Naslovna / Zdravlje

Artritis kolena i simptomi koji ukazuju na njega

Priredio/la: O.M.|17:00 - 11. 07. 2022.

Artritis kolena ima dva oblika, primarni i sekundarni, a postoje simptomi koji na njega jasno ukazuju

Simptomi koiji ukazuju na artritis kolena Artritis kolena ćemo moći da otkrijemo po nekim jasnim simptomima koji ga odlikuju. Foto:Shutterstock

Artritis kolena je degenerativno oboljenje kolena, a odnosi se na trošenje hrskavice kolena.  Artritis kolena ima svoja dva oblika, primarni i sekundarni, a postoje simptomi koji na njega jasno ukazuju.

Tipovi artritisa kolena

Dva uobičajena tipa artritisa kolena su osteoartritis i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći tip. To je progresivno stanje koje se obično javlja nakon srednjeg životnog doba, gde se hrskavica u kolenskom zglobu postepeno troši. Reumatodni artritis je inflamatorna autoimuna bolest koja se može javiti u bilo kom uzrastu. Zahvata druge zglobove i može uticati na niz drugih telesnih sistema.

Artritis se takođe može razviti nakon povrede kolena. Posttraumatski artritis može biti posledica povrede meniskusa i ligamenta ili preloma kolena. Simptomi se mogu pojaviti i nekoliko godina nakon povrede. Osteoartritis i reumatoidni artritis mogu izazvati slične simptome, ali postoje i neke ključne razlike. Saznajte više ovde o tome kako da prepoznate svaki tip.

Simptomi artritisa kolena su: 

Postepeno povećanje bola

Bol od artritisa obično počinje polako, iako se u nekim slučajevima može pojaviti iznenada. U početku ćete možda primetiti bol ujutru ili nakon što ste neko vreme bili neaktivni. Kod artritisa kolena bole kada se penjemo stepenicama, ustajemo iz sedećeg položaja… Bol u kolenu koji vas budi iz sna može biti simptom osteoartritisa. Za osobe sa oisteoartritis simptomi često počinju u manjim zglobovima.

Takođe je veća verovatnoća da će biti simetrični, utičući na obe strane tela. Zglob može biti topao i crven. Simptomi osteoartritisa mogu brzo napredovati ili se mogu razviti tokom nekoliko godina, u zavisnosti od pojedinca. Simptomi se mogu pogoršati, a zatim ostati stabilni dugo vremena, a mogu varirati i iz dana u dan.

Faktori koji mogu izazvati pogoršanje simptoma uključuju hladno vreme stres i prekomernu aktivnost. Simptomi se obično javljaju tokom nekoliko nedelja, ali se mogu razviti ili pogoršati za nekoliko dana.

Artritis kolena i otok

Artritis kolena ponekad može izazvati upalu. Kod osteoartritisa ona se može manifestovati kao tvrdo oticanje, zbog formiranja koštanih mamza (osteofita). Može biti i takozvano meko oticanje, jer zapaljenje izaziva nakupljanje dodatne tečnosti oko zgloba. Otok može biti uočljiviji nakon dužeg perioda neaktivnosti, na primer kada se prvi put probudite ujutru.

Otok zglobova je čest kod reumatoidnog artritisa, jer je to zapaljensko oboljenje.

Ljudi sa reumatoidnim artritisom mogu imati simptome, kao što su groznica, umor, opšti osećaj slabosti… Ostali organi koji mogu biti zahvaćeni inflamatornim promenama uključuju oči, srce i pluća.
To je zato što je reumatoidni artritis sistemska bolest, što znači da utiče na celo telo. Za razliku od njega osteoartritis ima direktan uticaj samo na zahvaćeni zglob.

Popuštanje zglobova i druga oštećenja kod artritisa

Vremenom, oštećenje zgloba može dovesti do nestabilnosti strukture kolena. To može da uzrokuje popuštanje zglobova. Reumatodni artritis može izazvati oštećenje tetiva, koje spajaju mišiće sa kostima. Ovo oštećenje može uticati na stabilnost kolena.

Škripanje kolena

Kada savijete ili ispravite koleno, možete čuti škripanje, pucketanje ili pucanje. Lekari ovo nazivaju crepitus. Ovi simptomi se mogu javiti kada se izgubi deo hrskavice koja pomaže u opsegu pokreta. I osteoartritis i reumatoidni artritis mogu dovesti do oštećenja hrskavice. Kada je hrskavica oštećena, razvijaju se hrapave površine.

Smanjen opseg pokreta

Promene kostiju i hrskavice koje se javljaju kod osteoartritisa kolena ili nakon povrede kolena mogu otežati nesmetano pokretanje zglobova kolena. Možete imati poteškoća da pomerate koleno pri hodanju, ustajanju i obavljanju drugih svakodnevnih pokreta.
Ljudima sa reumatoidnim artitisom može biti teško da savijaju koleno ili hodaju, zbog bolova i otoka. Oštećenje zgloba takođe može uticati na pokretljivost. Vremenom će vam možda trebati štap ili hodalica koji će vam pomoći da ostanete uravnoteženi i pokretni.

Oštećenje hrskavice

Neki od efekata koje artritis ima na koleno nisu očigledni. Dijagnostičke metode, kao što je rendgenski snimak kolena, mogu pomoći u otkrivanju unutrašnjeg oštećenja. Hrskavica obično zauzima prostor oko kostiju, gde ublažava trenje prilikom pokreta zglobova. Rendgenska slika kolena može otkriti rezultate oštećenja hrskavice.

Deformiteti kolena

Izgled kolena može da se promeni tokom bolesti i kako oštećenje napreduje. Kod reumatoidnog artritisa, otok i crvenilo su uobičajeni. Dugoročno, uporna upala može dovesti do trajnog oštećenja hrskavice i tetiva. Ovo može uticati na oblik i izgled kolena.

Sa osteoartritisom, mišići oko kolena mogu oslabiti, što rezultira pojavom upale. Kolena mogu početi da se usmeravaju jedno prema drugom ili se savijaju ka spolja. Deformiteti kolena se kreću od jedva primetnih do teških i iscrpljujućih.

Artritis kolena i lečenje

Lečenje će zavisiti od vrste artritisa koju osoba ima. Opcije uključuje upravljanje telesnom težinom, fizičku aktivnost, vežbe u vodinesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID), poput ibuprofena ili aspirina, za smanjenje bola i upale tramadol, dostupan na recept za jači bol, injekcije kortikosteroida za smanjenje upale drugi lekovi. Od pomoći može biti nanošenje toplotnih i hladnih jastučića za ublažavanje bolova i otoka.

Artritis kolena i hirurgija

Ako su bol i gubitak pokretljivosti veliki i utiču na kvalitet vašeg života, lekar može preporučiti operaciju.
Opcije uključuju uklanjanje oštećenog tkiva, totalnu zamenu kolena, koja podrazumeva ugradnju veštačkog zgloba kolena. Lekar vam može pomoći da odlučite koja vam je najbolja opcija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Predrag Brestovac
19:35, 12. 07. 2022.
Odgovori

Odlično ave napisano.
Ja imam osteoartritis i borim se sa time.Nije lako ali mora se.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo