Naslovna / Zdravlje

Kako se leči endometrioza i da li na nju mogu da ukažu povišeni tumor markeri

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 13. 12. 2022.

Endometrijum je inače središnji deo materice koji se tu normalno nalazi i menja mesečno. Upravo je to ono zbog čega žene u reproduktivnom periodu krvare, objašnjava dr Goran Gavrilović, specijalista ginekologije i akušerstva

Endometrioza dr Goran Gavrilović Dr Goran Gavrilović: Kod endometrioze mogu da budu prisutni diskretni ali i vrlo jaki, najčešće predmenstrualni bolovi Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Endometrioza se definiše kao prisustvo endometrijalnog tkiva van uobičajenog mesta, odnosno van materice. Kada se endometrijum nađe van materice, “ektopično”, tada nastaju problemi i dolazi do endometrioze.

Šta je endometrioza, gde se razvija i šta je karakteriše

Postoji mnogo teorija o nastanku endometrioze povezanih sa lokalizacijom samih žarišta. Sagovornik eKlinika portala dr Goran Gavrilović, specijalista ginekologije i akušerstva, mišljenja je da opterećivanje pacijentinja medicinskim teorijama može samo da unese veću konfuziju.

– Najčešća lokalizacija endometrioze je mala karlica, trbušni zidovi-peritonealne lezije, mesta operativnih rezova na trbuhu, epiziotomije, ali se može naći i u limfnim čvorovima, bubrezima, mokraćnoj bešici, crevima, plućima, mozgu (srećom, ređe). Do nje može doći i u drugim slojevima same materice (mišićnom sloju) i to onda zovemo adenomioza. Prvi put je opisana 1920. godine i od tada i dalje predstavlja svojevrsnu enigmu za lekare jer je nejasnog razloga, načina nastanka, razvoja. Dijapazon simptoma je širok: od njihovog izostanka (slučajno se otkriva na UZ pregledima ili prilikom nekih drugih procedura, operacija) do izraženih bolova u maloj karlici, a najčešće preko infertiliteta-neplodnosti – kaže o ovom specifičnom stanju dr Gavrilović.

Endometrioza i simptomi koji ukazuju na ovo stanje

Simptomatologija, prema njegovim rečima, može biti vrlo nejasna i raznolika. Pacijentkinje često nemaju nikakve simptome.

– Mogu da budu prisutni diskretni bolovi, do vrlo jakih, najčešće predmenstrualnih bolova jer i to tkivo ciklično reaguje na hormone kao i normalno pozicioniran endometrijum. Moguće su i bolne menstruacije (dismenoreja), bol pri odnosu (dispareunija), neplodnost (infertilitet). Sam mehanizam uzroka neplodnosti je još nejasan, ali se donekle povezuje sa zapaljenjem okolnog tkiva i menjanja njegovih svojstava što ga čini težim za oplodnju (implantaciju oplođene ćelije) – opisuje ginekolog.

Sama žarišta, dodaje dr Gavrilović, mogu biti vrlo mala, nemoguća i za prepoznati prilikom rutinskog ginekološkog pregleda. Međutim, s vremenom kako bolest napreduje i traju simptomi, može doći i do intenziviranja simptoma: zadebljanja žarišta, uvećanja, pretvaranja u čvorove, priraslice. Njih je onda moguće i napipati prikom pregleda. U poznim i težim slučajevima, navodi naš sagovornik, mogu se čak videti i tumorske mase na UZ pregledima (ciste jajnika najčešće), poznatije u narodu kao “čokoladne ciste“.

Šta o endometriozi govore tumorski markeri, a šta ultrazvuk

Dr Goran Gavrilović ističe da je zbog ove raznolikosti simptoma i veličine žarišta, zlatni standard u dijagnostici i dalje dijagnostička laparoskopija. Budući da je to invazivna hirurška dijagnostička procedura, medicina nastavlja da traga za manje invazivnim ili neinvazivnim dijagnostičkim metodama.

– Između ostalog, donekle se oslanjamo i na serumske markere (tumor markere). Jedan od najčešće korišćenih je CA 125, ali je on nespecifičan. Koristi se prilikom dijagnostike i definisanja i drugih stanja, recimo karcinoma jajnika, te je zbog toga vrlo bitno da pacijenti sami ne tumače svoje nalaze. CA 125 je nažalost najčešće povišen tek kod dugotrajnijih žarišta endometrioze. Tu su još neki, u običnoj populaciji manje poznati interleukin 6, 8, TNF. Srećom, za određeni procenat samih lezija se može postaviti tačna dijagnoza pomoću ultrazvučnih pregleda. Tada planirana laparoskopija ima više terapijski aspekt. Mislilo se da će magnetna rezonanca dosta pomoći u dijagnostici, ali se nažalost ispostavilo da je od koristi samo u određenim formama i lokalizacijama endometrioze – kaže dr Gavrilović.

Dileme stručnjaka u vezi sa terapijom

– Sama terapija endometrioze je i dalje velika kontroverza, shodno u potpunosti nejasnim uzrocima i načinima razvoja bolesti, otežanoj dijagnostici… Osnova terapije je ipak podeljena na konzervativni hirurški i medikamentozni pristup. Cilj terapije je uništavanje ili bar smanjenje žarišta endometrioze, smanjenje ili potpuno uklanjanje bola u maloj karlici, kao i možda najbitnije – povećanje fertilne sposobnosti žena (smanjenje neplodnosti). Prednost se daje laparoskopskoj hirurgiji u odnosu na klasične laparotomije – objašnjava sagovornik eKlinika portala.

Endometrioza i lekovi

Što se tiče medikamentozne terapije, kaže dr Goran Gavrilović, sama endometrioza i njeni simptomi su cikličnog karaktera. To znači da su vezani za hormonska dešavanja u organizmu žene.

– Stoga je i sama medikamentozna terapija zasnovana na primeni različitih hormonskih preparata. Paleta je od naširoko poznatih oralnih kontraceptiva (minimum 3-6 meseci) preko androgena, progestina do analoga rilizing hormona (GnRh-A). Sve, a posebno ovako specifične lekove, njihovu primenu, propisivanje i praćenje učinka treba prepustiti stručnim licima. Najtopliji savet pacijentkinjama je: ne „guglati“ ih – sugeriše specijalista ginekologije i akušerstva.

Zašto se endometrioza ponekad „maskira“ u menopauzu

Kao delimičnu manu medikamentozne terapije dr Gavrilović ističe to što je privremenog karaktera. Naime, dok se primenjuje, dolazi do smanjenja cikličnih promena u žarištima endometrioze, slabijih ciklusa, smanjenja bola. Međutim, lekovi ne utiču na samo smanjenje žarišta, te posle prestanka primene ove terapije postepeno dolazi do ponovne pojave simptoma, konstatuje naš sagovornik i objašnjava:

Hormoni diktiraju mnoge promene

– Analozi rilizing hormona mogu dovesti do smanjenja žarišta, ali imaju i svoje neželjene efekte kao i većina lekova (od aspirina do citostatika, generalno u medicini). Najednostavnije rečeno, ponekad izazivaju simptome koji liče na menopauzalne promene u telu žene jer mešaju i modifikuju skoro čitavu hormonsku vertikalu, od hipotalamusa, hipofize, preko jajnika do materice, vagine. Nažalost, univerzalni lek još ne postoji, ali se intenzivno radi na što boljem razumevanju same bolesti, njenog uzroka, razvoja, dijagnostike, a samim tim i što bolje i preciznije terapije.

Kako možemo da sprečimo neželjene posledice

Najbolja preporuka i zaključak su, prema rečima dr Gorana Gavrilovića: potrebne su redovne kontrole žena kod ginekologa.

– Savetuju se od prvog seksualnog odnosa pa do kraja života. Veliki procenat žena prestane da se kontroliše nakon poslednjeg porođaja ili nakon menopauze. Preporuke za kontrole su najčešće na godinu dana, a po preporuci ličnog ginekologa i češće, u zavisnosti od eventualno otkrivenih promena. To se ne odnosi samo na endometriozu, već na široki spektar stanja koja mogu uticati na zdravlje žene. Zdravlje je nešto najbitnije što imamo, te treba učiniti sve što možemo da ga sačuvamo. Najbolja terapija je prevencija, uz redovne kontrole – podseća dr Goran Gavrilović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Victoria
11:10, 13. 12. 2022.
Odgovori

Dijagnosticirana mi je Jos pre cetiri godine. Trebala sam na operacijuali sam odustala. Imam 66 godina,nemam bolove. Da li moze doci do atrofiranja Ili godine na to ne uticu?

Goran Gavrilovic
16:10, 13. 12. 2022.
Odgovori

Postovana, kao sto sam rekoh promene na endometriozi su ciklicnog tipa i hormonski povezane.Sobzirom da imate 66 godina, da nemate nikakve simptorme najverovatnije se smiruje,da kazemo i zariste donekle atrofira.
Sa druge strane ako Vam je dijagnostikovano u 62oj godini, najverovatnije na UZ pregledu, ocigledno imate neku od pomenutih “cokoladnih cista” , moj savet je kao sa kraja teksta, samo redovne kontrole UZ uz kontrolu CA 125.

Ana
13:04, 13. 12. 2022.
Odgovori

Victoria, procitala sam Vas komentar. Kao osoba koja je sa 32 godine operisala endometriozu savetujem Vam da ne cekate i ne odlazete nista. Nisam imala nikakvih tegoba, ali svako cekanje moze da dovede do pogorsnja situacije, ona ne moze sama od sebe da nestane. Endometrioza je bila u vidu ciste na jajniku i otklonjena je laparskopkom metodom, nakon koje sam sest meseci primala inekcije. Nemojte dalje cekati, sto pre resite, laksi ce biti oporavak za Vas. Pozdrav

Danijela Andric
14:49, 13. 12. 2022.
Odgovori

Hormone radim redovno, uvek odlicni, Endometrioza me prati godinama.

Suzana mirkovic
19:55, 13. 12. 2022.
Odgovori

Pozdrav za sve ja imam endomeriozu prije dvije godine su mi izvadili matrnicu jer nije bilo izbora bolove nisam mogla izdrzati izvadili su mi i jajovode zene moje nemoj te se zezat sa tim ja imam samo 40 godina a toliko problema sa endometrizom pa su mi se pojavile i od endometrioze na jajnicima cokoladne ciste .Veliki pozdrav za sve

Dušica
20:15, 13. 12. 2022.
Odgovori

Meni je otkrivena pre 8 god.za vreme ciklusa bolovi su ponekad bili neizdrzivi…Kako sam u premenopauzi,dr u visegradskoj mi je rekla da nema potrbe za hirurskom intervencijom,da ce u menopauzi nestati.Inace,imam 47 god.i ciklusi su se sveli na 2-3 puta godisnje.Tako i tegobe

Danijela
20:51, 13. 12. 2022.
Odgovori

Endometriozu sam operisala pre godinu dana,imala sam je na svim delovima male karlice,ali ona se ponovi vratila uz propratne bolove…..Mnogo malo lekara ume da pristupi pacijentu koji ima endometriozu,a da im jedino resenje nije hormonske tablete,(koje bar kod mene imaju negativne reakcije na moje telo) i čuvena rečenica-trudnoća je lek(sto iz primera devojaka nije bas tačno)

Almina
22:53, 13. 12. 2022.
Odgovori

U 28.godini nakon drugog poroda dijagnoza endometrioza koja se pojavila vani na ulazu u vaginu.Hirurski odstranjeno ali bolovi ponovo kada se dobije menz.i kad pretaje paopet ovulacija. To je bilo ludilo. Pila danazol da totalno prestanem dobivati. Jaa sam samo dobila ogromne kg. Aloa gel od FLP me spasila bolova. To samstalno pila. Menstruacije su bile redovne caksve do operacije koje su bile obilne vijek i preobilne.Te moje agonije traju od 1997 pa do 2020.kada zbog loseg nalaza nakon kiretaze vadim sve i matericu i jajnike. Jaa jos imam osjecaj da je ona prisutna. Da je endometrioza autoimuna bolest sa mog licnog iskustva. Jer mise desavaa da mi po zadnjici, butovima pa cak i prsima izadju kao bubuljica ispunjena krvlju kad je ja stisnem ona se razlije. I mislim da je to endometrioza. Posto onaa nije ispitana to je moj zakljucaka da jos uvijek radi. Eto za nauku mojsavjet. A mogla bih doktorsku desertaciju o tome napisati staa mi se desavalo. Kontakti saa zenama koje su izbacile gluten kazu da im je mnogo pomoglo.

Tanja
10:08, 17. 12. 2022.
Odgovori

Imala sam „cokoladnu cistu“na jednom jajniku i tri mioma na materici. Stavljena mi je tad spirala mirena,u 42.godini,izvadjena posle 7. Sad sam u menopauzi, imam 57godina,sve se smirilo. Jel treba i dalje da brinem zbog endometrioze?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo