Naslovna / Zdravlje

Uvučene bradavice javljaju se iz 4 razloga i mogu da budu upozorenje na bolest

Priredio/la: I. V. |17:00 - 06. 10. 2022.

Najvažnije je obratiti pažnju na to koliko brzo je bradavica iz normalnog položaja prešla u obrnuti i postala uvučena, jer to olakšava dijagnozu i proces lečenja

uvučene bradavice Najvažnije je obratiti pažnju na to koliko brzo je bradavica iz normalnog položaja postala uvučena Foto: Shutterstock

Uvučene ili obrnute bradavice, one koje su usmerene ka unutrašnjosti dojke, a ne spolja, je pojava s kojom se žene obično rađaju i obično je bezopasna. Međutim, ako vam se jedna ili obe bradavice iznenada preokrenu i uvuku ka untrašnjosti dojke, to može da bude znak problema koji zahteva medicinsku pomoć. Najvažnije je obratiti pažnju na to koliko brzo je bradavica iz normalnog položaja postala uvučena. Oko 3 do 10 odsto cisrodnih žena rođeno je sa obrnutim bradavicama, ali, ne postoji pravilo što znači da mogu da se jave kod bilo koga i obično oko 87 procenata žena rođenih sa obrnutim bradavicama ima taj problem u obe dojke.

Šta su uvučene bradavice?

Uvučene bradavice usmerene su ka unutra, prema unutrašnjosti dojki umesto prema spolja. Ponekad se za ovu pojavu koristi i termin „obrnute“ bradavice. Uvučene bradavice su u ravni, na krugu pigmentirane kože koji okružuje bradavicu (areolu). Moguće je imati obrnute bradavice na jednoj dojci ili na obe. Osim što mogu da budu u ravni sa ostatkom kože, bradavice mogu da budu  i blago okrenute ka unutra ili mogu da budu uvučene toliko duboko u dojku da se ne mogu izvući bez operacije. Obrnute bradavice obično ne mogu same da se vrate u normalan položaj.

Kako bi se odredilo stanje u kojem se bradavice nalaze u medicini se koristi sistem ocenjivanja za klasifikaciju obima inverzije bradavice.

Ocena 1. Možete da izvučete bradavicu prstima i ona će ostati usmerena ka spolja nekoliko minuta pre nego što se vrati unutra ili dođe u ravan sa ostakom kože.
Ocena 2. Bradavica može da se izvuče prstima, ali će se okrenuti ka unutra čim je pustite. Većina osoba sa uvučenim bradavicama smatra se inverzijom 2. stepena.
Ocena 3. Bradavica ne može da se izvuče prstima.

Šta znači ako je bradavica izvrnuta, uvučena i kod koga se javlja?

Uvučena bradavica može da bude potpuno bezopasna, ili može signalizirati osnovni problem koji zahteva medicinsku pomoć. Ukoliko nisu rođeni sa takvim bradavicama, dešava se da one postepeno počinju da se uvlače, što nije uvek najava problema. Ali, stručnjaci naglašavaju da se treba zabrinuti ako se bradavice iznenada uvuku ka unutra. U tom slučaju ta pojava može da bude znak da se pojavila infekcija, povreda ili neki drugi problem o kojem bi trebalo razgovarati sa lekarom.

Svako može da se rodi sa obrnutim bradavicama. Ali, veća je verovatnoća da će ih neko razviti ako ste:

  • Žena koja se približava menopauzi. Počevši od 30-ih godina i do menopauze, ali i nakon nje, cisrodne žene mogu dobiti uvučene bradavice jer im se mlečni kanali skraćuju i šire.
  • Ako dojite. Kada žena doji postoji mogućnost povrede mlečnih kanala što može da dovede do invertiranja, uvlačenja bradavica.
  • Pušite. Žene pušači imaju veću verovatnoću da dobiju infekcije u grudima koje izazivaju obrnute bradavice.

Šta uzrokuje uvučene bradavice?

Uvučene bradavice javlaju se zbog mnogo uzroka i važno je utvrditi šta ih tačno uzrokuje, kako bi se pružila pomoć, ako je potrebno. Najčešći razlozi zbog kojih se javljaju uvučene bradavice su:

Povrede dojke

Trauma dojke usled operacije ili čak dojenja može da promeni tkivo u mlečnim kanalima tako da se bradavica povuče ka unutra. Ožiljci iz mlečnih kanala mogu da nastanu kao rezultat dojenja, uzrokujći da se bradavice izvrnu.

Komplikacije nakon smanjenja grudi

Mlečni kanali ispod bradavice mogu da se upale nakon operacije, što dovodi do uvlačenja bradavica.

Infekcija i zapaljenje

Mlečni kanali mogu da se zapuše i inficiraju, a ove promene mogu da izazovu uvučene bradavice. Rizik se povećava ako je žena u perimenopauzi, a uvlačenje bradavica može da doživi i nakon menopauze zbog:

  • Ekstazija mlečnih kanalaJedan ili više mlečnih kanala ispod bradavice može da se zapuši i možda inficira, što dovodi do uvlačenja bradavice ka unutra.
  • Bakterije ulaze u dojku kroz mlečni kanal ili pukotinu u bradavici, izazivajući infekciju koja uzrokuje da se bradavica okreće.
  • Apsces ispod areole. Gnoj se skuplja ispod areole, izazivajući infekciju koja preokreće bradavicu.

Karcinom dojke

Uvučene bradavice mogu da budu znak raka:

  • Tumor napada mlečni kanal iza bradavice, uzrokujući njegovo invertiranje.
  • Pagetova bolest. Ćelije raka napadaju jednu od bradavica, uzrokujući njenu inverziju.

Koji simptomi ukazuju da će se javiti uvučene bradavice?

Simptomi zavise od toga šta uzrokuje uvučene bradavice. Znaci upale ili infekcije mogu da budu:

  • Grudi koje su nežne i tople na dodir
  • Crvenilo u predelu bradavica
  • Kvržica iza bradavice
  • Krvavi iscedak iz bradavice
  • Iscedak iz bradavice koji može da bude beo, zelene boje ili crn.

Znaci karacinoma mogu da budu:

  • Kvržica u grudima
  • Bol u grudima
  • Oticanje bradavica i iscedak
  • Promene na koži, kao što su rupice, svrab ili ljuskava koža.

Kako se dijagnostikuju i leče obrnute bradavice?

Lekar će obaviti pregled dojki, vodeći računa da pažljivo pogleda areolu i bradavice. Procedure i testovi koji slede zavisiće od stanja koje lekar isključuje na osnovu pregleda dojki i simptoma. Uobičajene procedure, koje se koriste za dijagnozu onoga što uzrokuje obrnute bradavice su:

  • Mamograf
  • Ultrazvuk dojke
  • MRI dojke
  • Biopsija.

Lekar može da preporuči tretmane na osnovu toga šta uzrokuje obrnute bradavice. Propisaće  antibiotike za lečenje infekcije. Ako pacijentkinja ima apsces, lekar može da ga drenira ili hirurški ukloni. Tretman zavisi od toga koliko je rak uznapredovao. Lekar može preporučiti hormonsku terapiju, hemoterapiju ili zračenje. Ili, predložiti operaciju koja podrazumeva uklanjanje kvržice ili dojke sa zahvaćenom bradavicom. Operacija se može preporučiti i ako žena nije zadovoljna kako joj izgledaju grudi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo