Naslovna / Fitness

Bicikl poboljšava funkciju donjeg dela tela i jača brojne mišiće

Priredio/la: S. M.|9:00 - 27. 11. 2021.

Bicikl nas održava fizički i mentalno zdravim, čak i po nižim temperaturama

bicikl Bicikl i vožnja sa njim pomaže u oblikovanju zdravog načina života, i fizički i mentalno. Foto: Shutterstock

Bicikl volimo od detinjstva pa do zrelih godina, jer vožnja biciklom čini život lepšim, ali i zdravijim. Bicikl možete voziti tokom cele godine, ali zimi treba biti oprezan i voziti ga samo po stazama očišćenim od snega i leda. Ovaj dvotočkaš pomaže nam u oblikovanju zdravog načina života, kako fizički, tako i mentalno.

Bicikl odličan i za rekreaciju i za takmičenje

Vožnja bicikla je aerobna vežba koja nudi obilje prednosti. Takođe varira u intenzitetu, što ga čini pogodnim za sve nivoe. Možete bicikl koristiti kao način prevoza, za povremene aktivnosti ili kao intenzivan, takmičarski poduhvat. Dovoljno je imati dobru volju i dobru biciklističku stazu. Ima doduše puno onih koji vole i vožnju bicikla kroz netaknutu prirodu.

Bicikl pomaže da izgubite prekomernu težinu

Uobičajena vožnja bicikla, posebno visokog intenziteta, pomaže u smanjenju nivoa telesne masti, što promoviše zdravo kontrolisanje težine. Osim toga, povećaćete metabolizam i izgraditi mišiće, što vam omogućava da sagorevate više kalorija, čak i dok ste u mirovanju. Shvatićete da vožnja bicikla može da bude korisna poput odlazaka u teretanu.

Bicikl jača nožne mišiće

Vožnja bicikla poboljšava sveukupnu funkciju u donjem delu tela i jača mišiće nogu bez njihovog preopterećenja. Jača vaše gluteuse, tetive kolena i listove. Da biste svoje noge učinili još jačim, isprobajte vežbe dizanja tegova, kao što su čučnjevi i iskoraci. Činite nekoliko puta nedeljno kako biste dodatno poboljšali performanse u vožnji bicikla.

Dobar je za početnike

Jednostavno je voziti bicikl. Ako imate poteškoća sa standardnim biciklom, sobni bicikli su odlična alternativa. Ako ste novi u fitnesu ili se oporavljate od povrede ili bolesti, možete voziti bicikl niskim intenzitetom. Kako budete dolazili u kondiciju, možete povećati intenzitet ili nastaviti da se krećete laganim tempom.

Trbušni i leđni mišići povećavaju udobnost tokom vožnje

Vožnja bicikla jača vaše mišiće uključujući leđa i stomak. Održavanje tela u uspravnom položaju i držanje bicikla u položaju zahteva određenu snagu. Snažni trbušni i leđni mišići podržavaju vašu kičmu, povećavaju stabilnost i poboljšavaju udobnost tokom vožnje biciklom

Bicikl jača mentalno zdravlje

Biciklizam može ublažiti osećaj stresa, depresije ili anksioznosti. Fokusiranje na put dok vozite bicikl pomaže u razvoju koncentracije i svesti o sadašnjem trenutku. Ovo vam može pomoći da odvratite fokus od raznoraznih dnevnih problema. Ako se osećate letargično ili bezvoljno, vozite na bicikl najmanje 10 minuta. Vežbanje oslobađa endorfine, koji zauzvrat pomažu da se osećate bolje dok snižavate nivo stresa. Možda ćete se osećati sigurnije i zadovoljnije kada vožnju bicikla učinite redovnim delom svog života.

Vožnja bicikla može pomoći osobama sa rakom

Biciklizam je fantastičan dodatak vašem planu nege ako imate ili se oporavljate od raka. Biciklizam takođe može da vas održi vitkim i u formi, što može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke. Prema istraživanju iz 2019. godine, vožnja bicikla može pomoći u smanjenju neželjenih efekata lečenja raka, uključujući umor, i poboljšanju vašeg ukupnog kvaliteta života.

Bicikl za pozitivan početak novog dana

Započnite dan zdravom aktivnošću kao što je vožnja bicikla, koja vas razbuđuje pojačavanjem cirkulacije i omogućava vam da na lep način započnete dan. Jutarnje vožnje niskog intenziteta mogu sagoreti masti, poboljšati performanse izdržljivosti i povećati nivo energije i metabolizma tokom celog dana. Studija iz 2019. pokazala je da su osobe koje su vozile bicikl pre doručka 6 nedelja poboljšali svoj odgovor na insulin, koji im je pomogao da sagore dvostruko više masti od onih koji su bicikl vozili posle doručka.

Biciklom izbegnite sedeći način života

Živimo u vreme kada veliki deo dana provodimo u sedećem položaju. Redovna vožnja bicikla je jedan od načina da se izbegne sedentarni (sedeći) način života i prateći zdravstveni problemi. Vožnja bicikla može pomoći u sprečavanju srčanih problema kao što su moždani udar, srčani udar i visok krvni pritisak. Biciklizam takođe može pomoći u prevenciji i upravljanju dijabetesom tipa 2.

Bicikl je i ekološki bitan

Vožnja biciklom nimalo ne zagađuje vazduh poput automobila ili motora. Takođe je i odlična zamena za druga prevozna sredstva u kojima morate duže sedeti tokom dana. Poseban bonus je što ne morate tražiti mesto za parking u centru grada.

Poboljšava ravnotežu, držanje i koordinaciju

Kada stabilizujete svoje telo i držite bicikl uspravno tada poboljšavate ukupnu ravnotežu, koordinaciju i držanje. Ravnoteža ima tendenciju da opada sa godinama i neaktivnošću, tako da je od vitalnog značaja da istanete u formi. Poboljšana ravnoteža je korisna u prevenciji padova i preloma koji mogu biti veoma rizični za starije osobe.

Bez stresa za zglobove

Vožnja bicikla je laka za vaše telo, što ga čini nežnom opcijom za ljude koji žele intenzivan trening bez stresa na zglobove. Biciklizam je odlična opcija za osobe koje imaju problema sa zglobovima ili ukupnu ukočenost, posebno u donjem delu tela.

Birajte biciklističke staze zbog svoje sigurnosti

Postoji nekoliko nedostataka biciklizma koje treba uzeti u obzir. Ozbiljan nedostatak je rizik od nesreće, bilo u urbanom ili ruralnom području. Kada god je to moguće, vozite se stazama ili trakama rezervisanim za bicikliste. Istraživanje iz 2020. godine pokazalo je da su biciklističke staze i ulice unutar 550 metara od staze imale manje sudara između biciklista i vozila.

Poštujte saobraćajna pravila i znakove

Uvek se pridržavajte saobraćajnih propisa. Budite oprezni dok prolazite kroz raskrsnice i prometne oblasti, čak i ako imate prednost. Nosite kvalitetnu zaštitnu kacigu i bilo koju drugu zaštitnu opremu koja vam je potrebna.

Nosite odgovarajuću odeću za vožnju bicikla

Izbegavajte široku odeću koja bi mogla da se zaglavi u lancima vašeg bicikla. Koristite svetla za bicikl, kao i reflektujuću opremu za noćnu vožnju biciklom.Ako vozite bicikl na dug put do posla, razmislite o tome da ponesete presvlaku da biste se osvežili.

Čuvajte se lošeg vremena ali i sunca

Loše vreme takođe može biti prepreka za vožnju bicikla. U danima kada nije moguće voziti bicikl napolju, možete voziti sobni bicikl. Ako je biciklizam vaš način prevoza, investirajte u opremu za kišu i hladnoću. Za produžene dnevne vožnje, koristite kremu za sunčanje i nanesite je na izložene delove kože. Ponovo je nanesite svaka 2 sata, posebno ako se znojite. Nosite naočare za sunce i šešir sa UV zaštitom. Zagađenje vazduha je još jedna briga ako vozite bicikl u gradu. Možete izabrati da vozite bicikl u dane kada je vazduh čistiji ili da se vozite manje zakrčenim putevima.

Biciklizam svaki dan

Moguće je voziti bicikl svaki dan, posebno ako koristite bicikl za prevoz ili se vozite niskim intenzitetom.Napravite pauzu ako osetite bol, umor ili bol u mišićima. Ako vozite bicikl za fitnes, možda biste želeli da date sebi najmanje jedan ceo dan odmora svake nedelje. Ovo je posebno važno ako vozite velikim intenzitetom ili ako primetite da vas telo boli na određene načine.

Ko ne bi trebalo da vozi bicikl

Ako imate bilo kakve povrede na koje će vožnja bicikla uticati, najbolje je da ne vozite bicikl dok se potpuno ne oporavite. Razgovarajte sa svojim lekarom ako imate bilo kakva stanja na koja biciklizam može uticati. Ljudi koji su zabrinuti za ravnotežu, vid ili sluh mogu preferirati sobni ili adaptivni bicikl. Ako ne želite da vozite bicikl, ali želite da svom telu date sličan trening, odlučite se za veslanje ili plivanje.

slika za tekst:

https://www.shutterstock.com/image-vector/benefits-cycling-infographic-dad-child-riding-1998034103

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor