Naslovna / Zdravlje

Tumori jajnika ponekad se kriju iza nadutosti, a ređe narastu i do više kilograma

Priredio/la: Ma.R.|14:30 - 30. 10. 2022.

Osećaj nadimanja često može da kamuflira simptome već uznapredovalog tumora jajnika, bez obzira na to da li je benignog ili malignog porekla

tumor jajnika Tumori jajnika ponekad mogu da narastu i do više kilograma, ali koje god da su veličine mogu da budu i maligni i benigni Foto: Shutterstock

Tumori jajnika ne daju rane simptome koji bi žene upozorili da se u telu nešto loše dešava. Bilo da su sasvim mali, narasli, benigni ili maligni, a što se ustanovljava dijagnostičkim metodama, ponekad ipak mogu da se „jave“ nespecifičnim manifestacijama koje najčešće pripisujemo nekim drugim stanjima.

Kojih tipova mogu da budu tumori jajnika

Često se postojeće tumorske promene otkriju kada se pacijentkinje jave lekaru zbog nepravilnih krvarenja (produženih, između ciklusa) ili nemogućnosti da zatrudne. Uz redovne preventivne preglede, to je i jedan od najčešćih načina da se problemi ovog tipa detektuju, ako se govori o prvim stadijumima.

Tumori jajnika mogu biti:

  • dobroćudni (benigni)
  • zloćudni (maligni)
  • prelazne forme ili oni sa malignim potencijalom – takozvani borderline tumori.

Ukoliko postoji histološka potvrda, govorimo o karcinomima jajnika, mada se u lekarskoj praksi koristi i termin „maligni tumori jajnika“.

Koji su stadijumi tumora jajnika

U zavisnosti od toga koje organe zahvataju, karcinomi jajnika se mogu grupisati u određene stadijume:

  • I stadijum (zahvaćeni samo jajnici – oko 28 odsto obolelih žena)
  • II stadijum (jedan ili oba jajnika sa širenjem se na malu karlicu (oko 8 odsto)
  • III stadijum (jedan ili oba jajnika sa širenjenem odnosno metastazama na trbušnoj maramici ili metastazama na limfnim čvorovima (oko 50 odsto slučajeva)
  • IV stadijum (prisustvo metastaza u drugim delovima tela, najčešće su to pluća i jetra – oko 13 odsto).

Tumori jajnika često u ranima fazama zavaraju

Kada su ovi tumori na početku razvoja bolesti, odnosno u ranim stadijumima, maligne promene teško mogu da se razlikuju i odvoje od benignih. To važi i za simptome, a ponekad i dijagnostiku. Zato je nekad potrebno ponovo dati uzorak na analizu, ili gledati ga više puta.

To je veoma važno, jer od dijagnostike i eventualne potvrde maligniteta zavisi i izbor terapije. Inače, veliki procenat karcinoma jajnika čine epitelni karcinomi, a postoje još stromalni i tumori germinativnog epitela.

Tumori jajnika i simptomi

Simptomi tumora jajnika spadaju u neke od najperfidnijih kada se govori o malignim bolestima. Naime, kod velikog broja žena otkriju se tek kad svojom veličinom i obimom počnu da pritiskaju druge organe i stvaraju neprijatnost i osećaj nadutosti u abdomenu. Što se tiče uticaja na druge organe i njihovu izmenjenu i poremećenu funkciju, to su najčešće bešika i rektum.

Uz to, moguća je i pojava bola u stomaku, predelu karlice ili zadnjem delu leđa. Bol je ipak najčešće simptom odmaklih i težih formi bolesti ili stadijuma. Nažalost, može da dođe i do komplikacija od kojih su najčešće infekcije i rupture okolnih organa, ponekad praćene hemoragijom.

Veličina tumora jajnika ponekad je iznenađujuća

Od tumorskih masa koje se mere milimetrima, tumori jajnika ponekad u zapuštenim slučajevima mogu da narastu do veličine teniske loptice ili većeg grejpfruta. U retkim slučajevima lekarske prakse, zabeleženi su i oni kada su ženama izvađeni tumori veličine košarkaške lopte.

Zanimljivo je da je početkom 2018. jednoj mlađoj ženi u Sjedinjenim Američkim Državama izvađen tumor koji je imao više kilograma, ali je on bio benigne prirode.

Sa druge strane, kada je u pitanju rak jajnika, veličina nije nužno i bitna, kažu istraživanja: manji tumori imaju jednaku verovatnoću da će biti malignog porekla. Nažalost, simptomi tumora jajnika su često nejasni i maskirani, što dovodi obolele u životnu opasnost.

Izazovi uklanjanja ogromnih tumora jajnika

Hirurške izazove i posledice uklanjanja ogromnih tumora janika lekarski timovi moraju da predvide i pažljivo razmotre. Pri uklanjanu velikih tumora, mora se voditi računa da se ne ugroze srca, pluća ali i drugi organi. Što je tumor veći i zapušteniji, operacija je teža, dugotrajnija, i  može da ima dodatne rizike u odnosu na stanje pacijentkinje.

Kod velikih tumora, žene često misle da se nadute zbog problema sa varenjem, menopauze, drugih digestivnih ili probavnih teškoća. Međutim, ako osećaj nadutosti prate i problemi sa mokrenjem i bol, to je signal za hitno javljanje lekaru.

Samo preventivni i redovni pregledi ključ su ranog otkrivanja tumora jajnika, a bez obzira da li su veliki ili mali, benigni ili maligni, mogu da ugroze život, ili da ga spasu ako se otkriju mna vreme.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Elma
4:36, 31. 10. 2022.
Odgovori

Pre 3 mjeseca sam imala operaciju tumora jajnika veličine 10 cm(benigni),nisam imala nikakve simptome otkriven je slučajnim pregledom ginekologa…

Dragana
14:43, 31. 10. 2022.
Odgovori

Postovani, mesecima sam krvarila izmedju ciklusa. Kad mi se povezalo da dva ipo meseca bez prestanka krvarim, javila sam se lekaru, u pitanju je cista, krvarenje mi sanirali lekovima. Rekli su mi da odradim tumor markere jajnika i materice, CA 125 je 6,4
HE4 74,9
Roma index 16,6. Da li mozete da mi kazete o ovim rezultatima da li su dobri? Hvala Vam.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo