Naslovna / Zdravlje

Mastektomija je deo tretmana lečenja raka dojke i obavlja se na 3 načina

Priredio/la: eKlinika|19:00 - 06. 06. 2022.

Mastektomija je postupak lečenja karcinoma dojke koji se primenjuje i kada je žena već obolela, ali i kao preventivna metoda za visokorizične osobe

mastektomija Mastektomija je operacija uklanjanja dojke, a ponekad podrazumeva i uklanjanje i drugih tkiva Foto: Shutterstock

Mastektomija je operacija uklanjanja dojke, a ponekad podrazumeva i uklanjanje i drugih tkiva, koja se nalaze u blizini dojke, kao što su limfni čvorovi. Ova operacija se najčešće koristi za lečenje raka dojke. U nekim slučajevima, mastektomija se radi kako bi se sprečio nastanak karcinoma dojke kod žena koje imaju visok rizik za dobijanje ove bolesti.

Zašto bi mastektomija mogla da bude potrebna

Mastektomija se radi kao deo tretmana lečenja raka dojke. Lekar savetuje da se uradi mastektomija ako:

  • je tumor veliki
  • obuhvata više od jednog područja dojke
  • ne može da se radi zračenje.

Veličina dojke takođe može da pomogne u određivanju vrste mastektomije koja se radi. U nekim slučajevima, žene koje imaju visok rizik za dobijanje raka dojke možda žele da se mastektomija obavi pre nego što se karcinom razvije. Ovo se odnosi na žene koje imaju gene povezane sa rakom dojke, kao što su BRCA1 ili BRCA2 gen. U ovim slučajevima, mastektomija se radi kako bi se sprečilo pojavljivanje raka dojke.

Koje vrste operacija postoje?

Postoji nekoliko vrsta mastektomije:

Totalna (jednostavna) mastektomija: Ovom metodom se uklanja cela dojka, uključujući bradavicu, obojeni prsten oko bradavice – areolu i većina kože iznad bradavice

Modifikovana radikalna mastektomija: U ovom slučaju uklanja se cela dojka – bradavica, areola, koža i tkivo na mišićima grudnog koša. Neki od limfnih čvorova u pazušnoj jami se takođe odstranjuju. Rak dojke se često širi na limfne čvorove. Zatim se može proširiti na druge delove tela. U nekim slučajevima se uklanja i deo mišića grudnog koša.

Radikalna mastektomija: Ova metoda podrazumeva odstranjivanje cele dojke, uključujući bradavicu, areolu, kožu, limfne čvorove u pazušnoj jami i mišiće grudnog koša ispod dojke. Dugi niz godina ovo je bila standardna operacija, ali, danas se to retko radi.

Mastektomija se izvodi i novim metodama

Neke novije metode mastektomije nude više opcija, ali potrebno je da se uradi više studija kako bi se videlo da li ove metode funkcionišu. Neke od novih metoda su:

Mastektomija koja štedi kožu – Uklanja se tkivo dojke, bradavica i areola. Ali, većina kože na grudima je sačuvana. Čini se da ova vrsta operacije deluje dobro, kao i radikalna mastektomija. Koristi se samo kada se rekonstrukcija dojke radi odmah nakon mastektomije. Možda nije dobra metoda za tumore, koji su veliki ili blizu površine kože.

Mastektomija koja štedi bradavice – ponekad se naziva mastektomija koja štedi kožu. Svo tkivo dojke, uključujući i tkivo koje se prostire sve do bradavice i areole, se uklanja. Ali, koža bradavice i areole su očuvane. Tkiva ispod i oko bradavice i areole pažljivo se uklone i šalju na patološki pregled. Ako se u blizini bradavice i areole ne pronađu ćelije raka dojke, onda se ne vrši njihovo otklanjanje. U suprotnom, ovaj metod se ne preporučuje. Rekonstrukcija se radi odmah nakon mastektomije.

Operacija rekonstrukcije dojke nakon mastektomije

Žene se najviše zabrinute kako će dojka izgledati nakon mastektomije. U većini slučajeva može se uraditi operacija rekonstrukcije dojke. Ova operacija obnavlja dojku tako da bude veličine i oblika druge dojke. Mnoge žene rade rekonstrukciju dojke istovremeno sa mastektomijom, a neke kao posebnu operaciju.

Koji su rizici mastektomije?

Sve procedure nose određeni rizik. Neke moguće komplikacije mastektomije su:

  • Kratkotrajno (privremeno) oticanje dojke
  • Bol u grudima
  • Zadebljalo ožiljno tkivo koje se može formirati na mestu reza od operacije
  • Infekcija rane ili krvarenje
  • Otok (limfedem) ruke, ako su uklonjeni limfni čvorovi
  • Bol u dojci koja je uklonjena (fantomski bol u dojci). Ovo stanje se može poboljšati pomoću lekova, vežbama ili masažom.

Bistra tečnost (seroma) se često nalazi u dojci nakon mastektomije. Može da se leči kompresijom ili injekcijom, koja pomaže da očvrsne prostor u dojci i tako se spreči nakupljanje tečnosti. Depresija i osećaj gubitka seksualnog identiteta mogu da se jave nakon mastektomije, takođe. Retko operacija rekonstrukcije dojke izaziva komplikacije, ali problemi se mogu javiti tokom lečenja. To onda otežava proces zračenja ili hemioterapiju.

Proces pripreme za mastektomiju

Pre nego što se pacijentkinja podvrgne hirurškom procesu obično se rade određene konsultacije sa lekarom:

  • Lekar objašnjava proceduru
  • Pacijentkinja potpisuje saglasnost i upoznaje se sa svim stavkma iz obrasca saglasnosti koji  nisu jasni
  • Lekar uzima anamnezu i daje uput za biohemijske analize
  • Od pacijentkinje se zahteva da ništa ne jede i ne pije neko vreme pre operacije. Hirurg daje konkretna uputstva.
  • Lekar mora da ima informaciju da li je pacijentkinja trudna
  • Informacije o alergijama na lekove moraju se dati lekaru
  • Lekar mora da ima i sve informacije o terapiji i suplementima, ako ih pacijentkinja uzima
  • Poremećaj u krvarenju i uzimanje lekove za razređivanje krvi su informacije koje lekarm takođe mora da zna.
  • Tokom operacije, pravi se horizontalni ili dijagonalni rez preko dojke kako bi tkivo moglo da se ukloni.
  • Hirurg obično postavlja jednu ili dve drenažne cevi kako bi zaustavio nakupljanje tečnosti u prostoru dojke i drena može da stoji nekoliko dana.

Šta se dešava nakon mastektomije

U bolnici – Sama operacija traje oko 90 minuta. Proces oporavka varira u zavisnosti od vrste obavljene procedure i vrste anestezije koja je data. Kada su krvni pritisak, puls i disanje stabilni pacijent se izvodi iz šok sobe. Boravak u bolnici traje od jednog do 3 dana nakon mastektomije. Dužina boravka u bolnici zavisi od dužine trajanja operacije i da li je rađena rekonstrukcija dojke. Radioterapija ili hemoterapija mogu da se rade nakon mastektomije. Lekar određuje da li ovi vidovi lečenja treba da se rade na osnovu stanja pacijentkinje.

Kod kuće – Kod kuće je potrebno održavati ranu čistom i suvom. Lekar će dati konkretna uputstva za kupanje. Osim ako nije drugačije naznačeno, uske trake preko reza mogu da se pokvase tokom tuširanja. Posebna pažnja mora da se vodi kada je u pitanju dren. Dren se uklanja otprilike posle dve nedelje na prvom kontrolnom pregledu. Intezitet bola zavisi od količine i lokacije tkiva uklonjenog tokom operacije, a lekar moe da propiše odgovarajući lek za bolove.

Ako je uklanjanje (disekcija) limfnih čvorova urađena uz mastektomiju, lekar će možda želeti da radite kod kuće određene vežbe. Ove vežbe mogu da pomognu i ubrzaju oporavak. Polako se podiže područje ramena i ruku i tako se sprečava oticanje. Normalnim aktivnostima žena može da se vrati posle nekoliko nedelja, po savetu lekara. U međuvremenu, treba izbegavati bilo kakav napor. Ne treba raditi stvari koje uključuju previše korišćenje ruke, kao što je čišćenje prozora ili usisavanje. Lekar će reći kada pacijentkinja ponovo može da počne da vozi i kada može da se vrati na posao.

Problemi nakon mastektomije

Pacijentkinje koje su podvrgnute mastektomiji mogu da budu zabrinute zbog izgleda svojih grudi nakon procedure. Srećom, rekonstrukcija dojke je moguća za većinu pacijenatkinja nakon mastektomije. Lekar će izložiti sve mogućnosti u vezi sa rekonstruktivnom hirurgijom. Alternativna rešenja za rekonstrukciju nakon mastektomije uključuju upotrebu spoljne proteze ili specijalnog grudnjaka za mastektomiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo