Naslovna / Zdravlje

Limfom kod žena izaziva i druge simptome pored uobičajenih

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 25. 10. 2022.

Rezultati jedne velike studije pokazali su da je samo 17 odsto pacijentkinja obolelih od Ne-Hodginovog limfoma koji se proširio na njihov reproduktivni sistem, imalo klasične simptome ove maligne bolesti

limfom Limfom je maligno oboljenje koje karakteriše pre svega otečenost limfnih čvorova, ali su prisutni još neki, nekarakteristični simptomi Foto: Shutterstock

Limfom je maligno oboljenje, odnosno rak krvi koji počinje da se razvija u limfocitima (belim krvnim zrncima). Očigledan i karakterističan simptom je prvenstveno uvećanje limfnih čvorova.

Kako nastaje limfom

Limfni sistem sastoji se od limfnih žlezda, koštane srži, timusne žlezde i slezine, a funkcija mu je obezbeđivanje protoka limfne tečnosti po telu. Limfni sistem je osnova našeg imunološkog statusa i njegove funkcije, odnosno borbe protiv infekcija.

Kada dođe do abnormalnosti, odnosno izmene sastava ćelija našeg limfnog sistema i razvoja maligniteta, razvijaju se karcinomi limfnog sistema – limfomi. Nauka još uvek nije objasnila šta tačno uzrokuje pojavu limfoma, odnosno, ima li razlike u odnosu na mehanizam nastanka bilo koje maligne bolesti.

Koje vrste limfoma postoje

Postoje dve osnovne vrste limfoma:

  • Hodgkinov limfom (HL), poznat i kao Hodgkinova bolest (HD), podrazumeva prekomeran rast limfocita izvan limfnog sistema, a obično počinje u gornjem delu tela
  • Ne-Hodgkinov limfom (NHL), pri kome tumori mogu da rastu iz limfocita bilo gde u našem telu

Razlika između ova dva tipa limfoma je u tome što su specifične Reed-Sternberg ćelije, velike ćelije iz limfne tečnosti, prisutne samo kod Hodginove varijante.

Limfom ima uobičajene simptome, kako ga prepoznati

Ako je reč o uobičajenim simptomima limfoma, ne postoji razlika kada je u pitanju pol. I kod žena i kod muškaraca uglavnom su prisutni tipični, karakteristični znaci da se možda razvija ova vrsta malignog oboljenja. To su:

  • Uvećani limfni čvorovi (limfadenopatija)

Otečeni limfni čvorovi ili limfne žlezde su najčešći simptom limfoma. Nalaze se u pazuhu (aksilarni), vratu (cervikalni), grudima, abdomenu i preponama (ingvinalni).

Kada imamo neku infekciju, limfni čvorovi postaju uvećani i osetljiviji, jer se doslovno brane protiv patogenih napadača. Kada infekcija nestane, limfni čvorovi se vraćaju na svoju normalnu veličinu, a imunološki sistem se smiruje i priprema za novi potencijalni napad, odnosno odbranu.

Međutim, ako se razvije limfom, limfni čvorovi će se uvećati, ali će njihova sposobnost da se bore protiv infekcije biti značajno umanjena.

  • Groznica i promene temperature

Niska, pa visoka temperatura koja traje neko vreme, pojavljuje se ponovo i nestaje, mogla bi da bude jedan od simptoma limfoma, a ne bakterijske ili neke virusne infekcije.

  • Umor i malaksalost

Iako nije neuobičajeno da se osećate umorno kada ste premoreni ili niste kvalitetno spavali, neobjašnjivi umor koji ne prolazi i utiče na svakodnevne aktivnosti takođe može biti simptom limfoma, ali i nekih drugih bolesti.

  • Noćno znojenje

Iako noćno znojenje često može biti izazvano gripom ili menopauzom, ono je takođe simptom limfoma. Jako znojenje tokom dana takođe može da se desi, ali to nije tako često.

  • Neobjašnjivi gubitak težine

I nagli, neobjašnjivi gubitak kilograma možda je posledica nekog malignog oboljenja, pa i limfoma.

Da li je moguće da limfom zahvati ženski reproduktivni sistem

Jedna duža, 33-godišnja studija je kontrolisala medicinske kartone pacijenata sa dijagnozom Ne-Hodginovog limfoma ženskog genitalnog trakta. Rezultati objavljeni 2014. godine pokazali su da je samo 17 odsto pacijentkinja imalo navedene klasične simptome ovog limfoma. Pored toga, ove obolele osobe imale su i sledeće simptome kao posledicu razvijanja NHL u reproduktivnom traktu:

  • pritisak ili bol u karlici (uzrok je pritisak tumorske mase na druge organe ili nerve)
  • abnormalno krvarenje iz materice (ako se limfom razvio u materici ili grliću materice, može da dođe do pojačanog krvarenja tokom menstruacije, mimo ciklusa, pa čak i u menopauzi)
  • bol ili krvarenje tokom seksualnih odnosa (pritisak na karlicu može da izazove bol ili krvarenje).

Postavljanje dijagnoze limfoma i opcije lečenja

Ukoliko postoji sumnja na limfom zbog otečenih limfnih čvorova, lekar najpre radi fizički pregled. Sledeće metode su CT skener, magnetna rezonanca, ali i ultrazvuk ili rtg snimanje. Naredni korak u dijagnostici limfoma je biopsija. Lekar može da naloži uklanjanje celog limfnog čvora ili uzorka limfnog tkiva, što se onda šalje na patohistološku analizu.

Lečenje zavisi od različitih faktora, uključujući vrstu limfoma, fazu (koliko je proširio) i stepen napredovanja. Za Hodgkinov limfom, jedno od rešenja je zračna terapija, ali i hemoterapija. Za Ne-Hodgkinovu bolest, odnosno NHL, zračenje i hemoterapija takođe mogu da se koriste, zajedno sa biološkim terapijama. Transplantacija koštane srži takođe je moguća kako bi se ojačao imuni sistem u borbi protiv maligne bolesti.

Nažalost, trenutno ne postoji ciljana terapija isključivo za NHL koji se proširio na reproduktivne organe.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo