Naslovna / Zdravlje

Stručnjaci objašnjavaju da li lekovi treba da se piju pre ili posle jela

Priredio/la: I. V. |15:30 - 12. 11. 2022.

Tačno se zna zašto neki lek treba da se uzima u određeno doba dana, zašto ne sme da se gnječi ili seče na pola, kao i uz koju hranu nikako ne bi trebalo da se kombinuje

lekovi Neki lekovi i hrana dolaze u interakciju što remeti dejstvo leka Foto: Shutterstock

Lekovi se propisuju kako bi se određeno zdravstveno stanje držalo pod kontrolom, ali, često se dešava da ljudi zaborave da ih uzmu na vreme, piju ih na pogrešan način, u nedogovarajuće vreme… S tim u vezi lekarima je cilj da se pacijenti informišu o pravilnoj upotrebi lekova, i, kako navode, svaki pacijent bi trebalo da se raspita šta od lekova uzima, zašto ih pije, na koji način… kako bi bili sigurni da pravilno uzimaju lekove.

Lekovi treba da se uzimaju kako je propisano – šta to tačno znači?

Kada pacijent dobije recept za lekove koji su mu potrebni, prvo treba da pita šta uzima, kakav je to lek, koja vrsta leka je u pitanju, ali i da se informiše o svim mogućim neželjenim efektima i rizicima uzimanja.
Pitanje „zašto uzimam ovaj lek?“ treba da otkrije zašto je lek propisan i kako će poboljšati zdravlje.
„Kako da uzimam lek?“ je pitanje koje će pomoći pacijentu da sazna pravi način uzimanja leka – na primer, u koje doba dana treba da se pije i koliko leka je dnevno potrebno, odnosno koja je doza. Sve ove informacije mogu da se dobiju od lekara, a pre svega od apotekara, kao i na priloženom uputstvu za upotrebu koje dolazi uz svaki lek.

Zašto je važno da li lekovi smeju da se piju pre ili posle jela i vreme u koje se uzimaju?

Neke lekove treba uzimati u određeno doba dana. Na primer, lekovi za snižavanje holesterola se često preporučuju da se uzmu pre nego što osoba ode u krevet, jer su tada najefikasniji. Ishrana može da bude vrlo važna u odnosu na to kako određeni lekovi deluju jer hrana može da utiče na apsorpciju. Neki lekovi se uzimaju na prazan stomak, pre jela, što se uvek naglašava pacijentu. Ako hrana ne utiče na to kako se lek apsorbuje, verovatno nije ni važno da li se uzima sa ili bez hrane. Ponekad se dešava da lekar predloži da se lekovi uzimaju sa hranom jer to može da  pomogne u sprečavanju neželjenih efekata.

Postoji mnogo aspekata o kojima treba razmišljati kako bi se izbegle neželjene interakcije. Starost, težina, pol, zdravstveno stanje, doza leka, drugi lekovi, vitamini i biljni suplementi mogu da utiču  na bilo koji lek koji se uzima. Neki lekovi mogu brže da deluju, sporije, bolje ili lošije na prazan stomak, dok će drugi poremetiti prazan stomak. Alkohol takođe ima značajan uticaj na upotrebu lekova. Konzumiranje alkohola tokom uzimanja lekova, ili pre i posle leka, može da utiče na to kako lek deluje u telu.

Interakcija između hrane i lekova

Kada hrana utiče na lekove u telu, to se naziva interakcija između hrane i lekova. Hrana može sprečiti lek da funkcioniše onako kako bi trebalo i može da izazove poboljšanje ili pogoršanje neželjenih efekata lekova i/ili da izazove pojavu novih neželjenih efekata. Lekovi takođe mogu da promene način na koji telo koristi hranu. Postoji niz interakcija sa hranom i lekovima do kojih može doći, ali evo male liste uobičajenih lekova i načina na koji hrana utiče na način na koji se koriste u telu.

1. Zeleno, lisnato povrće, bogato vitaminom K, može da smanji koliko dobro aspirin razređuje krv. Konzumiranje iste količine zelenog lisnatog povrća svakog dana smanjiće ovu interakciju.
2. Sok od grejpfruta menja način na koji telo apsorbuje statine (lekove za snižavanje holesterola). To može dovesti do toga da se ovi lekovi apsorbuju u količinama većim od normalnih, što dovodi do većeg rizika od neželjenih efekata. Blokatori kalcijumskih kanala se propisuju za visok krvni pritisak, a i na njih utiče i sok od grejpfruta. Sok od grejpfruta menja način na koji se ovaj lek razlaže u telu i može da izazove previsok nivo leka u krvi, povećavajući rizik od neželjenih efekata.
3. Mlečni proizvodi kao što su mleko, jogurt i sir smanjuju apsorpciju antibiotika. Pokušajte da jedete obroke jedan do dva sata pre nego što ih uzmete kako biste izbegli ovu interakciju.
4. Alkohol utiče na insulin ili oralne tablete za dijabetes, produžava dejstvo ovih lekova, što dovodi do niskog nivoa šećera u krvi. Umerene lekove protiv bolova sa acetaminofenom ne treba uzimati sa alkoholom jer su veće šanse da izazove ozbiljno oštećenje jetre. Antihistaminike ne treba uzimati sa alkoholom jerće izazvati povećanu pospanost.

Mogu li lekovi da se seku, dele ili gnječe?

Neki lekovi mogu da se seku nožem ili razdelnikom za tablete, mogu da se zgnječe ili otvore kako bi se lakše popili. Međutim, neki lekovi ne mogu da se menjaju jer su napravljeni na određeni način kako bi se osiguralo da pravilno isporučuju lekovita jedinjenja. Na primer, pilule sa vremenskim otpuštanjem ili dugotrajnim dejstvom moraju da se uzimati onakve kako su zapakovane, ne mogu da se zgnječe ili podele. Ako imate tabletu sa crtom, to obično znači da je bezbedno da se podeli ako je potrebno da se doza smanji ili ako neko ima poteškoća da proguta veliku tabletu. Naravno, uvek je dobro posavetovati sa lekarom ili farmaceutom pre nego što se promeni propisan način uzimanja leka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ljiljana
12:12, 13. 11. 2022.
Odgovori

Za mojih 70 godina ni jedan lekar mi nije objasnio delovanje leka i nacin uzimanja istih. Uvek je na receptu pisalo 3X1. Po nekad bi u apoteci dodali pre ili posle jela. Kompatibilnost ili nekompatibilnost lekova sa namirnicama ni jedan lekar nije pomenuo ni OP ni specijalista. Neznanje ili totalni nemar?

Dušanka
12:29, 11. 03. 2024.
Odgovori

Da li se može korisiti Linex (probiotik) sa kojm sa zadovoljna i lek gastrorezistenti dijetetski suplement Colosal.Hvala unapred na odgovoru

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo