Naslovna / Zdravlje

Metastaze i progresiju raka ubrzava gubitak određenog gena

Priredio/la: I. V. |13:00 - 05. 10. 2022.

Kada bi načunici uspeli da onemoguće proces metastaze iz bolesti, rak ne bi bio smrtonosan, ali, sada su otkrili šta podstiče progresiju karcinoma u organizmu

metastaze Kada bi se isključio proces metastaze iz bolesti, rak ne bi bio smrtonosan Foto: Shutterstock

Metastaze i napredovanje raka ubrzava gubitak gena SLIT2, za koji su naučnici sa otkrili da u cirkulirajućim tumorskim ćelijama reguliše metastaze raka prostate. Studija je objavljena u Science Advances, a istražitelji podsećaju da metastaze predstavljaju većinu smrtnih slučajeva izazvanih karcinomom, ali, i pored toga, njeni osnovni mehanizmi ostali su  nedovoljno razjašnjeni uprkos napretku u lečenju raka.

Rak ne bi bio smrtonosan da nema metastaza

Cirkulišuće tumorske ćelije (CTC) pokreću metastaze raka tako što se odvajaju od primarnih tumora i putuju kroz krvotok kako bi zasejale nove tumore. Međutim, identifikacija genetskih faktora, koji regulišu CTC i pomažu im da uđu u krvotok, ostala je glavna prepreka ili nepoznanica, zbog retkosti i heterogene prirode cirkulišućih tumorskih ćelija.

Kada bismo mogli da isključimo proces metastaze iz bolesti, rak ne bi bio smrtonosan. Shvatanje  zašto CTC ulaze u krv je kritičan korak – priznaje dr Shana Kelley, profesor biohemije i molekularne genetike na Cancer Center of Northwestern University.

Uređivanjem gena „nokautirani“ oni u ćelijama raka prostate

Kako bi otkrili mehanizme koji pokreću migraciju cirkulišućih tumorskih ćelija, istraživači su koristili uređivanje gena CRISPR s ciljem da „nokautiraju“ gene u ćelijama raka prostate u tumoru  impalntiranom kod laboratorijskih miševa, pri čemu je svaka ćelija izgubila funkciju jednog gena u ljudskom genomu. Cirkulišuće tumorske ćelije sakupljene su korišćenjem pristupa prvog ove vrste koji je razvila laboratorija dr Shane Kelley, a koji efikasno izoluje CTC iz krvnih zrnaca.

Iz ovog skrininga, istraživači su identifikovali SLIT2, kao najčeći gen povezan sa cirkulišućim  tumorskim ćelijama. Gen kodira SLIT2 protein, koji zauzvrat utiče na ćelijsku migraciju. Kada je protein SLIT2 „nokautiran“ a cirkulišuće tumorske ćelije ponovo ubačene u laboratorijskog miša, istraživači su otkrili da se broj CTC ćelija povećao u krvotoku miševa.

Metastaze bi mogle da se spreče ako se određeni gen vrati u funkciju

Nalazi studije pokazuju da gubitak SLIT2 proteina u cirkulišućim tumorskim ćelijama podstiče  metastaze i ubrzava progresiju – širenje raka po organizmu. Dr Shana Kelley navodi da će sledeći koraci podrazumevati skrining gena koji su aktivirani, a ne „nokautirani“, kako bi se identifikovali novi ciljevi lekova, koji bi potencijalno mogli da uspore ili spreče metastaze.

– Znamo da kod pacijenata, ako dođe do gubitka SLIT2 proteina, krajni ishodi postaju lošiji, tako da to ukazuje da ako bismo mogli da vratimo SLIT2 u funkciju, mogli bismo da sprečimo pojavu metastaza – naglasila je dr Kelley.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo