Naslovna / Zdravlje

Lipoedem ili „debele noge“ ne nastaje zbog gojaznosti, kao što se misli

Priredio/la: I. V. |17:00 - 14. 11. 2022.

Ovaj zdravstveni problem smatra se naslednim i dovodi se u vezu sa hormonskim poremećajem, dijeta reaguje na vrlo specifičan način, a stanje može čak da oteža sposobnost kretanja

lipoedem debele noge Foto: Shutterstock

Lipoedem ili „debele noge“ je stanje koje uzrokuje nakupljanje viška masti koja se nepravilno raspoređuje ispod kože, u donjem delu tela, i najčešće zahvata zadnjicu, butine i listove. Međutim, i nadlaktice mogu da budu „kritične“ a zanimljivo je da stanje ne utiče na ruke i stopala. Lipedem se ponekad meša sa limfedemom, ali to su dva različita stanja, s tim što lipoedem može da dovede do limfedema (otoka na rukama i nogama koji se javlja zbog oštećenja limfnog sistema).

Zašto nastaje lipoedem?

Tačan uzrok lipoedema nije poznat, ali, s obzirom na to da se javlja među pripadnicama iste prodice, smatra se naslednom bolešću. Stanje se skoro isključivo javlja kod žena i obično počinje ili se pogoršava u vreme puberteta, trudnoće ili menopauze. Zbog toga se smatra da ovaj problem verovatno ima veze sa hormonima. Lipoedem nije uzrokovan gojaznošću, kao što se prvo pomisli,  ali više od polovine pacijenata sa ovim stanjem ima prekomernu težinu. Zanimljivo je da dijeta može da pomogne ženi da skine kilograme u donjem delu tela, ali, promene neće biti vidljive na zadnjici, butinama i nogama.

Po kojim simptomima se prepoznaje lipoedem?

„Debele noge“ prepoznaju se osim po vidljim, fizičkim promenama, i po nekim drugim  simptomima, kao što su:

  • nagomilavanje masti na zadnjici, butinama, listovima, a ponekad i na nadlakticama. Stručnjaci su vrlo jasni i poručuju da diuretici, podizanje nogu i potporne čarape ne pomažu zahvaćenim područjima. Obično nema otoka na stopalima ili rukama, osim ako pacijent nema hroničnu vensku insuficijenciju ili limfedem
  • bol
  • kako se stanje pogoršava, lipoedem može uticati na sposobnost hodanja
  • mnogi pacijenti sa lipoedemom imaju emocionalne simptome, odnosno probleme, kao što su stid, anksioznost i depresija dok im donji deo tela raste
  • vremenom, kako se više masti akumulira, ona može da blokira limfni put. To uzrokuje nakupljanje tečnosti koja se zove limfa, a stanje je poznato kao sekundarni limfedem ili lipo-limfedem.

Kako se „debele noge“ leče i drže pod kontrolom?

Stručnjaci navode da tri vrste terapija mogu da pomognu u kontrolisanju lipoedema – promena  životnog stila, dekongestivna terapija i kompresijska terapija i invazivna terapija.

1. Promene u načinu života: Ishrana koja je zdrava za srce može da pomogne u uspori  napredovanje lipoedema, posebno ako se rano sazna za problem. Vežbanje, posebno plivanje, biciklizam i hodanje, pomažu u pokretljivosti i smanjenju otoka.

2. Dekongestivna terapija i kompresijska terapija: Lekar može da predloži neinvazivne tretmane, kao što su:

  • nežan oblik istezanja/masaže kože koji se zove ručna terapija limfne drenaže
  • posebne tehnike zavijanja, koje se nazivaju kompleksna dekongestivna terapija.

3. Invazivne terapije: Liposukcija se može koristiti za smanjenje količine masnih naslaga, ali se standardna liposukcija u ovom slučaju ne preporučuje. U slučaju lipoedema i gojaznosti, lekar  može da preporuči barijatrijsku operaciju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Gordana
23:45, 14. 11. 2022.
Odgovori

Ja imam taj problem – udebljala sam se posle porođaja.

Javorka
10:38, 15. 11. 2022.
Odgovori

Barijatriska operacija– da li je to hirurška operacija.

Rada Milojevic
19:25, 15. 11. 2022.
Odgovori

Moj sin ima mnogo debele butine i listove, kao i zadnjicu. Radi posao na kome se stoji 8 sati, pa ga naravno bole noge. Inače ima na više mesta po telu masno tkivo. Da li treba da se zabrinem?

Knuffel
23:56, 15. 11. 2022.
Odgovori

I kom doktoru specijalisti se obratiti u slucaju ovog problema (posto vecina lekara nije ni cula za lipoedem)?

Vesna Andjelkovic
15:47, 17. 11. 2022.
Odgovori

Kako do zdravlja nogu.

Vesna Andjelkovic
15:52, 17. 11. 2022.
Odgovori

Kako do zdravlja nogu.kako smanjiti. Bol i otežano kretanje.

Maja
11:24, 20. 11. 2022.
Odgovori

Da li to znaci da nskupljanje viska masti na kriticnin delovima, kod lipedema, pravi i visak broja kg?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo