Naslovna / Zdravlje

Škljocajući prst najviše boli tokom jutra, šta uzrokuje i kako se leči ovo stanje

Priredio/la: D. T.|13:00 - 16. 08. 2022.

Stanje je češće kod osoba koje se bave poljoprivednim poslovima, među industrijskim radnicima, muzičarima

škljocajući prst Škljocajući prst je bolno stanje praćeno otežanim ispružanjem prsta i karakterističnim zvukom, simptomi su češći u jutarnjim satima Foto: Shutterstock

Škljocajući prst je bolno stanje praćeno otežanim ispružanjem prsta i karakterističnim zvukom škljocanja. Pojedini pacijenti nisu u stanju da ispruže prst do kraja. Zadebljanje ili suženje tetivne ovojnice prsta je uzrok ovog stanja koje se zove stenozirajući tenosinovitis. Pacijenti najteže simptome osećaju u jutarnjim satima kada je prst koji je zahvaćen promenom ukočen.

Škljocajući prst je u početku praćen blagim simptomima

Škljocajući prst u početku je praćen blagim simptomima, koji se kako bolest napreduje pogoršavaju. Promene uglavnom zahvataju ruku koja se više koristi, često je posledica višesatnih ponavljajućih pokreta pri obavljanju nekih poslova. Bol se javlja uglavnom u jutarnjim satima, pri pokušaju da se nešto uzme ili ispravi prst.

Zadebljanje ili suženje tetivne ovojnice prsta je razlog zbog kojeg se javlja škljocajući prst. Nekada dođe do upale i otoka, a dugotrajna iritacija omotača tetive može dovesti do ožiljaka i zadebljanja koji otežavaju pokretnost tetive.  Stručnjaci navode da postoji nodularni tip škljocavog prsta kada se može opipati zadebljanje na gornjem delu tetivne ovojnice i difuzni tip, kada promene zahvataju šire područje.

Faktori rizika

Škljocajući prst se najčešće dijagnostikuje kod osoba starih između 40 i 60 godina. Češće kod žena i kod osoba koje već boluju od dijabetesa, gihta i reumatoidnog artritisa. Stanje je uče kod osoba koje se bave poljoprivednim poslovima, među industrijskim radnicima, muzičarima. Škljocajući prst se javlja nekada posle operacije sindroma karpalnog tunela, najčešće 6 meseci posle intervencije.

Dijagnoza i lečenje škljocajućeg prsta

Na osnovu rendgenskih snimaka ili laboratorijskih testovi ne može se utvrditi dijagnoza. Lekar pregleda ruke i prste pacijenta, proverava   simptome i istoriju bolesti. Dalji tretman zavisi od stepena ozbiljnosti pacijenta.

Savetuje se odmor, predlaže se pacijentima da pokušaju da što manje pomeraju prst. Nekada se primenjuju i udlage za imobilizaciju ili blage vežbe istezanja koje mogu olakšati ukočenost i poboljšati opseg pokreta. U slučaju bolova koriste se ibuprofen ili neki drugi analgetik.

Operacija škljocajućeg prsta

Pojedinim pacijentima se propisuju injekcije steroida koje se daju u ovojnicu tetiva. U slučaju jakih simptoma, ukoliko ovi tretmani ne pomognu, pacijentima se savetuje operacija. Primenjuje se hirurška intervencija u lokalnoj anesteziji. Ovom operacijom se uklanjanja čvorić koji pritiska tetivu i omogućava joj da se vrati u svoj prirodni kanal. Procedura traje između 10 i 20 minuta.

Velika većina pacijenata sa škljocajućim prstem oporavi se posle nekoliko nedelja mirovanja. Bol ili otok se može ublažiti i podizanjem ruke iznad nivoa srca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo