Foto: Shutterstock

Hidrogel flasteri, koji oslobađaju lek čiji je cilj da umanji mogućnost ponovnog vraćanja raka posle operacije, mogli bi da spreče recidive raka dojke, debelog creva i melanoma. Naučnici veruju da gel može umanjiti vraćanje bolesti i kod trostruko negativnog raka dojke koji se najteže leči.

Prognostički markeri na osnovu kojih se određuje mogućnost recidiva

Za sada su ova istraživanja potvrđena na miševima i potrebno je još kliničkih ispitivanja, kako bi se ovaj način lečenja mogao primeniti na ljudima. Zahvaljujući hidrogel tehnologiji, istraživači navode da mogu sprečiti ili usporiti ponovni, rast tumora kod miševa. Hirurgija je najčešće prvi način lečenja čvrstih tumora. Ipak, nekada je moguće da neka ćelija raka ostane u telu i posle operacije i uslovi pojavu recidiva.

Kada rane počnu da zarastaju nakon operacije, imune ćelije poznate kao tumor-pridruženi makrofagi luče velike količine antiinflamatornih faktora, koji omogućavaju preostalim ćelijama raka da izbegnu imunološki nadzor i ubrzavaju njihov ponovni nastanak. Tumor-pridruženi makrofagi često se koriste kao prognostički markeri na osnovu kojih se određuje mogućnost recidiva posle operacije.

Lokalizovana imunoterapija

Istraživači sa Univerziteta Viskonsin-Medison (University of Wisconsin-Madison) razvili su hidrogel koji oslobađa lekove i koji se primenjuje posle operacije, kako bi se sprečila ili usporila ponovna pojava tumora.

Pretpostavlja se da će hidrogel flasteri omogućiti lokalizovanu imunoterapiji i ograničiti nuspojave. Biće potrebna dodatna ispitivanja, a smatra se da tretman može poslužiti za lečenje više vrsta karcinoma – rekao je dr John A. Thompson sa Univerziteta Vašington, koji je bio uključen u studiju.

Mehanizam postepenog oslobađanja

Hidrogel flasteri sadrže dva aktivna jedinjenja – peksidartinib, za koji je poznato da blokira tumor-pridruženi makrofage, drugo jedinjenje sastoji se od anti-programiranih antitela koja pomažu T ćelijama da prepoznaju i napadnu ćelije raka.

Istraživači su pretpostavili da bi antitela u sastavu gela mogla postepeno da iscrpe tumor-pridruženi makrofage i ojačaju T ćelije kako bi se sprečio ponovni rast tumora.

Testiranje na rak debelog creva, kože i dojke

Naučnici su primenili gel na mišje modele raka debelog creva, melanoma i trostruko negativnog raka dojke nakon hirurškog uklanjanja tumora. Miševi su lečeni fiziološkim rastvorom i hidrogelom. Tretirani miševi imali su do 73,7 odsto niže nivoe tumor-pridruženih makrofaga i 1,5 do 2,8 više T ćelija, u odnosu na miševe lečene na druge načine. Hidrogel flaster povećao je i stopu preživljavanja miševa sa ćelijama raka, kontrolne životinje preživele su do 36 dana, a miševi tretirani gelom 50 do 70 dana.

Ograničenja hidrogel flastera

Dr Ashley Holder, sa hirurške onkologije na Univerzitetu Alabama u Birmingemu (The University of Alabama at Birmingham), koja nije bila uključena u studiju, smatra da je korisnost ovog gela ipak ograničena.

Hidrogel flaster mogao bi smanji rizik od recidiva i pomoći u pripremi za imunoterapiju. U tom slučaju, ona bi morao da se postavi na mesto tumora/resekciono ležište, koje se najčešće potpuno uklanja tokom operacije za sve navedene karcinome – navodi ona.

Dr Ashley Holder misli da bi ovaj pristup bio od koristi pacijentima koji nisu u stanju da podnesu operaciju.

-Kod raka debelog creva i melanoma može biti veoma teško naneti gel na mesto tumora/resekciono ležište, jer ono potpuno resektovano. Hidrogel mogao bi se staviti u resekcionu šupljinu raka dojke ako se nastoji sačuvati dojka. Ukoliko bi se gel primenio pre resekcije (isecanja), efikasnost kod raka debelog creva bila bi ograničena zbog prisustva hrane u gastrointestinalnom traktu a kada je u pitanju melanom, pokrivanje zavojem sprečilo bi uklanjanje gela– objašnjava dr Holder.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo