Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Da li su četiri šolje čaja dnevno mera za smanjenje rizika od dijabetesa

Priredio/la: S.St.
12:00 - 01. 10. 2022.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 422 miliona ljudi širom sveta živi sa dijabetesom. Neke studije otkrile su da je konzumiranje čaja i kafe povezano sa smanjenom smrtnošću

šolje čaja Pijenje više šoljica čaja dnevno može smanjiti rizik od dijabetesa, prema novoj studiji Foto Shutterstock

Četiri šolje čaja dnevno najmanje povezane su sa 17 odsto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, tvrde stučnjaci. Istraživači su ispitivali efekte ispijanja različitih vrsta čaja – zelenog, ulong i crnog čaja – na rizik od dijabetesa. Zaključili su da 1-3 šoljice čaja samo neznatno smanjuju rizik od dijabetesa.

Blagotvornost četiri šolje čaja

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 422 miliona ljudi širom sveta živi sa dijabetesom. Najčešći tip je dijabetes tipa 2, koji nastaje kada telo ne može da proizvede dovoljno insulina ili postane rezistentno na insulin i ne može lako da apsorbuje insulin iz krvi.

Neke studije otkrile su da je konzumiranje čaja i kafe povezano sa smanjenom smrtnošću od svih uzroka. Drugo istraživanje pokazuje da je dnevna konzumacija zelenog čaja povezana sa nižim rizikom od dijabetesa tipa 2 i nižim rizikom od smrtnosti od svih uzroka kod ljudi sa dijabetesom.

Dalja studija o efektima čaja i njegovoj količini na rizik od dijabetesa u velikim populacijama mogla bi da pruži informacije o strategijama preventivne nege za dijabetes.

Efekti konzumacije crnog, zelenog i ulong čaja

Nedavno su istraživači sproveli meta-analizu 19 kohortnih studija iz osam zemalja kako bi istražili efekte konzumacije crnog, zelenog i ulong čaja na rizik od dijabetesa 2. Otkrili su da 4 ili više šoljica čaja dnevno može da smanji rizik od dijabetesa.

– Izgleda da ispijanje čaja nije štetno i da donosi malu korist u smanjenju rizika od dijabetesa. Druge namirnice sa visokim sadržajem polifenola pokazale su slične efekte – dr Kashif M. Munir, vanredni profesor medicine na University of Maryland Center for Diabetes and Endocrinology, koji nije bio uključen u studiju, izjavio je za Medical News Today (MNT). 

Meta-analiza predstavljena je na godišnjem sastanku European Association for the Study of Diabetes u Stokholmu, Švedska.

U okviru studije istraživači su analizirali podatke 5.199 odraslih učesnika iz China Health and Nutrition Survey. Učesnici nisu imali dijabetes na početku studije i praćeni su od 1997. do 2009. Podaci o njihovoj potrošnji čaja prikupljeni su iz upitnika. Sve u svemu, 45,76 odsto učesnika izjavilo je da je pilo čaj, a 10,04 procenta ispitanika razvilo je dijabetes tipa 2 tokom perioda studije.

Nakon prilagođavanja faktorima, uključujući starost, pol i faktore načina života, istraživači su otkrili da ljudi koji piju čaj imaju sličan rizik od dijabetesa tipa 2 kao oni koji nisu pili čaj. Zatim je urađen sistematski pregled 19 kohortnih studija sa 1.076.311 učesnika koje su istraživale vezu između rizika od dijabetesa tipa 2 i konzumacije čaja.

Kako čaj može smanjiti rizik od dijabetesa

Na pitanje kako pijenje čaja može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2, dr Munir kaže:

– Poznato je da čaj sadrži polifenole ​​hrane, kao što je EGCG, za koje se pokazalo da smanjuju insulinsku rezistenciju i poboljšavaju funkciju endotela, što je važno za regulisanje imunološkog odgovora, zgrušavanja krvi i proširenja ili suženja krvnih sudova. Ovo može imati korisne efekte na homeostazu glukoze i poboljšati rizik od dijabetesa.

Dr Mandy Wilig, vanredni profesor zaraznih bolesti na University of Alabama u Birmingemu, koja nije bila uključena u studiju, kaže za MNT:

– Nismo identifikovali specifičan mehanizam ispijanja čaja za smanjenje rizika od dijabetesa. Polifenoli i katehini u čaju mogu poboljšati osetljivost tela na insulin ili delovati kao čistači reaktivnih vrsta kiseonika. Međutim, količina polifenola i katehina u bilo kojoj šoljici čaja uveliko varira u zavisnosti od vrste čaja, načina na koji se listovi čaja pripremaju i čuvaju i koji drugi sastojci se dodaju u čaj.

Druge studije otkrile su da zeleni čaj može da smanji nivo šećera u krvi povećanjem proizvodnje insulina kod miševa. U međuvremenu, poznato je da crni čaj ima visok nivo teaflavina, koji imaju antioksidativne i antiinflamatorne efekte.

Crni čaj takođe može da inhibira gojaznost – faktor rizika za dijabetes – promovišući prelazak bele masti u smeđu masnoću, pomažući tako gubitku težine, regulaciji glukoze u krvi i metabolizmu masti.

Dr Munir dodaje da početna manja kohortna studija (opservaciona epidemiološka studija u kojoj se biraju zdravi ispitanici i prate se određeni vremenski period, da bi se utvrdilo njihovo obolevanje od određene bolesti) nije pokazala korist od konzumacije čaja, jer posmatranje malih efekata na veliku populaciju često zahteva veći broj učesnika.

– Ako već uživate u čaju bez dodatog šećera, u ovoj studiji izražava se mišljenje da neće škoditi da čaj pijete svakodnevno – što je dobro – i da to u nekim slučajevima može da pomogne. Ali, osnovna zdravstvena ponašanja i dalje su ključna za smanjenje rizika od dijabetesa – fizička aktivnost, zdrava ishrana sa adekvatnim vlaknima i proteinima, održavanje telesne težine gde imate dobru kontrolu šećera u krvi i smanjena ili eliminisana upotreba duvana – zaključuje dr Mandy Wilig.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend