Naslovna / Zdravlje

Žučni kanali se najčešće upale zbog kamenja, a ređe dolazi i do karcinoma

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 10. 08. 2022.

Žučni kanali su skloni začepljenjima i upalama, a to su, pored pojave kamenja, i neki od najvećih problema u radu žučne kese

rak žučnih kanala Rak žučnih kanala spada u ređe karcinome, a prognoza i lečenje zavise od stepena proširenosti i opšteg zdravlja Foto: Shutterstock

Žučni kanali su deo žučne kese. Bolesti koje je zahvataju odnose se na upale, infekcije, pojavu kamenja ili druge smetnje u radu ovog organa. Najveće probleme pravi pojava kamenja u žučnoj kesi, koje može potpuno da blokira žučne kanale.

Funkcija žučnih kanala

Žučni kanali su tanke cevi koje povezuju jetru sa tankim crevom. Njihova primarna uloga je obezbeđivanje prolaza za žuč iz jetre i žučne kese u tanko crevo. Poznato je da je žuč neophodna za varenje i apsorpciju masnoća iz hrane.

Skloni su začepljenjima i upalama. Kada abnormalne, odnosno mutirane ćelije u žučnim kanalima počnu da se šire i rastu bez ograničenja, nastaje rak žučnih kanala.

Koje su najčešće bolesti ovog dela žučne kese, a kada se javlja rak žučnih kanala

Zanimljivo je da je čest slučaj da ljudi funkcionišu bez ikakvih tegoba ili simptoma, a da se smetnje otkriju tek kada nastupi intenzivan bol. Takođe, često se kamenčići detektuju tek u toku intervencije ili prilikom neke od dijagnostičkih metoda za druge bolesti. Kod velikog broja pacijenata, ključni simptom je jak bol koji se pojačava nakon obroka, obično masnog.

Holangitis, pankreatitis i ikterus su najčešći problemi sa žučnim kanalima, a karcinom može da se javi, iako znatno ređe.

Šta je holangitis

Većina slučajeva upale žučnih kanala poznata je kao holangitis. Radi se o posledici opstrukcije funkcionisanja žučnih kanala, a najčešći razlog su kamenje ili bakterijske infekcije. Do suženja žučnih kanala često dolazi kod imunokompromitovanih ljudi, i onih koji imaju AIDS.

Primarni sklerozirajući holangitis je bolest žučnih kanala kod kojih dolazi do upale istih. Oni se sužavaju i oštećuju, pa dolazi do blokade, odnosno nepravilnog oticanja žučne tečnosti. Uzroci primarnog sklerozirajućeg holangitisa nisu u potpunosti poznati, a preovladava verovanje da je najverovatnije reč o autoimunom poremećaju.

Ikterus – blokada toka žuči

Opstruktivni ikterus je delimična ili potpuna blokadu toka žuči ka intestinalnom traktu. Nastaje mehaničkom opstrukcijom, a razlozi mogu biti različiti.

Jedan od uzroka opstruktivnog ikterusa je situacija kada delovi cista prodru u žučne puteve. Ostali česti razlozi su infekcije parazitarnog tipa.

Rak žučnih kanala – koji tipovi ovog karcinoma postoje

Rak žučnih kanala, poznat i kao holangiokarcinom (CCA), jeste maligno oboljenje žučnih kanala. Spada u retke oblike raka, a i u ovom slučaju lečenje i prognoze zavise od stadijuma bolesti, kao i nekih drugih okolnosti.

Rak žučnih kanala može da se pojavi u bilo kom delu ovih organa. U odnosu na to gde je žarište, odnosno gde se prvi put pojave maligne ćelije koje i znače rak žučnih kanala, lekari ga i klasifikuju i određuju tip.

  • intrahepatični rak žučnih kanala počinje u manjim granama žučnih kanala unutar jetre
  • perihilarni ili hilarni karcinom žučnih kanala nastaje u hilumu, gde se spajaju levi i desni jetreni kanal pri izlazu iz jetre
  • karcinomi distalnog žučnog kanala javljaju se dalje niz žučni kanal, bliže tankom crevu.

Perihilarni i distalni karcinom žučnih kanala zovu se još i ekstrahepatični rakovi žučnih kanala, jer počinju izvan jetre. Inače, bez obzira u kojim delovima žučnih kanala počinje da se razvija, daje većinu zajedničkih simptoma za ovo oboljenje.

Koji simptomi ukazuju na rak žučnih kanala

American Cancer Society (ACS) naglašava da karcinomi žučnih kanala obično ne izazivaju simptome sve do kasnije faze bolesti, odnosno, većina počinje asimptomatski. Međutim, u nekim slučajevima, simptomi mogu da se jave i ranije. Zbog toga treba obratiti pažnju na sledeće znake:

  • žuta boja kože
  • umor
  • nedostatak ili delimični gubitak apetita
  • stolica boje gline
  • svrab kože
  • bol u stomaku
  • mučnina i povraćanje
  • iznenadni i nenamerni gubitak težine
  • tamni urin
  • groznica.

Mogući uzroci pojave raka žučnih kanala

Iako je tačan uzrok raka žučnih kanala nepoznat, veruje se da postoji veza između raka žučnih kanala i faktora koji iritiraju i izazivaju upale žučnih kanala. Treba obratiti pažnju na:

Zapaljenje, odnosno upala žučnih kanala može dovesti do promena DNK u njihovim ćelijama, što onda ponekad kao posledicu ima nekontrolisani rast ovih ćelija. I mutacije pojedinih gena takođe mogu da povećaju verovatnoću pojave raka žučnih kanala.

Testovi krvi i funkcije organa

Kada se pretpostavlja da su razlog bola ili drugih manifestacija žučni kanali, lekari često traže analizu provere funkcije jetre. Među njima je najčešća nivo bilirubina u krvi. Ako postoje problemi u žučnim kanalima, jetri ili žučnoj kesi, nivo bilirubina u krvi će verovatno biti viši od normalnog. Testovi funkcije jetre se takođe proveravaju sledećim analizama:

  • alkalna fosfataza
  • aspartat aminotransferaza
  • alanin aminotransferaza
  • gama-glutamil transferaza.

Organi, tkiva i tumorske ćelije oslobađaju tumorske markere u krv, a pojedini povišeni nivoi markera u krvi mogu ukazivati na rak žučnih kanala.

Takođe, po potrebi se rade i ultrazvučno, CT, MRI skeniranje i magnetna rezonantna holangiopankreatografija (MRCP). Ako je sumnja izražena a postoje simptomi, lekar će insistirati na biopsiji.

Da li rak žučnih kanala može da se spreči

Nažalost, ne postoji siguran način da se ovaj karcinom spreči i u potpunosti prevenira. Međutim, neke životne navike i pravila ponašanja mogu da budu dobra prevencija za bolji rad žučne kese, a ne samo za pojavu karcinoma, i to su prvenstveno:

  • održavanje normalne telesne težine
  • redovno vežbanje
  • raznovrsna ishrana koja se sastoji od više voća, povrća i celih žitarica
  • vakcinacija protiv hepatitisa B
  • izbegavanje ili ograničavanje unosa alkohola
  • prestanak pušenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Žana
11:19, 10. 08. 2022.
Odgovori

Moja majka je umrla od karcinoma žucnih kanala. 10 dana prije smrti je dobila bolove a nakon uspostavljanja dijagnoze zivjela je 3,4 dana. Tako da je to vrlo opasna bolest i male sanse za zivot.

Vesna
8:09, 24. 10. 2022.
Odgovori

Žana, i moja mama je umrla 14.okt, pre neki dan, kaze dr da jenimala, smatra kad je dosla već na inte negu da je imala tumor na mučnim kanalima, a dan pre toga radjen joj UZ i dva dr je pregledala i nisu videla, posle podne temperatura, ujutru žutilo, negativna na kovid, brzo u bolnicu i umrla im posle 2 sata. Pre par meseci je imala problem, bolovi isto u želucu, rekli hron pankreatistis, nije htela da ide na kontrole. Zaista ne znam kako ova dva dr nisu videla to, nije radjen joj crp tek pre nego sto je preminula bio 211.Ne znam kakav je to rak zaista, nisam nesto čula za njega pre a sad čuh da je tesko uočljiv. U izvestaju ne pise da je kancer nego da je umrla od sepse ustvari. Hvala ti.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo