Naslovna / Zdravlje

Hipertenzija i lekovi za alergiju – da li su moguće kontraindikacije

Priredio/la: O.M.|15:00 - 22. 08. 2022.

Lekari preporučuju da se uvek konsutujete sa svojim izabranim doktorom ili sa farmaceutom pre nego što počnete da uzimate bilo koji lek, kada je reč o hipertenziji i alergiji

kombinovanje lekova Neki lekovi u kombinaciji sa terapijom za hipertenziju mogu dati nus pojave. Foto:Shutterstock

Hipertenzija, ili visok krvni pritisak i lekovi koji se piju kao terapija, nekada mogu u kombinaciji sa nekim drugim medikamentima da daju kontraindikacije. Na to je posebno potrebno obratiti pažnju kada su u pitanju antihistaminici, odnosno lekovi koji se uzimaju protiv alergijskih reakcija.

Hipertenzija i alergija i šta kažu lekari?

Lekari preporučuju da se uvek konsutujete sa svojim izabranim doktorom ili sa farmaceutom pre nego što počnete da uzimate bilo koji lek bilo da je reč o hipertenziji ili alergiji. Naročito je važno kod ljudi koji imaju visok krvni pritisak da ne uzimaju „na svoju ruku“ antihistaminike. Isto pravilo bi trebalo primenjivati ukoliko se odlučite da koristite i supelemne. I u tom slučaju potrebno je prvo konsultovati lekara.

Visok  krvni pritisak i dekogestivi

Antihistaminici su najčešći lekovi za alergije. Čini se da je većina njih bezbedna, ako imate visok krvni pritisak – ali opet, tražite da se uverite.

Međutim, lekari navode da ne bi trebalo uzimati dekongestive u kombinaciji sa lekovima za hipertenziju, osim ako vam doktor ne kaže drugačije. U dekogestive spadaju kapi za nos nos. Većina dekongestiva deluje putem pojačanja dejstva norepinefrina (noradrenalina) i epinefrina (adrenalina) ili putem stimulacije α-adrenergičkih receptora. Time se indukuje vazokonstrikcija krvnih sudova u nosu, grlu, i paranazalnim sinusima, što dovodi do redukovane inflamacije (oticanja) i formiranja sluzi u tim oblastima. Kod primene dekogestiva, osim hipertenzije, česte nuspojave su pospanost, anksioznost, nesvestica, pobudljivost, i nervoza.

Dekongestivni nazalni sprejevi i kapi za oči često sadrže oksimetazolin i koriste se za topičku dekongestiju. Oni mogu podići krvni pritisak. Dekogestivi takođe sprečavaju neke lekove za visok krvni pritisak da deluju onako kako bi trebalo. Budite oprezni, jer mnogi lekovi za alergije sadrže antihistaminike i dekongestiv.
Pazite na kombinovane lekove za alergije koji  sadrže dekongestivne sastojke. To uključuje lekove protiv alergija, kao i mnoge lekove za prehladu, grip i probleme sa sinusima. Pre nego što počnete sa primenom zamolite farmaceuta, prilikom uzimanja lekova u apoteci, da proveri da li postoji mogućnost loše inerakcije sa lekom koji već koristite.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo