Naslovna / Zdravlje

Herpes zoster izaziva veći dugoročni rizik od srčanog i moždanog udara, utvrdili naučnici

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 29. 12. 2022.

Varičela zoster virus je jedini ljudski virus za koji se zna da se replicira u arterijama i dovodi do vaskulopatije ili problema sa krvnim sudovima

herpes zoster Herpes zoster, srčani i moždani udar su povezani, kažu rezultati studije koja je ispitivala dugoročne rizike nakon ove virusne infekcije Foto: Shutterstock

Herpes zoster koji je dugotrajan ili se ponavlja može da bude uzročnik drugih zdravstvenih problema i komplikacija. Rizik može biti veći za one koji su imunokompromitovani, što dovodi u vezu stanje našeg imuniteta i pojavu herpesa. Šta je sa drugim bolestima kao mogućom posledicom infekcije herpes zosterom?

Herpes zoster i procenat rizika za moždani i srčani udar

Neželjeni kardiovaskularni događaji kakvi su moždani ili srčani udar, mogu biti izazvani brojnim zdravstvenim stanjima. Jedno od njih je, pokazuje studija objavljena u novembru u Journal of the American Heart Association, i  često virusno oboljenje hepres zoster.

Istraživaču si došli do podataka da je hepres zoster povezan sa skoro 30 odsto većim dugoročnim rizikom od nekog velikog neželjenog kardiovaskularnog događaja, u periodu od čak 12 ili više godina nakon bolesti. Ista vrsta rizika može biti veća za osobe koje su dokazano imunokompromitovane.

Šta su pokazala dosadašnja istraživanja o tome kako herpes zoster utiče na kardiovaskularni sistem

Dosadašnja dostupna istraživanja o čestom, neprijatnom i bolnom stanju kakvo je herpes zoster, dovodila su u vezu ovu virusnu bolest sa povećanim rizikom od moždanog udara i srčanog udara. Ispitivan je period do godinu od obolevanja. Nisu, dakle, u opsežnijim i dugostrajnijim studijama proveravane dugoročne implikacije herpes zostera u pravcu neželjenih kardiovaskularnih događaja.

– Iako su neke prethodne studije pokazale veći kratkoročni rizik od moždanog i srčanog udara u vreme infekcije herpes zosterom i u kraćem periodu nakon bolesti, nije bilo poznato da li ovaj veći rizik postoji i u daljim vremenskim periodima – potvrdila je autor studije dr Sharon G. Curhan, epidemiolog.

Hepres zoster: možemo li virus dobiti više puta u životu i ugrožava li srce

Ova virusna infekcija izaziva izbijanje bolnog osipa na jednom delu tela. To mogu biti jedna ruka ili jedna strana trupa (stomak ili leđa). Prouzrokuje je virus varičela zoster (VZV). Radi se o istom virusu koji izaziva i ovaj tip boginja. Nakon što dobijemo varičele, VZV ostaje u nama do kraja života. Godinama, pa čak i decenijama kasnije, virus se može ponovo aktivirati kao herpes zoster.

Prema dr Curhan, gotovo sve osobe u SAD starije od 50 godina su zaražene VZV-om. Stoga su u opasnosti i od aktiviranja herpes zostera. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) navodi da će otprilike jedna trećina Amerikanaca razviti herpes zoster tokom života.

– Postoji sve veći broj dokaza koji povezuju virus varičela zoster sa nekom kardiovaskularnom bolešću. VZV je jedini ljudski virus za koji se zna da se replicira u arterijama i dovodi do vaskulopatije. Takođe, i do problema koji utiču na krvne sudove. Upravo je ovo oštećenje, koje je često posledica upale, ono što povećava rizik neke osobe od moždanog ili srčanog udara nakon infekcije herpes zosterom – rekla je dr Sharon G. Curhan, epidemiolog.

Kako je izgledala studija koja je ukazala na rizik u dužem vremenskom periodu

Da bi utvrdili koliko dugo ovaj rizik može da traje nakon infekcije, dr Curhan i njen tim koristili su podatke iz tri velike američke studije. One su pratile određene ljude u periodu do 16 godina od prvog aktiviranja herpes zostera. Uključeno je bilo više od 200.000 osoba, i eliminisane sve koje su imale istoriju kardiovaskularnih bolesti.

Nakon provere drugih faktora rizika koji su mogli izazvati srčana oboljenja, naučnici su utvrdili da je herpes povezan sa gotovo 30 odsto većim dugoročnim rizikom od nekog velikog neželjenog kardiovaskularnog događaja, posebno moždanog ili srčanog udara. Rizik je, prema ovim rezultatima trajao do čak 12 godina, a kod nekih i duže nakon što je osoba imala herpes zoster.

Vakcina protiv herpes zostera efikasna i bezbedna prevencija

Studija je takođe naglasila kao izuzetno važnu i jedinu prevenciju herpes zostera, bezbednu i efikasnu vakcinu. Treba napomenuti da je većina podataka u novoj studiji prikupljena pre nego što je vakcina protiv herpes zostera bila dostupna u SAD. CDC je 2017. godine počeo da preporučuje dve doze vakcine Shingrik, kako bi se sprečile komplikacije od herpesa kod odraslih osoba starijih od 50 godina. Agencija takođe preporučuje vakcinu za sve starije od 19 godina, koji imaju oslabljen imuni sistem.

Prema rečima dr Curhan, kako se povećava procenat vakcinisanih protiv herpes zostera, tako će i buduće studije morati da utvrde utiče li status vakcinacije ili ne na rizik obolelih od razvoja kardiovaskularnih bolesti povezanih sa ovom virusnom infekcijom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Borisav
20:46, 29. 12. 2022.
Odgovori

Imao sam herpes zoster na ledjima pre vise od 20 godina.Sada imam 72 i voleo bih da primim vakcinu ako ce mi ona pomoci da se infekcija ne ispolji ponovo.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo