Zdravlje

Aspirin može da smanji rizik od razvoja raka jetre, o kojoj dozi je reč

Priredio/la: I. V.

Redovna upotreba antiinflamatornih lekova može da pomogne u smanjenju rizika od pojave karcinoma jetre, ali, studija američkih stručnjaka je prva koja otkriva i tačno određenu dozu

Aspirin može da učini i nešto više od ublažavanja glavobolje s obzirom na to da naučnici navode da su ljudi, koji su uzimali dve doze aspirina svake nedelje, imali manji rizik od pojave hepatocelularnog karcinoma. Istraživači iz Massachusetts General Hospital  kažu da dokazi iz njihove studije ukazuju da aspirin može da smanji rizik od razvoja primarnog raka jetre, poznatog i kao hepatocelularni karcinom (HCC), a nalazi studije objavljeni su u Journal of the American Medical Association, Oncology.

Aspirin smanjuje rizik od razvoja hepatocelularnog karcinoma

Analizirani su podaci iz dve dugoročne studije, započete 1980. Učesnici studije, pre svega medicinske sestre i zdravstveni radnici, dva puta godišnje su izveštavali o uzimanju lekova, u periodu od 30 godina. Oko 134.000 učesnika, 46.000 žena i 88.000 muškaraca, reklo je da redovno uzimaju aspirin. Na osnovu podataka zaključili su da uzimanje najmanje dve doze aspirina (325 miligrama svaka) nedeljno, tokom pet godina ili više dovodi do značajnog smanjenja rizika od razvoja hepatocelularnog karcinoma HCC. Uzimanje te minimalne doze pokazalo je smanjenje relativnog rizika za 49 procenata, dok je uzimanje te iste količine, tokom pet godina ili duže dovelo do pada relativnog rizika za 59 procenata. Ako se upotreba aspirina zaustavi, smanjeni rizik od razvoja HCC prestaje nakon 8 godina.

Dr Tracey Simon sa Massachusetts General Hospital  bila je glavni autor studije i objašnjava da je sprovedena analiza odličan prvi korak u otkrivanju da li uzimanje aspirina može da pomogne u prevenciji hepatocelularnog karcinoma.

Šta je hepatocelularni karcinom?

Hepatocelularni karcinom HCC je najčešći tip raka jetre, koji može da se razvije iz više razloga, a najčešća je ciroza jetre. Bolest može da bude uzrokovana infekcijom hepatitisa B ili C, poremećajem upotrebe alkohola ili nealkoholnom masnom bolešću jetre (NAFLD). Postoji veliki broj metoda lečenja hepatocelularnog karcinoma – operacija, hemoterapija i zračenje.  Međutim, kako ističe dr Tracey Simon, bolest se često dijagnostikuje u kasnoj fazi, što pacijentu ili lekaru ne daje mnogo opcija. Jednom kada se osobi dijagnostikuje HCC, stopa preživljavanja je obično manja od godinu dana, navodi se u studiji tima naučnika iz Massachusetts General Hospital. 

Nealkoholna masna bolest jetre vodeći hronični poremećaj

Dr Tracey Simon navodi da je u procesu razvoja hepatocelularnog karcinoma jetre najviše zabrinjava uloga nealkoholne masne bolesti jetre  (NAFLD), koja je prema World Journal of Clinical Oncology sada vodeći hronični poremećaj jetre u razvijenom svetu, sa rasprostranjenošću širom sveta u rasponu od 6 do 35 procenata. U studiji je takođe rečeno da je „hepatocelularni karcinom jetre povezan sa NAFLD druga najčešća indikacija za transplantaciju jetre u SAD, na primer, od 2006. godine, što je četiri puta više nego 2002. godine“.

Nealkoholna masna bolest jetre NAFLD može da bude uzrokovana gojaznošću i dijabetesom, od kojih su oba u porastu. Od 2002. do 2012. godine, stopa novih dijagnostikovanih slučajeva dijabetesa tipa 1 i tipa 2 porasla je za oko 5 odsto. Prema studiji objavljenoj u Hepatology u januaru 2018. predviđa se da će se slučajevi NAFLD povećati za 21 odsto, sa 83 miliona u 2015. na 100 miliona u 2030. godini. Dr Simon ne krije zabrinutost s obzirom na to da su simptomi NAFLD nevidljivi, tako da bolest godinama može da prođe neotkrivena.

Kakvu ulogu ima aspirin?

Aspirin, kao sredstvo za smanjenje rizika od karcinoma jetre, i u prošlosti je proučavan. Dr Tracey Simon kaže da su prethodne studije na laboratorijskim životinjama ukazivale da redovna upotreba antiinflamatornih lekova može da pomogne u smanjenju rizika, ali, ova studije stručnjaka iz Massachusetts General Hospital je prva koja daje određenu dozu.

Aspirin je antiinflamatorni lek. Preporučuje se za sprečavanje srčanih oboljenja i raka debelog creva. Ipak, ne postoji dovoljno ubedljivih dokaza za lekare da daju istu preporuku za uzimanje aspirina kako bi se smanjio rizik za razvoj bolesti jetre. Postoji tako malo studija o prevenciji hepatocelularnog karcinoma, tako da je potencijalno smanjenje rizika za 50 procenata prilično uzbudljivo za nas – naglasila je dr Simon, a njen kolega dr David Bernstein, šef gastroenterologije u Northwell Health u Njujorku, smatra da „pre nego što se donose zakljuci o dugotrajnoj upotreba aspirina koja bi smanjila rizik od razvoja hepatocelularnog karcinoma moraju da se sprovedu kontrolisana ispitivanja“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.