Ešerihija koli je gram-negativna bakterija, štapićastog oblika. Nekoliko sojeva E. coli, kao što je E. coli O157:H7, može izazvati teške grčeve u stomaku, krvavu dijareju i povraćanje. Sa E. coli možemo da se zarazimo preko kontaminirane vode ili hrane – posebno sirovog povrća i neadekvatno pripremljenog mlevenog mesa. Zdrave odrasle osobe se od infekcije sa E. coli O157:H7 obično oporavljaju u roku od nedelju dana. Mala deca i stariji odrasli imaju veći rizik od razvoja po život opasnog oblika zatajenja bubrega.
Znaci i simptomi infekcije E. coli O157:H7 obično počinju tri ili četiri dana nakon izlaganja bakteriji. Ali možemo da se razbolimo i dan nakon izlaganja ovoj bakteriji, ali čak i više od nedelju dana kasnije. U znake i simptome infekcije spadaju:
Ukoliko je dijareja uporna, teška ili krvava treba potražiti savet lekara.
Samo nekoliko sojeva E. coli izaziva dijareju. Soj E. coli O157:H7 pripada grupi E. coli koji proizvodi snažan toksin koji oštećuje sluzokožu tankog creva. Ovo može izazvati krvavu dijareju. Infekcija E. coli nastaje kada unesemo ovaj soj bakterija.
Za razliku od mnogih drugih bakterija koje izazivaju bolesti, E. coli može izazvati infekciju čak i ako unesemo samo male količine. Zbog toga od E. coli može da nam pozli ako pojedemo samo malo nedovoljno pečenog hamburgera ili ako se nagutamo kontaminirane vode iz bazena.
U potencijalne izvore izloženosti bakteriji spadaju kontaminirana hrana ili voda, kao i kontakt sa osobom koja ima ovu bakteriju.
– Kontaminirana hrana
Najčešći način da se dobije infekcija E. coli jeste konzumiranje kontaminirane hrane, kao što su:
– Kontaminirana voda
Ljudske i životinjske fekalije mogu da zagade podzemne i površinske vode, uključujući potoke, reke, jezera i vodu koja se koristi za navodnjavanje useva. Iako se u javnim vodovodnim sistemima koriste hlor, ultraljubičasto svetlo ili ozon za ubijanje E. coli, neke epidemije E. coli povezane su sa kontaminiranim komunalnim vodosnabdevanjem.
Privatni bunari za vodu veći su razlog za zabrinutost, jer mnogi nemaju način da dezinfikuju vodu. Najveća je verovatnoća da će seosko vodosnabdevanje biti kontaminirano. Neki ljudi su se takođe zarazili E. coli nakon plivanja u bazenima ili jezerima kontaminiranim fekalijama.
– Lični kontakt
E. coli bakterije mogu lako da putuju od osobe do osobe, posebno kada zaraženi odrasli i deca ne peru ruke kako treba. Članovi porodice sa malom decom koja imaju infekciju E. coli najverovatnije da će je i sami dobiti. Epidemije su izbijale među decom koja odlaze u zoološke vrtove i štale za životinje.
E. coli može da utiče na svakog ko je izložen ovoj bakteriji. Ali kod nekih ljudi veća je verovatnoća da će razviti probleme nego kod drugih. Faktori rizika su sledeći:
Većina zdravih odraslih osoba oporavlja se od E. coli u roku od nedelju dana. Neki ljudi – posebno mala deca i stariji odrasli – mogu da dobiju po život opasan oblik zatajenja bubrega koji se naziva hemolitičko-uremijski sindrom.
Nijedna vakcina ili lek ne može da nas zaštiti od bolesti zasnovane na E. coli, iako istraživači ispituju potencijalne vakcine. Da bismo smanjili šanse da budemo izloženi E. coli, treba da vodimo računa da se ne nagutamo vode iz jezera ili bazena, da često peremo ruke, izbegavamo rizičnu hranu i pazimo na unakrsnu kontaminaciju.
Dobro skuvajte ili ispecite meso, naročito mleveno. Pijte pasterizovano mleko i sokove. I izbegavajte sve nepasterizovane mlečne proizvode ili sokove. Temeljno operite sirove proizvode. Pranjem proizvoda možda se neće ukloniti sve E. coli – posebno u lisnatom zelenom povrću, koje je idealno za bakterije. Pažljivo ispiranje može da ukloni prljavštinu i smanji količinu bakterija koje su se zadržale na proizvodu.
Operite kuhinjski pribor. Koristite toplu vodu i sapun za noževe, radne ploče i daske za sečenje pre i nakon što dođu u kontakt sa svežim proizvodima ili sirovim mesom. Sirovu hranu držite odvojeno. Takođe vodite računa da koristite posebne daske za sečenje sirovog mesa i hrane, kao što su povrće i voće. Nikada ne stavljajte pečeno ili kuvano meso na isti tanjir na kome je stajalo sirovo meso.
Perite ruke. Perite ruke nakon što pripremate ili jedete hranu, koristite kupatilo. Vodite računa da i deca peru ruke pre jela, posle korišćenja kupatila i posle kontakta sa životinjama.