Naslovna / Zdravlje

Implantati u grudima mogu da izazovu više vrste karcinoma, upozorava FDA

Priredio/la: I. V. |17:00 - 16. 10. 2022.

Rekonstrukcija dojki, zbog zdravstvenih ili estetskih razloga, nosi određeni rizik jer se javlja reaktivna vrsta bolesti s obzirom na to da telo u sebi prepoznaje nešto što mu nije poznato i počinje preterano da reaguje, a ta reakcija može dovesti do razvoja nekoliko vrsta karcinoma

implantati Tkivo oko implantata i kapsule može da se upali, uzrokujući nakupljanje tečnosti i oštećenje ćelija Foto: Shutterstock

Implantati u dojkama povezani su sa određenim karcinomima koji mogu da se razviju u ožiljnom tkivu koje se formira oko implantata, upozorava američka Uprava za hranu i lekove FDA. Tim povodom FDA je izdala upozorenje napominjući da se ovi karcinomi razlikuju od anaplastičnog limfoma velikih ćelija povezanih sa implantatima dojke (BIA-ALCL), oblika raka koji ima veze sa implantatima u grudima na koji je agencija ranije upozoravala.

Koji karcinomi mogu da nastanu zbog implantata u grudima?

Karcinomi, koje je FDA označila – karcinom skvamoznih ćelija (SCC) i različite karcinome imunog sistema (limfome), povezani su sa svim vrstama implantata, bilo da su glatki ili teksturisani, ili punjeni fiziološkim rastvorom ili silikonom. Rak se formira u ožiljnom tkivu oko implantata, koje je u struci poznato kao kapsula.
Ovo nije prvi put da su implantati u grudima pdocedeni u vezu sa karcinomom – 2019. godine FDA je zatražila opoziv teksturiranih implantata koje je napravila kompanija Allergan nakon što dovedeni u vezu sa skoro 600 slučajeva oboljenja žena i 33 smrtna slučaja.

Novoobjavljeni karcinomi jesu retki, a FDA navodi da je preliminarni pregled naučne literature pokazao pojavu manje od 20 slučajeva karcinoma skvamoznih ćelija i manje od 30 slučajeva limfoma, u kapsuli oko implantata dojke. Zbog toga će nastaviti da prikuplja i pregleda sve dostupne podatke o karcinomima u kapsuli oko implantata u grudima.

Zašto su implantati u grudima povezani sa rakom?

Ako žena ima implantate u grudima ili razmišlja o njihovoj ugradnji, razumljivo je da postoji zabrinutost. Prvo se nameće pitanje – zašto su implantati u grudima povezani sa rakom?
U ovom trenutku to zapravo nije poznato. Učestalost, etiologija i faktori rizika za razvoj karcinoma skvamoznih ćelija i ne-BIA-ALCL limfoma, povezanih sa implantatima dojke, ostaju nejasni iako postoje neke teorije o njegovom razvoju, ističu stručnjaci iz oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Jedna od glavnih teorija je da tkivo oko implantata i kapsule može da se upali, uzrokujući nakupljanje tečnosti i oštećenje ćelija. To može da izazove razvoj karcinoma u tečnosti. Ako se tumor ne otkrije i krene da se razvija i širi, rak ulazi u kapsulu i odatle može da napadne druga tkiva, kao i limfne čvorove. Druga teorija je da silikon ili poliuretanski materijal u implantatu može da izazove preteranu reakciju imunološkog sistema žene, što dovodi do toksične lančane reakcije koja na kraju može da dovede do razvoja karcinoma. Onkolozi naglašavaju da je reč o reaktivnoj vrsti bolesti, jer telo u sebi prepoznaje nešto što mu nije poznato i počinje preterano reaguje.

Da li su implantati za dojke bezbedni za upotrebu?

Implantati u grudima su prilično česti, ali, donose određene rizike. Imaju oznaku FDA koja  upozorava da su povezani sa nizom ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su autoimune bolesti, limfom, bol u zglobovima i još mnogo toga. Takođe, nakon implantacije dojki žene mogu da imaju sledeće probleme:

  • Rizici od anestezije
  • Anaplastični velikoćelijski limfom povezan sa implantatima dojke (BIA-ALCL)
  • Krvarenje
  • Promene u osećaju bradavica ili dojke
  • Akumulacija tečnosti
  • Formiranje čvrstog ožiljnog tkiva oko implantata
  • Hematom (zgrušana krv)
  • Curenje ili ruptura implantata
  • Infekcija
  • Stalni bol
  • Loše ožiljke
  • Moguća potreba za revizijom, ponovnom operacijom
  • Naboranost kože preko implantata
  • Pogrešan ili loš položaj implantata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo