Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Može li miom materice da se pretvori u karcinom i kako se leči ova izraslina

Priredio/la: I. V.
13:00 - 01. 12. 2022.

Miom materice može da se pojavi u vidu jednog čvora ili u grupama, grozodovima i mogu da budu veličine od 1 mm do više od 20 cm u prečniku ili čak do veličine lubenice

miom materice Miom materice je zaobljena izraslina koja se sastoji od mišića i vezivnog tkiva sa zida materic Foto: Shutterstock

Miom materice je uobičajena vrsta nekanceroznog tumora koji raste u materici. Ne izazivaju svi miomi simptome, ali kada se pojave, to je obično obilno menstrualno krvarenje, bol u leđima, često mokrenje i bol tokom seksa. Mali miomi ili fibroidi često ne zahtevaju lečenje, ali veći se moraju i mogu lečiti lekovima ili operacijom.

Šta je miom materice?

Miom materice je zaobljena izraslina koja se sastoji od mišića i vezivnog tkiva sa zida materice. Ove izrasline obično nisu kancerozne. Materica je kruškoliki organ, ali naopako okrenut, u karlici. Normalna veličina materice slična je limunu i to je mesto gde se začeta beba razvija i raste tokom trudnoće.

Miom materice može da se pojavi u vidu jednog čvora ili u grupama, grozodovima. Grozdovi fibroida mogu da budu veličine od 1 mm do više od 20 cm u prečniku ili čak i veće. Poređenja radi, mogu da budu veliki i kao lubenica. Ove izrasline se mogu razviti unutar zida materice, unutar glavne šupljine organa ili čak na spoljnoj površini. Miomi mogu varirati po veličini, broju i lokaciji unutar materice. Što se tiče simptoma lekari kažu da žene doživljavaju različite simptome i od toga kakav je fibroid u pitanju, zavisi i plan lečenja svake žene.

Da li je miom materice čest zdravstveni problem i ko je u opasnosti da ga dobije?

Miomi su zapravo vrlo česta vrste izrasline u karlici. Okvirno od 40 do 80 odsto žena ima miome. Međutim, mnoge ne doživljavaju nikakve simptome tako da i ne znaju da imaju izraslinu u materici, posebno kada se jave oni mali – asimptomatski, jer oni ne izazivaju ništa neobično u telu.

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu da povećaju šanse za pojavu mioma:

 • Gojaznost i veća telesna težina
 • Porodična istorija
 • Žene koje nisu rađale
 • Rani početak menstruacije
 • Kasna menopauza.

Gde raste miom materice?

Postoji nekoliko mesta unutar i van materice gde miomi mogu da rastu. Lokacija i veličina mioma važni su za lečenje, jer od toga gde su izrasli, koliko su veliki i koliko ih ima određuje se vrsta lečenja koja će ženi najbolje odgovarati, ako je lečenje uopšte neophodno.

Postoje različita imena za mesta na kojima se nalazi miom. Ta imena ne opisuju samo gde se nalazi fibroid, već i kako je pričvršćen. Specifične lokacije na kojima može da se pojavi miom materice su:

 • Submukozni miom – U ovom slučaju, fibroidi rastu unutar uterusa (šupljine) gde beba raste tokom trudnoće, protežu se dole u ​​prazan prostor u sredini materice
 • Intramuralni miom – Ove izrasline ugrađene su u zid same materice. Fibroidi rastu unutar tog mišićnog zida
 • Subserozni miom – Ovo znači da se miom nalazi na spoljašnjoj strani materice
 • Pedukulirani miom – Ovo je najređi tip mioma, koji se takođe nalaze na spoljašnjoj strani materice. Međutim, fibroidi sa pedukulacijom povezani su sa matericom tankom stabljikom. Često se opisuju kao „pečurke“ jer imaju stabljiku, a zatim mnogo širi vrh.

Da li je miom materice isto što i karcinom?

Izuzetno je retko da miom prođe kroz promene koje ga transformišu u kancerogeni ili maligni tumor. U stvari, jedna od 350 žena će razviti malignitet. Uzroci pojave mioma nisu poznati, ali se zna da se većina njih javlja kod žena u reproduktivnom dobu. Obično se ne vide kod mladih devojaka koje još nisu dobile prvu menstruaciju. Još uvek ne postoji test koji 100 odsto precizno može da predvidi i otkrije retke karcinome povezane sa miomima. Međutim, osobe koje imaju brzi rast mioma materice, ili mioma koji rastu tokom menopauze, treba odmah da urade kontrolne preglede.

Američka agencija za hranu i lekove FDA početkom 2019. izdala je saopštenje kojim se upozoravaju žene i lekari na rizike određene tehnike koja se koristi u hirurgiji mioma materice. Procedura, nazvana laparoskopska energetska morcelacija, koristi medicinski uređaj za razbijanje mioma materice na male komade, tako da se mogu ukloniti kroz mali rez na stomaku. Prema FDA, ako žena ima i rak materice, ova procedura može da rizikuje širenje raka unutar abdomena i karlice, što otežava lečenje.

FDA je analizirala studije o korišćenju laparoskopske energetske morcelacije kako bi otkrila koliko često se problemi javljaju. Otkrili su da je kod 1. od 225 žena, koje su lečene od mioma  uklanjanjem materice, kasnije otkriveno da ima sarkom materice. S tim u vezi FDA ne preporučuje ovu vrstu procedure za lečenje mioma i savetuju žene da sa svojim lekarom  razgovaraju o rizicima i prednostima kada biraju metodu kako da leče miom.

Koji su simptomi mioma materice?

Simptomi mioma materice obično se stabilizuju ili nestaju nakon menopauze jer nivo hormona opada u telu. Većina mioma ne izaziva nikakve simptome i ne zahtevalečenje osim redovne kontrole, i to su obično mali fibroidi. Kada žena nema simptome reč je o asimptomatskom miomu. Veći miomi mogu da uzrokuju različite simptome:

 • Preterano ili bolno krvarenje tokom menstruacije
 • Krvarenje između menstruacija
 • Osećaj punoće u donjem delu stomaka / nadimanje
 • Često mokrenje (može se desiti kada miom vrši pritisak na bešiku)
 • Bol tokom seksualnog odnosa
 • Bol u donjim leđima
 • Zatvor
 • Hronični vaginalni iscedak
 • Nemogućnost mokrenja ili potpunog pražnjenja bešike
 • Povećana distenzija (uvećanje) abdomena, zbog čega stomak izgleda kao da je žena trudna.

Kako se leče miomi materice?

Lečenje mioma materice može da varira u zavisnosti od veličine, broja i lokacije fibroida, kao i od simptoma koji izazivaju. Ako žena ne oseća nikakve simptome neće joj biti potrebno lečenje. Miome je potrebno pažljivo pratiti tokom vremena, periodičnim pregledima karlice i ultrazvukom, u zavisnosti od veličine ili simptoma mioma. Najbolja opcija lečenja zavisi i od budućih planova žene – da li će rađati ili ne. Ukoliko žena želi decu u budućnosti, neke opcije lečenja možda neće biti opcija za nju.  Ako postoje simptomi, uključujući anemiju od prekomernog krvarenja, umeren do jak bol, problemi sa neplodnošću ili urinarnim traktom i crevima, lečenje je neophodno i plan lečenja zavisi od nekoliko faktora:

 • Koliko ima mioma
 • Veličina mioma
 • Gde se nalaze/lokacija
 • Koji simptomi se javljaju.

Opcije lečenja mioma materice su:

 • Lekovi protiv bolova, za ublažavanje nelagodnosti i bolova uzrokovanih miomima
 • Suplementi gvožđa – Ako se javi anemiju zbog prekomernog krvarenja
 • Antibebi pilile mogu se koristiti posebno kod obilnog krvarenja tokom i između menstruacije i menstrualnih grčeva, kao i kontrolu teškog menstrualnog krvarenja
 • Agonisti gonadotropin-oslobađajućeg hormona (GnRH) – Ovi lekovi se mogu uzimati putem spreja za nos ili injekcije i deluju tako što smanjuju miome
 • Oralne terapije – Elagolik je nova oralna terapija indikovana za lečenje teškog krvarenja iz materice kod osoba koje nisu doživele menopauzu sa simptomatskim miomima  materice. Može se koristiti do 24 meseca.

Vrste operacija mioma materice

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada je reč o različitim vrstama operacija za uklanjanje mioma. Ne samo da veličina, lokacija i broj miom utiču na vrstu operacije, već su presudni i želja da žena ostane trudna. Neke hirurške opcije čuvaju matericu i omogućavaju ženi da zatrudni, dok druge mogu ili oštetiti matericu ili je u celosti ukloniti.

Miomektomija je procedura koja omogućava lekaru da ukloni miome bez oštećenja materice. Postoji nekoliko vrsta miomektomije i koja najbolje odgovara zavisiće od toga gde se nalaze miomi, koliko su veliki i broja. Vrste postupka miomektomije za uklanjanje mioma su:

 1. Histeroskopija: Ova procedura se radi umetanjem skopa (tanak, fleksibilan alat nalik cevi) kroz vaginu i grlić u matericu. Tokom ove procedure ne prave se rezovi, a miomi se odsecju.
 2. Laparoskopija: U ovoj proceduri, uz nekoliko malih rezova u stomaku otklanjaju se miomi.
 3. Laparotomija: Tokom ove procedure, pravi se rez na stomaku i fibroidi se uklanjaju kroz veći rez.
  Ako žena ne planira trudnoću, postoje dodatne hirurške opcije.

TEME:
Stevan
20:16, 04. 12. 2022.
Odgovori

kako naruciti te tablete i cajeve za miome

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo