Naslovna / Zdravlje

Produženi kašalj nikako ne treba ignorisati, šta možemo preduzeti

Priredio/la: eKlinika|9:00 - 11. 08. 2022.

Svi smo imali problema od iznenadnih napada kašlja. Obično je potrebno vreme i prirodni lekovi da prođe takav kašalj. Međutim, produženi, hronični ili kašalj bez prepoznatljivih osobina je druga priča i zahteva drugačiji pristup lečenju, kaže ass. dr sci Mihailo Stjepanović

produženi kašalj Ass. dr sci Mihailo Stjepanović: U lečenju kašlja važnu terapijsku opciju predstavljaju mukolitici (lekovi za iskašljavanje) kao što je N-acetilcistein (NAC) koji razvodnjava sekret i omogućava lakše iskašljavanje Foto: Shutterstock/privatna arhiva

Šta možemo preduzeti kad imamo produženi kašalj? Pluća imaju važan zadatak, a to je da unose kiseonik u telo i filtriraju štetni ugljen-dioksid i izbacuju ga napolje. Kada nam pluća i grlo postanu iritantni, počinjemo da kašljemo kako bismo blažili ovu iritaciju. Tako da je kašalj dobar znak.

– Međutim, ukoliko kašalj traje duže od 3 nedelje, vrlo verovatno ukazuje na neko oboljenje i tada je potrebno da se javite vašem izabranom lekaru, a nekad i pulmologu – kaže za portal eKlinika Ass dr sci Mihailo Stjepanović, specijalista interne medicine, supspecijalista pulmolog, direktorom Klinike za pulmologiju, Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

Razlozi koji mogu biti uzroci hroničnog kašlja

Hronični, produženi kašalj može da bude znak ozbiljnog oboljenja. Koji su uobičajeni uobičajeni uzroci hroničnog kašlja?

Astma je stanje pluća koje dovodi do sužavanja disajnih puteva, poteškoća sa disanjem i kašlja koji je u početku suv, ali vremenom prelazi u produktivan, sa iskašljavanjem sekreta i sviranjem u grudima. Potrebna je inhalaciona terapija, nekad i inhalator da zaustavi tegobe kao što su kašalj i sviranje u plućima uz konsultaciju sa lekarom – ističe dr Mihailo Stjepanović i dodaje:

Sezonske alergije – kada drveće, trave i cveće cvetaju, možete primetiti da ste počeli da kašljete više nego uobičajeno. Ovo može da ukaže na simptom sezonskih alergija. Pluća proizvode histamin koji izaziva alergije i tegobe kao što su kijanje, suzenje očiju i često kašalj. Tada nam pomažu lekovi iz grupe antihistaminika, da bi rešili problem alergija.

propomucil

Foto: Promo

Hronična opstruktivna bolest pluća kao simptom hroničnog kašlja

HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća) – je uzrok otežanog protoka vazduha u plućima.

– Duvanski dim je najvažniji faktor rizika za HOBP, i oko 90% obolelih su pušači. Višak sekreta koji može da bude različite boje (bistar do žuto-zelene boje) se nakuplja u plućima osoba sa ovom bolešću. Kašalj pomaže da se on eliminiše, ali često osoba nije u mogućnosti da ga sama izbaci pa je potrebno za iskašljavanje da koristi prirodni antibiotik uz sekretolitik. Hronični bronhitis obično pogađa osobe sa HOBP-om – ističe dr Stjepanović.

Važnost mukolitika u lečenju hroničnog kašlja

U lečenju kašlja važnu terapijsku opciju predstavljaju mukolitici (lekovi za iskašljavanje) kao što je N-acetilcistein (NAC) koji razvodnjava sekret i omogućava lakše iskašljavanje, objašnjava naš sagovornik.

PropoMucil® 600 kod HOBP pacijenata uz inhalacionu terapiju dokazano je bezbedan i u visokim dozama (2×600). Pomaže smanjenje stope pogoršanja HOBP-a, tj. pacijenti su zdraviji, manje kašlju i imaju bolju zaštitu disajnih puteva. Propolis u PropoMucilu® bogat polifenolima dodatno pruža bolju antimikrobnu, antioksidativnu i protiv upalnu zaštitu, a smiruje iritirane sluznice – kaže za portal eKlinika dr Stjepanović.

Produženi kašalj kao znak virusne i bakterijske infekcije

Obična prehlada ili grip su uzrokovane virusima ili bakterijama. Postoje dva razloga zbog kojih bi prehlada ili grip mogli da izazovu kašalj.

– Prvi je da su vaši disajni putevi iritirani zbog vaše bolesti i tada telo reaguje kašljem kako bi olakšalo ovu iritaciju. Drugi razlog je da telo pokušava da izbaci sekret koji je zarobio štetne bakterije ili viruse. U svakom slučaju se preporučuju prirodni antibiotici i sekretolitici za olakšano iskašljavanje koji pomažu kod simptoma ove vrste kašlja – kaže ass dr Mihailo Stjepanović i dodaje:

– Iako je kašalj uobičajeni simptom za mnoge vrste bolesti i alergija, on ponekad može da ukaže na nešto ozbiljnije: rak pluća, HOBP-a, astmu, tuberkulozu i zato je važno na vreme obratiti se lekaru da bi se što pre postavila dijagnoza i započelo adekvatno lečenje.

Kako pomoći pacijentima koji kašlju?

U lečenju kašlja važnu terapijsku opciju predstavljaju mukolitici, N-acetilcistein koji razlaže sekret i pomaže da se izbaci, ali i u borbi protiv štetnih radikala, kao antioksidans čime čuva sve disajne puteve, kaže naš sagovornik.

– Takođe, važan je i propolis kao prirodni antibiotik, borac protiv virusnih i bakterijskih infekcija. PropoMucil® 600 – propolis uz NAC predstavljaju zajedno efikasniju podršku disajnim putevima kod respiratornih infekcija. Možete ga koristiti i kod Covid-19 infekcije, jer je kašalj jedan od najčešćih, ali i dugotrajni simptom ove bolesti, ali i posle preležane COVID infekcije – jer će vam pomoći da se oslobodite pratećih simptoma infekcije i pospešiti vam imunitet. Zato je preporuka broj 1, PropoMucil® za sve koje muči šlajm i samo tako ćete biti sigurni da ste za sebe i svoju porodicu uradili pravu stvar – navodi pulmolog ass. dr Mihailo Stjepanović.

U skladu sa uvek aktuelnom temom o produženom kašlju, vodeći pulmolozi iz Edukativnog respiratornog centra su osmislili koristan vodič „Kašalj – dijagnostičko-terapijske procedure“.
U skladu sa uvek aktuelnom temom recite nam nešto više o vodiču.
Uvek se rado odazivam važnim inicijativama poput ove koje je imala kompanija AbelaPharm. Moje uvažene kolege i ja smo prethodnih meseci radili na Vodiču koji je obuhvatio najnovije preporuke za lakšu dijagnostiku i lečenje kašlja. Mišljenja sam da će ovaj vodič pomoći ne samo kolegama lekarima u svakodnevnoj praksi, već i pacijentima koji u njemu mogu pronaći odgovore na sva pitanja vezana za kašalj. Svakako, još jednom na kraju pominjem, ukoliko kašalj ne prolazi za 8 nedelja da se obavezno obrate svom izabranom lekaru, koji će vas ukoliko to bude potrebno, nakon pregleda uputiti pulmologu na dalja ispitivanja – na kraju razgovora savetuje dr Stjepanović.
Kompanija AbelaPharm je u saradnji sa eminentnim specijalistima pulmologije izdala „Kašalj – dijagnostičko-terapijske procedure“. Odgovore na sva pitanja vezana za kašalj koja ste želeli da potražite, možete pronaći upravo u ovom vodiču, na OVOM LINKU.

(eKlinika/PR)

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Svetlana
22:53, 11. 08. 2023.
Odgovori

Već par nedelja kašljem, imam grebanje ili golicanje duboko u grlu, pre toga mi se noću skupljao sekret u grlu koji dam gutala, sad već pijem treći antibiotik, uzimam i pastile za grlo, imam osećaj da ovome nema kraja!

Penzioner
0:00, 09. 11. 2023.
Odgovori

Već drugu godinu imam problema sa kaśljem posle preleźane korone u martu 22.Bio se smirio ali sam opet zakačio neki virus.Simptomi su isti kao prvi put ali je test negativan

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo