Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Kuća kao kancelarija: Ako vam je stolica neudobna, a bolovi u kičmi nesnosni, ovo morate da uradite

Priredio/la: V. Marić Brajković
15:00 - 24. 11. 2020.

Rad od kuće u doba pandemije mnoge je zakucao za kućnu fotelju ili stolicu. Ali rad u neadekvatnim uslovima doveo je do  problema sa bolom kao što su sindrom karpalnog kanala, bol u laktu i ramenu, glavobolje, ukočenost vrata i bolove u leđima

ženu boli vrat od rada za računarom kod kuće

Ako nepravilno sedite i radite, bolovi u leđima su neminovni Foto: Shutterstock

Poslednjih nekoliko meseci dom je postao mesto gde mnogi od nas rade i komuniciraju sa svetom. Upotreba tehnologija za video ćaskanje uživo za susrete sa kolegama ili povezivanje sa prijateljima i porodicom postala je deo „novog normalnog“ za milione.

Ali upotreba ove tehnologije kod kuće može dovesti do neželjenih problema sa bolom ili pogoršati postojeće probleme. Čovek treba da se  kreće slobodno, a ne da se po ceo dan grči gledajući  u monitor.

– Mnogi koji su bili primorani da rade na daljinu morali su da stvore udoban (ergonomski) radni kutak kod kuće, a to je kod većine dovelo do čitavog niza problema sa bolom, uključujući sindrom karpalnog kanala, bol u laktu i ramenu, glavobolje, ukočenosti vrata i bolova u leđima – dr Piter Abači, jedan je od vodećih svetskih stručnjaka za bol i integrativnu medicinu.

sindrom karpalnog tunela

Oticanje može da bude posledica sindroma karpalnog tunela Foto: Shutterstock

Od trnjenja do bolova

Stalno ponavljanje odrešenih aktivnosti  iz ne tako udobnog položaja može izazvati utrnulost, peckanje i bolove u rukama, prstima i rukama.

Najčešći krivci za ove pojave su sindrom karpalnog tunela (nastaje zbog pritiska na središnji nerv prilikom prolaska kroz karpalni tunel-uzani prostor u predelu šake), sindrom kubitalnog tunela (posledica kompresije ili trakcije ulnarnog živca u laktu) i cervikalni radikulitis (nastaje nakon pritiska na nerv u vratnom delu). Druga žarišta, kaže dr Abači za webmd.com, uključuju zapaljenje tetiva na podlakticama povezanih sa laktom, kao i bolove i osetljivost mišića oko vrha ramena i potiljka.

Šta možete da uradite

Unošenje nekih jednostavnih promena kod kuće može vam pomoći da sprečite ili bar ublažite ove tegobe. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći:

Za vašu stolicu:

  • Podesite naslon za ruke tako da ugao lakta u odnosu na zglob bude 90 stepeni u odnosu na trup.
  • Dodajte oslonac za donji deo leđa kako biste vam pomogli da uspravnije sednete sa glavom i trupom u uspravnijem položaju.
  • Visina sedišta treba da omogući nogama da se odmaraju ravno na podu ili na osloncu za noge, tako da su butine i potkolenice takođe pod uglom od 90 stepeni.

Za vaš radni prostor:

  • Vaš sto ili sto treba da budu u ravni sa savijenim laktovima prilikom tastature. Ruke ne smeju da se naginju prema gore ili nadole, a zglobovi ne smeju biti savijeni.
čovek radi od kuće na kompjuteru

Vodite računa o pravilnom položaju dok radite za računarom da biste izbegli probleme sa kičmom Foto: Shutterstock

Za ekran računara:

  • Vrh ekrana računara trebao bi da bude malo ispod nivoa očiju, tako da vam glava stoji pravo pred ekranom.  Postavljanjem knjiga ili časopisa ispod ekrana lako možete podesiti visinu.
  • Trebalo bi da možete udobno da čitate kada su vam oči od ekrana udaljene 45 do 70 centimetara.
  • Kada radite za računarom, pravite pauze i krećite se. Razmislite o podešavanju tajmera koji će vas podsetiti da se krećete ili pravite istezanje svakih 30 minuta ili slične radnje.
  • Razmislite o korišćenju slušalica kada razgovarate telefonom. Ništa vam ne može gore ukočiti vrat od držanja telefona ramenom dok kucate.

Odvojite nekoliko minuta za podešavanje stolice, računara i radnog prostora jer je to jedan od najjednostavnijih i najpristupačnijih puteva ka sprečavanju ili smanjenju neželjenih problema sa bolom tokom pandemije.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor