Naslovna / Zdravlje

Loš zadah mogu da izazovu 10 stvari za koje niste znali

Priredio/la: S.St.|17:00 - 03. 10. 2022.

Postoji niz razloga zbog kojih možete da imate loš zadah a da za njih nikada ne bi ni pretpostavili da mogu da vam zadaju probleme.

loš zadah Loš zadah može da bude posledica suvih usta, bakterija, prehlade, lekova, gorušice ili karijesa Foto: Shutterstock

Loš zadah može da bude posledica, između ostalog, suvih usta, bakterija, prehlade, lekova, gorušice ili karijesa. Prema mišljenju stručnjaka, ovo su deset najčešćih razloga.

1. Loš zadah zbog alkohola

Devojački izlazak ili pivo sa drugarima za posledicu imaju više od mamurluka. Iako je tečnost, alkohol zapravo može da isuši usta, što podstiče bakterije koje izazivaju halitozu, medicinski izraz za loš zadah. Isto se dešava i sa pićima sa kofeinom, začinjenom hranom i cigaretama. Suvih usta se i budite zbog toga što ne proizvodite dovoljno pljuvačke dok spavate i eto objašnjenja za „jutarnji dah”.

2. Bakterije na jeziku su glavni uzrok lošeg zadaha

Očistite jezik četkicom za zube ili strugalicom za jezik, koja je u ovom slučaju boji izbor. Izbegavajte krhke plastične, koje bi mogle da puknu, kao i metalne koje mogu biti oštre.

3. Dijeta sa malo ugljenih hidrata

Kada isključite ugljene hidrate i povećate količinu proteina koju jedete, vaše telo počinje da sagoreva masti za energiju. Taj proces stvara jedinjenja koja se zovu ketoni, koja izazivaju loš zadah. U ovom slučaju, bolja higijena zuba neće rešiti problem, jer to nije osnovni uzrok. Najbolje je da maskirate dah žvakom bez šećera.

4. Uobičajene prehlade mogu izazvati loš zadah

Kao da nisu dovoljno dosadne, infekcije respiratornog trakta poput prehlade i bronhitisa takođe mogu izazvati loš zadah. To je zato što je bakterijama koje izazivaju miris „omiljena hrana” sluz. A ako vam je začepljen nos, veća je verovatnoća da ćete pribegavati disanju na usta, što vam može isušiti usta.

5. Loš zadah zbog Helicobacter pylori

Sam čir možda nije problem. Ali vrsta bakterije koja izaziva čireve, Helicobacter pylori, takođe može izazvati loš zadah, navodi se u studiji objavljenoj u Journal of Medical Microbiology. Lečenje ove bakterije može da ukloni loš zadah. Lekar će tražiti da uradite test na H. pylori i, ukoliko je imate, propisaće adekvatne antibiotike.

6. Lekovi mogu da „uguše” protok pljuvačke

Više od 400 lekova koji se izdaju na recept i bez recepta, uključujući antidepresive i lekove za alergije, mogu da „uguše” protok pljuvačke. Ova tečnost pomaže u ispiranju hrane i bakterija, zadržavajući loš zadah. Promena lekova nije uvek opcija, tako da American Dental Association preporučuje da budete hidrirani i žvaćete žvaku bez šećera kako bi vam usta bila vlažna. U ovome mogu da pomognu i posebna oralna sredstva za ispiranje.

7. Kamen u krajnicima (tonzilolit) i loš zadah

Ove male bele skupine – sastavljene od stvrdnutih bakterija, čestica hrane, mrtvih ćelija i sluzi – bivaju zarobljene u grebenima krajnika i zadnjem delu jezika. Oni su uglavnom bezopasni, osim što izazivaju neprijatan miris. Često sami nestaju, ali ponekad proces može da se ubrza grgljanjem slanom vodom.

8. Loš zadah zbog sušenog voća

Sadrži mnogo šećera, a njima vole da se hrane bakterije koje izazivaju miris. Razumna količina suvog grožđa, koja staje u 1/4 šolje, ima 21 gram šećera, a ista količina suvih kajsija ima 17 grama. To je isto kao da ste pojeli 4-5 kašičica čistog šećera. Osim toga, sušeno voće je lepljivo, tako da se može da ostane zarobljeno na zubima i između njih. Posle ovakve užine, obavezno operite zube četkicom i očistite ih koncem za zube.

9. Loš zadah zbog nesvarene hrane

Ovo su dva simptoma GERB-a (gastroezofagealna refluksna bolest), uobičajenog digestivnog poremećaja. Loš zadah može biti od neke nesvarene hrane koja se vraća ili iritacija želudačanom kiselinom izaziva postnazalno kapanje. Ako stalno imate gorušicu, konsultujte se sa svojim lekarom.

10. Oštećeni zubi i plombe izazivaju loš zadah

U njima mogu da ostanu zarobljene čestice hrane i da se tako stvore bakterije, što dovodi do karijesa, bolesti desni i lošeg zadaha. Neprilagođene proteze mogu da izazovu iste probleme. Razlog više da zakažete redovne preglede kod zubara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo