Naslovna / Zdravlje

Ameba koja napada mozak izaziva oticanje i fatalni ishod

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 27. 12. 2022.

Naegleria fowleri, ameba koja „jede mozak“ prenosi se tako što voda koja sadrži amebu uđe u telo kroz nos

ameba koja jede mozak Ameba „koja jede mozak“ obično se nalazi u toploj slatkoj vodi i zemljištu, a najviše je ima tokom toplijih meseci u godini Foto: Shutterstock

Jedan smrtni slučaj infekcije bakterijom Naegleria fowleri, poznate kao ameba koja „jede mozak“, juče su prijavile zvanične zdravstvene vlasti Južne Koreje. Predstavnici Korea Disease Control and Prevention Agency potvrdili su da je jedan njihov državljanin (50) preminuo nakon povratka sa Tajlanda.

Ameba koja „jede mozak“ potvrđena posle opsežnih testova

Čovek se, kako su preneli inostrani mediji, u Južnu Koreju vratio 10. decembra, u bolnicu je primljen dan kasnije, a preminuo u sredu. Na Tajlandu je boravio četiri meseca. Ovo je prvi zabeleženi slučaj infekcije bakterijom poznatom kao ameba koja „jede mozak“ u Južnoj Koreji. Prvi slučaj ikada u svetu registrovan je 1937. godine u državi Virdžinija (Sjedinjene Američke Države).

Čelnici KDCA su objavili da su sprovedeni genetski testovi na tri vrste patogena koji mogu da dovedu do potvrde prisustva Naegleria fowleri bakterije, u cilju potvrde uzroka smrti. Obavljeni testovi su potvrdili da je gen u telu preminulog muškarca čak 99,6 odsto sličan pronađenom kod pojedinih pacijenata sa nekim tipovima meningitisa.

Gde su u prirodi staništa amebe koja „jede mozak“

Naegleria fowleri je ameba, odnosno živi jednoćelijski živi organizam i može se videti samo mikroskopom. Obično se nalazi u toploj slatkoj vodi (jezera, reke i topli izvori) i zemljištu, a najviše je ima tokom toplijih meseci u godini (jul, avgust, septembar).

Termofilni organizmi „vole“ toplu vodu i to isključivo slatku, pa se može namnožiti i u geotermalnim izvorima, ali i prilikom ispuštanja tople vode iz industrijskih pogona ili elektrana. Ona se može nalaziti čak i u vodi iz česme i u bojlerima. U zemljištu se može naći u sedimentima na dnu jezera, bara i reka. Ne nalazi se u slanoj vodi (more, okean).

Postoji samo jedna vrsta amebe koja inficira ljude i to je upravo ova.

Kako se ameba koja „jede mozak“ prenosi

Ameba koja „jede mozak“ prenosi se tako što voda koja sadrži amebu uđe u telo kroz nos. Nakon toga putuje do mozga gde uništava moždano tkivo i izaziva razornu infekciju zvanu primarni amebni meningoencefalitis (PAM). PAM je najvećem broju slučajeva uvek fatalan po zaraženu osobu.

Nema dokaza da se može preneti kroz vodenu paru ili kapljice aerosola (zajednička kupatila, para iz ovlaživača). Zanimljivo je da ljudi ne mogu da se zaraze ako piju kontaminiranu vodu.

Simptomi infekcije i uzrok smrti

U ranim fazama, simptomi PAM-a mogu biti slični simptomima bakterijskog meningitisa. Prvi simptomi PAM obično počinju oko 5 dana nakon infekcije, ali mogu se javiti i u periodu od 1 do 12 dana i to su najčešće:

  • glavobolja
  • groznica
  • mučnina ili povraćanje

Kasniji simptomi mogu biti ukočenost vrata, konfuzija, nemogućnost fokusa na ljude i okolinu, napadi, halucinacije i koma. Nakon pojave ovih simptoma, bolest brzo napreduje i obično uzrokuje smrt u roku od najduže 5 dana. Međutim, smrt može nastupiti i u roku od 1 do 18 dana od infekcije.

Infekcija ovom amebom uništava moždano tkivo, izazivajući oticanje mozga i smrt. Stopa smrtnosti je viša od 97 odsto, a prema statistikama, samo četiri osobe su preživele, od 154 potvrđenih slučajeva zaraze u Sjedinjenim Američkim Državama od 1962. do 2021. godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo