Naslovna / Zdravlje

Neke bolesti su češće posle 50. godine života, a pojedini simptomi zahtevaju hitnu lekarsku intervenciju

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 08. 08. 2022.

Od dve osobe starije od 50 godina, jedna ima velike šanse da u nekom trenutku dobije srčanu bolest

simptomi Simptomi nekih čestih bolesti lako se zanemare, ali za osobe starije od 50 godina mogu da budu hitni znaci upozorenja na opasnost Foto: Shutterstock

Simptomi koji se često javljaju u starosnoj dobi posle 50. godine života, posebno ako su iznenadni i bolni, nikako ne smeju da se ignorišu. Kada smo mlađi, mnoge od njih lakše podnosimo, pa o njima i ne razmišljamo. Međutim, što smo stariji, i rizik od pojedinih ozbiljnih bolesti raste.

Simptomi srčanog udara

Statistike na nivou sveta kažu da srčani udar svake godine doživi 735.000 ljudi. Od dve osobe starije od 50 godina, jedna ima velike šanse da u nekom trenutku dobije srčanu bolest. Najčešći znaci su bol u grudima, kratak dah i bol u leđima, ramenima ili vratu. Takođe, javlja se iznenadno znojenje, vrtoglavica, kao i mučnina.

Bez obzira na godine života, rizik je manji ako nam je telesna težina normalna, ne pušimo i redovno vežbamo.

Moždani udar i najvažniji simptomi

Kada krv ne dolazi do delova mozga kako bi trebalo, moždane ćelije jednostavno počinju da umiru. Ako osećate iznenadnu slabost ili utrnulost u licu, rukama ili nogama, izgubite orijentaciju, konfuzni ste ili imate probleme sa govorom, hitno se javite lekaru ili zovite hitnu pomoć.

Šanse za moždani udar umanjuju se ako se krvni pritisak drži pod kontrolom, jede hrana sa niskim sadržajem holesterola, koliko je to moguće kontroliše stresvežbate i prestanete da pušite.

Simptomi koje daje osteoporoza i sklonost ka lomovima kostiju

Do lomova kostiju može da dođe u bilo kom uzrastu, ali kosti gube gustinu i postaju lomljivije kako starimo. Samim tim, veća je i verovatnoća da će se lomiti. Gubitak koštane mase je poznat kao osteoporoza, a posebno je čest kod starijih žena.

Kalcijum i vitamin D mogu da pomognu u usporavanju ili sprečavanju pogoršanja ovog stanja, a određeni lekovi takođe daju mogućnost da kosti budu nešto otpornije i izdržljivije. Zdrave životne navike majviše pomažu u prevenciji.

Vertigo (vrtoglavica)

Ako vam se iznenada vrti u glavi, možda je u pitanju vrtoglavica, a možda i nešto drugo, ozbiljnije. Ukoliko se sitni kristali u unutrašnjem uhu koji su zaduženi za kontrolu ravnoteže pomere, dolazi do vertiga. Veća je verovatnoća da ćete biti u ovom stanju je ako ste starija osoba. Postoje tretmani za vraćanje kristala u njihov primarni položaj, ali razloge vrtoglavice treba ispitati. 

Aneurizma

Promene u načinu života i životne navike koje se zbog boljeg zdravlja prepourčuju svima sa ciljem smanjenja rizika od srčanih bolesti i moždanog udara, preveniraju i aneurizmu. Do pucanja aneurizme dolazi kada zid arterije oslabi ili popusti, pa dolazi do proširenja krvnog suda. To dovodi do ozbiljnog unutrašnjeg krvarenja ili moždanog udara. Simptomi mogu biti bol, mučnina, vrtoglavica, znojenje, ubrzan rad srca.

Kamen u žuči

Stvrdnuti komadi žuči, tečnosti koja pomaže telu da se oslobodi otpada i bolje apsorbuje masnoće, jesu u obliku kamenja. Ono može da se zaglavi na izlazu iz žučne kese, malog organa ispod jetre, ili da se nataloži u njoj. Kamenčići su različite veličine, od zrna peska do loptice za golf.  Izazvaju jak bol u gornjem delu stomaka ili oko pupka.

Veća je verovatnoća da ćete imati kamenje u žuči ako ste gojazni, imate dijabetes, Kronovu bolest, ili ne vežbate.

Akutni pankreatitis

Ponekad, ovo stanje je rezultat prisutnog kamen u žuči. Radi se o upali pankreasa, koja stvara enzime i remeti hormone poput insulina koji pomažu u varenju. Dolazi do jakog bola u stomaku, mučnine, povraćanja i groznicu. Stanje može da bude opasno po život. Još neke stvari koje izazivaju akutni pankreatitis su velike količine alkohola, visoki trigliceridi ili nagomilavanje, odnosno visoki nivoi kalcijuma.

Ablacija retine oka

Ablacija retine slabi vid a može da izazove i slepilo. Retina je tanak sloj nervnog tkiva u zadnjem delu našeg oka. On sve ono vidimo šalje se u mozak kroz optički nerv, a upravo ih retina pretvara u takve poruke, ondosno impulse. Izuzetno je osetljiva na svetlost.

Inače, zraci svetlosti se na mrežnjaču fokusiraju preko rožnjače, zenice i sočiva. Zdrava mrežnjača je od krucijalnog značaja za naš dobar vid.

Kamen u bubregu

Tvrd kalcifikati koji se formiraju u našim bubrezima, takođe mogu da se jave u svim starosnim grupama, ali su češći kako godine prolaze. Iz našeg tela često izlaze kroz mokraću bez simptoma, ali kada su veći, može da dođe do izizetno jakog bola, krvarenja ili infekcije. Takođe, može da se blokira i protok urina. Kamen u bubregu se nešto češće javlja kod muškaraca nego kod žena, a najbolja prevencija je redovno unošenje tečnosti, najbolje vode.

Upala pluća

Ljudi stariji od 50 godina su u većem riziku od vrste pneumonije koju izazivaju bakterije (bakteijske upale pluća). Pneumokokna pneumonija može da bude opasna po život. Veća je verovatnoća da će je dobiti starije osobe, jer imuni sistem slabiji kako starimo. Zdrave životne navike, vakcinacija protiv gripa, redovna fizička aktinost, samo su neke od metoda prevencije.

Spinalna stenoza

Razvija polako, ali može da nastupi naglo. Kada se kanal u kičmi koji drži kičmenu moždinu i druge nerve suzi, obično zbog artritisa, nastaje spinalna stenoza. Nervi mogu da budu stegnuti ili ukočeni, uzrokujući bol, utrnulost ili grčeve u donjem delu leđa ili vratu. Leči se lekovima ili fizikalnom terapijom, a u nekim slučajevima i operacijom.

Giht

Manifestuje se kao iznenadni bol i otok u jednom od naših nožnih zglobova, često je to nožni palac. Reč je o obliku artritisa uzrokovanom nakupljanjem mokraćne kiseline u telu. Ako pijete određene lekove za visok krvni pritisak, jedete previše crvenog mesa, školjki i morskih plodova ili često pijete alkohol, izloženi ste većem riziku. Gojaznost, dijabetes i problei sa šećerom u krvi takođe su faktori rizika za pojavu gihta.

Plućna embolija

Kada se krvni ugrušak zaglavi u krvnom sudu pluća, dolazi do plućne embolije. Šanse da do ovoga dođe takođe se povećavaju nakon 50. godin. Brzo potražite medicinsku pomoć ako osećate bol u grudima, iznenadni kratak dah i vrtoglavicu. Javlja se i kašalj uz krvavi ispljuvak, uz bolove u nogama, plavkastu kožu, znojenje. Krvni ugrušak često se prvo pojavi, odnosno stvori u nozi, tako da rani znak može biti otok ili bol u jednom od listova.

Ako ste imali neko srčano oboljenje ili nedavnu operaciju, duže sedeli ili ležali, izloženi ste većem riziku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo