Naslovna / Zdravlje

Leukopenija se otkriva analizom krvi i upozorava na ozbiljno ugrožen imunitet

Priredio/la: Ma.R.|15:30 - 04. 12. 2022.

Nizak nivo leukocita može da bude izazvan bolestima među kojima su i maligniteti krvi, zatim hemoterepijom, infekcijama, avitaminozom, ali i genetskim poremećajima

leukopenija Leukopenija je poremećaj na koji upozorava nizak nivo belih krvnih zrnaca (leukociti) Foto: Shutterstock

Leukopenija je stanje koje ozbiljno utiče na profil naše krvne slike a odnosi se na broj belih krvnih zrnaca (leukocita). Kako su leukociti prva linija odbrane našeg organizma, jasno je zbog čega je važno da njihov nivo ne bude ispod referentnih vrednosti.

Šta je leukopenija

Izraz leukociti (bela krvna zrnca) potiče od reči „leuko“ – belo i „cit“ – ćelija. U normalnim okolnostima ih ima oko 7.000 po mikrolitru krvi. Ova količina čini oko 1 odsto ukupne zapremine krvi kod zdravih odraslih osoba.

Bela krvna zrnca su prvi „vojnici“ odbrane našeg imunskog sistema. Kod leukopenije, međutim, detektuje se smanjen broj belih krvnih zrnaca. Kada do toga dođe, imunitet je ozbiljno oslabljen i osoba je u većem riziku od infekcija. Leukopenija može biti izazvana bolestima među kojima su i maligniteti krvi, nekim lekovima, hemoterepijom, infekcijama, avitaminozom, ali i genetskim poremećajima.

Leukopenija i tipovi ovog poremećaja

Najčešći oblik leukopenije je neutropenija. U normalnim okolnostima, neutrofili čine od 45 do 75 procenata ukupnog broja naših belih krvnih zrnaca i predstavljaju najvažniji segment odbrane, odnosno sposobnnosti imunskog sistema da se bori protiv infekcija. Odgovorni su kako za borbu protiv bakterijskih i virusnih, tako i protiv gljivičnih i parazitskih infekcija.

Neutropenija povećava rizik od bakterijskih infekcija. Ako se ovo stanje ne prepozna i ne leči na vreme, može dovesti do infekcija opasnih po život, septičkog šoka, pa čak i smrtnog ishoda.

Kako se ustanovljavaju leukopenija ili neutropenija

Kompletna krvna slika je potokaz za dijagnozu leukopenije i neutropenije. Neutropenija se kod odraslih osoba definiše kao apsolutni broj neutrofila manji od 500 po mikrolitru (µL) krvi. Ukupan broj leukocita niži od 1000/µL alarmantan je ukazuje na opasnost da telo neće moći da se odbrani od infekcija.

Lečenje leukopenije

Lečenje leukopenije zavisi od uzroka stanja. Na primer, ako postoji supresija koštane srži zbog lekova kao što je hemoterapija u slučaju malignih bolesti, prestanak ili redukovanje uzimanja leka često može dovesti do oporavka i povećanja broja belih krvnih zrnaca. Neutropenija je takođe često povezana sa tretmanima zračenjem koji utiče na koštanu srž. Kada se terapija prekine, broj može da se podigne. Leukopenija uzrokovana bakterijskim ili gljivičnim infekcijama može se lečiti odgovarajućim antibioticima, odnosno antimikoticima.

Osobama sa genetskim stanjima koja dovode do leukopenije možda će biti potreban faktori koji stimulišu koloniju granulocita i drugi faktori iz koštane srži, u cilju stimulacije proizvodnje belih krvnih zrnaca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
sanja
20:57, 04. 12. 2022.
Odgovori

Moja mama deceniju već ima leukopeniju i niko od lekara ne želi da se bavi uzrocima, od bolesti jedino ima blaži oblik reume i rekli su joj da je zbog toga, a ja ne verujem.

Kaca
23:04, 04. 12. 2022.
Odgovori

Godinama unazad imam leukopeniju i trombocitopeniju tek pre dve godine je otkriveno da je uzrok retka autoimuna bolest koja napada moju kostanu srz.

Tatjana
0:50, 05. 12. 2022.
Odgovori

Moja mama se na sreću izlečila od leukopenije!

Gordana
21:42, 06. 12. 2022.
Odgovori

Izvinite…kako je Vaša g-đa majka rešila ovaj problem, i moja ćerka ga ima..?

Gordana
21:10, 06. 12. 2022.
Odgovori

Moja ćerka ima 16 godina, pre 4 godine je ustanovljena leukopenija…1.6-2.2….maxn4.0…i to kada je bolesna . A nikada nema povišenu temperaturu…što je čudno i mislim da nije dobro ?! Kostna srž je za sada u redu. Na kolonoskopiji nađena blaga upala sluzokože creva. Na koji način je od g-đice Tatjane majka rešila ovaj problem ? Moja ćerka ima i visok IgE-oko 850.

Gordana
21:13, 06. 12. 2022.
Odgovori

Jako brinem….često je umorna i puno spava…neko nam je rekao da pokušamo Infektologa da pitamo. Ostali elementi su u redu…

Jovana
14:37, 07. 02. 2023.
Odgovori

Draga Gordana, jako mi je zao vase cerke jer znam tacno kroz sta prolazi. Kad sam bila mala, zbog prevelike kolicine penicilina i tada leka pod imenom Baktrim sam dobila Leukopeniju, tacnije Neutropeniju. Celo detinjstvo sam bila od svakog virusa i bakterije bolesna, sa temperaturom ili bez. Jedino je bilo „poboljsanje imuniteta“ kao opcija, uz razne vitamine koji su bar danas dostupni a pre 10 godina nisu bili. Onda posle dugih godina stanje se samo od sebe popravilo sa pubertetom – prosto se telo samo izborilo i povratilo u normalno stanje. Tako da mi je sada krvna slika idealna. Cuvajte je, ne treba puno da se izlaze i raspitajte se o nekim sirupima sa C vitaminom i ostalim kompleksima za poboljsanje imuniteta. Pozdrav!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo