Naslovna / Zdravlje

Estetsko uvećanje dojki faktor rizika za jedan oblik raka

Priredio/la: D. T.|17:00 - 23. 08. 2022.

Hirurzi kažu da implantati za grudi neće sprečiti opuštanje grudi, nema garancije da će implantati doživotno trajati. Moguće je ponekada da dođe i do pucanja implantata

uvećanje dojki Uvećanje dojki implantatima je estetska operacija koja može biti praćena rizicima. Pored mogućeg nepovoljnog estetskog ishoda moguć je i rak Foto: Shutterstock

Uvećanje dojki implantatima je estetska operacija koja može biti praćena rizicima. Pored mogućeg nepovoljnog estetskog ishoda ovaj operativni zahvat opterećen je kao nuspojavom i jednim oblikom raka. Anaplastični krupnoćelijski limfom (ALCL) redak je tip nehočkinskog limfoma T-ćelijskog porekla. BIA-ALCL je vrsta raka uzrokovana implantatima u grudima. Potpuno hirurško uklanjanje implantata i okolne kapsule može izlečiti ovaj oblik karcinoma. U slučaju da je došlo do širenja malignih ćelija primenjuje se hemioterapija i radioterapija.

Rak koji najčešće zahvata kožu i limfne čvorove

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) navodi da je uvećanje dojki implantatima faktor rizika za pojavu BIA-ALCL. Naglašava se, ipak, da su potrebna dalja istraživanja kako bi se razumela veza između implantata i ovog oblika karcinoma, koji ipak nije isto što i rak dojke. ALCL je rak koji može zahvatiti bilo koji deo tela, ali najčešće se manifestuje na kožnom tkivu i limfnim čvorovima.

BIA-ALCL je podtip ALCL koji je najprisutniji u području prored implantata dojke, unutar okolnog ožiljnog tkiva, a ne same dojke. Stručnjaci klinike Mayo naglašavaju da se uspešno leči, ako se otkrije u ranim stadijumima bolesti. Nije do kraja poznato u kojoj meri na pojavu ovog oblika raka utiče vrsta implantata koji se koriste za uvećanje grudi.

Uvećanje dojki paćeno je problemima kod oko 20 odsto žena

Smatra se da su najrizičniji implantati sa teksturiranim silikonskim i poliuretanskim spoljašnjim omotačem. U 2019. godini, FDA je zatražila da proizvođač Allergan opozove određene modele svojih teksturiranih implantata za grudi sa tržišta SAD zbog rizika od BIA-ALCL.

Stručnjaci navode da se najčešći problemi koji se javljaju, posle ugradnje implantata, skupljanje tkiva oko prirodne membrane kapsule, koja se formira oko implantata. Studije koje su pratile žene sa implantatima u periodu od 10 godina, pokazale su da su se ovi problemi zapažaju kod 20 odsto žena koje su imale silikonske implantate sa teksturiranim ili glatkim omotačem.

Stručnjaci Mayo klinike naglašavaju da je zabrinjavajuća svaka povezanost između implantata dojke i raka i da je važno imati svest o mogućim rizicima. Preporučuje se ženama sa implantatima dojke da redovno dolaze na rutinske preglede i da hitno reaguju na znake ili simptome, kao što su otok, kvržice, bol ili promene u obliku grudi.

Najrizičniji implantati

I fiziološki i silikonski implantati za dojke imaju spoljnu silikonsku školjku,a razlikuju se na osnovu materijala za punjenje. Obe vrste implantata i fiziološki i silikonski praćeni su sličnim rizicima kao što su bol u grudima, infekcije, promene na bradavicama, pucanje implantata. Prema prvim pretpostavkama, najrizičniji su implantati sa teksturiranim spoljnim silikonskim ili poliuretanskim omotačem.

Nema doživotne garancije

Hirurzi kažu da implantati za grudi neće sprečiti opuštanje grudi, nema garancije da će implantati doživotno trajati. Moguće je pucanje implantata. Čak 20 odsto žena koje su se podvrgle operaciji uvećanja grudi u roku od 8 do 10 godina mora da izvadi implantate. I posle uvećanja dojki, moguće su promene koje mogu uticati, na primer usled povećanja ili gubitka telesne mase, na izgled grudi. Mamografija može biti komplikovanija, pa se savetuje magnetna rezonanca.

Američka uprava za hranu i lekove preporučuje rutinsko praćenje ultrazvukom ili magnetnom rezonancom pet do šest godina posle ugradnje implanta, a potom na svake dve do tri godine. Ipak, kako kažu stručnjaci Mayo klinike nedavne studije pokazuju da postoji malo podataka koji podržavaju rutinski skrining osim kod jasnih simptoma. Implantati u grudima mogu ometati dojenje. Neke žene su uspešno dojile i posle povećanja dojki, dok druge nisu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo