Naslovna / Zdravlje

Manometrija jednjaka – test kojim se određuje da li hrana nesmetano stiže u stomak

Priredio/la: I. V. |19:00 - 23. 05. 2022.

Hrana se kreće niz jednjak uz pomoć talasastog pokreta koji se zove peristaltika, a bilo koje smetnje sa ovim pokretom mogu da izazovu bol u grudima ili probleme sa gutanjem

Manometrija jednjaka Test pokazuje da li  jednjak može normalno da pomera hranu u stomak Foto: Shutterstock

Manometrija jednjaka je test gutanja koji se koristi za merenje funkcije donjeg sfinktera jednjaka i mišića jednjaka. Ovaj test pokazuje da li  jednjak može normalno da pomera hranu u stomak. Tokom manometrije jednjaka, tanka, fleksibilna cev (kateter), koja sadrži senzore pritiska, prolazi kroz nos, niz jednjak i u stomak.

Kako hrana stiže do stomaka?

Kada je progutamo, hrana se kreće niz jednjak u stomak uz pomoć talasastog pokreta koji se zove peristaltika. Bilo koje smetnje ili problemi sa ovim talasastim pokretom mogu da izazovu bol u grudima ili probleme sa gutanjem. Donji sfinkter jednjaka (mišićni ventil koji povezuje jednjak sa želucem) sprečava hranu i kiselinu da se povuku iz želuca u jednjak. Ako se ovaj ventil otvori kada ne bi trebalo, enzimi hrane, kiseline iz želuca mogu da uđu u jednjak i izazovu stanje koje se naziva gastroezofagealna refluksna bolest (GERB). Ako se donji sfinkter jednjaka ne otvara tokom gutanja, to može biti znak stanja zvanog ahalazija, što uzrokuje poteškoće pri gutanju.

Kome se radi manometrija jednjaka?

Manometrijski test se obično radi ljudima koji imaju:

  • Poteškoće pri gutanju
  • Bol pri gutanju
  • Gorušicu i/ili vraćanje hrane nakon gutanja
  • Bol u grudima
  • Procesi gutanja i varenja.

Manometrija jednjaka može da se koristi za dijagnostiku:

  • Difuznog spazma jednjaka – Ovaj retki problem gutanja karakterišu višestruke, snažne, loše koordinirane mišićne kontrakcije jednjaka.
  • Ahalazije – Ovo neuobičajeno stanje se javlja kada se donji mišić sfinktera jednjaka ne opusti kako bi dozvolio da hrana uđe u stomak. Ovo može izazvati poteškoće pri gutanju i vraćanju hrane nazad u grlo.
  • Skleroderme – Kod mnogih ljudi sa ovom retkom progresivnom bolešću, mišići u donjem delu jednjaka prestaju da se kreću, što dovodi do teškog gastroezofagealnog refluksa.

Šta treba uraditi pre, tokom i posle ovog testa?

Pre nego što uradite manometriju jednjaka obavezno obavestite lekara ako imate bolest pluća ili srca, ili neku drugu bolest ili alergiju na bilo koji lek.

  • Jedan dan (24 sata) pre testa prestanite da uzimate uzimate blokatore kalcijumovih kanala kao što su verapamil, nifedipin i diltiazem
  • Nemojte da uzimate nitrate i nitroglicerinske proizvode kao što je izosorbid
  • Oko 12 sati pre testa, nemojte da uzimate sedative kao što su diazepam (Valium) ili alprazolam (Xsanax)
  • Izbegavajte uzimanje opioidnih lekova protiv bolova 48 sati pre manometrije jednjaka
  • Nemojte da prestajete da uzimate bilo koji drugi lek bez prethodnog razgovora sa lekarom koji je naručio test
  • Na dan testa nemojte da jedete i pijete ništa 6 sati pre manometrije
  • Tokom testa ne smete da budete pod sedativima. Međutim, lokalni anestetik (lek za ublažavanje bolova) biće primenjen za regiju nosa  kako bi prolazak cevi bio što bezbolniji.

Kako tačno izgleda manometrija jednjaka?

Manometrijski kateter visoke rezolucije (mala, fleksibilna cev, prečnika oko 4 mm) prolazi kroz nos, niz jednjak i u stomak. Cev ne ometa disanje, a pacijent sedi dok je cev umetnuta.
Za postavljanje cevi zdravstvenom radniku potreban je oko jedan minut. Možda ćete osetiti neku nelagodnost, ali većina pacijenata se brzo prilagodi na prisustvo cevi. Povraćanje i kašalj su mogući kada se postavlja cev, ali su retki.
Nakon što je cev umetnuta, od vas će se tražiti da legnete na levu stranu. Kraj cevi koji izlazi iz nosa povezan je sa mašinom koja beleži pritisak koji se vrši na cev. Senzori na različitim lokacijama na cevčici osećaju snagu donjeg ezofagealnog sfinktera i mišića jednjaka.
Tokom testa, od pacijenta  će se tražiti da proguta malu količinu vode kako bi se procenilo koliko dobro funkcioniše sfinkter i mišići. Senzori takođe mere snagu i koordinaciju kontrakcija (grčeva) u jednjaku dok gutate.
Test traje 10 do 15 minuta. Kada se test završi, cev se uklanja. Gastroenterolog će tumačiti snimke koji su napravljeni tokom testa.

Posle testa lekar koji je naručio manometriju jednjaka dobiće rezultate, a nakon testa pacijent može da nastavi sa uobičajenom ishranom i aktivnostima i da uzima lekove koje su bili uskraćeni zbog ovog testa. Moguće je da se javi privremenu bol u grlu. U tom slučaju pastile ili grgoljanje slanom vodom može da pomogne. Ukoliko pacijent oseti neobične simptome ili neželjene efekte, potrebno je je javiti se lakru koji je izvodio manometriju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo