Naslovna / Zdravlje

Čvorići, ciste i tumori na štitnoj žlezdi uspešno se tretiraju i bez velikih ožiljaka i anestezije

Piše: Marijana M. Rajić|8:45 - 06. 01. 2023.

Inovativne minimalno invazivne operativne metode imaju niz prednosti: od manjih rezova i izbegavanja rizika opšte anestezije, do neuporedivno većeg komfora i bržeg oporavka pacijenata, ističe Ass. dr sci med. Branislav Rovčanin, specijalista opšte i supspecijalista endokrine hirurgije

Čvorići na štitastoj žlezdi Branislav Rovčanin Ass. dr sci med. Branislav Rovčanin: Pacijent se posle minimalno invazivnih procedura gotovo nesmetano vraća svakodnevnim aktivnostima Foto: Privatna arhiva / Shutterstock

Čvorići na štitastoj žlezdi, u našem narodu odomaćenoj kao štitna, uz neke druge probleme i poremećaje u radu ovog važnog organa, konzervativno se leče medikamentoznom terapijom ili klasičnim (invazivnim) hirurškim intervencijama, koje su „zlatni standard“. Napredak medicine nudi i nove mogućnosti bez velikih rezova i operativnih rizika, a one su dostupne pacijentima i kod nas, na Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije.

Kojim metodama se leče bolesti i čvorići na štitnoj žlezdi

– Pri konzervativnim operativnim metodama pravi se rez dužine 5 ili više centimetara  u donjem delu vrata, kroz koji se pristupa štitastoj žlezdi. Obim operacije zavisi od oboljenja. Ove intervencije se rade u opštoj anesteziji, pacijent je intubiran, uspavan. Zahvaljujući razvoju medicinske tehnologije, u prethodnih dvadesetak godina razvijene su nove, takozvane minimalno invazivne metode. To su takođe hirurške procedure, ali značajno redukovane u više segmenata. Ono što je najvidljivije jeste značajno manji ožiljak, ali je i postoperativni tok značajno kraći, uz smanjeni rizik od komplikacija, budući da pacijent ne ulazi u opštu anesteziju – kaže u razgovoru za eKlinika portal Ass. dr sci med. Branislav Rovčanin, specijalista opšte i supspecijalista endokrine hirurgije.

Šta je radiofrekventna ablacija i na koji način se njome tretiraju čvorići na štitnoj žlezdi (nodusi)

Neke od ovih metoda od skoro se sprovode na Klinici za enokrinu hirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, koja se nalazi na 10. spratu nove zgrade UKCS. Nabavljeni su instrumenti i odgovarajuća aparatura, koji omogućavaju da se ove inovativne, a minimalno invazivne procedure uspešno sprovode i kod nas.

– Jedna od takvih metoda „spaljivanja“ čvorova je radiofrekventna ablacija, pri kojoj se vrat ne otvara, dakle nema hirurškog reza. Kroz kožu se plasira elektroda u obliku igle, a njen prodor u telo i lokacija prati se putem ultrazvuka. Vrh igle tačno „cilja“ čvor (nodus), a radio-talasi ga spaljuju. Njegova priroda se neutrališe, sprečava dalji rast i širenje. Pacijent je u lokalnoj anesteziji, što omogućava dobro podnošenje procedure. Svestan je sve vreme, može da komunicira sa hirurgom, nema bola. Nakon obavljene intervencije istog popodneva odlazi kući i vraća se svakodnevnim aktivnostima – opisuje detalje naš sagovornik, koji je i naučni saradnik, specijalista biolog-genetičar i master biolog.

Ko su kandidati za ovu metodu, da li su u opciji svi čvorići na štitnoj žlezdi

Čvorići na štitastoj žlezdi, kao i druga oboljenja ovog organa, veoma su česta pojava kod velikog broja ljudi. Ogroman procenat njih i ne zna da ima neki problem, pa pitamo doktora da li su svi čvorići pogodni sa tretiranje ovim tipom intervencije.

– Radiofrekventnu ablaciju možemo uraditi pacijentima sa manjim čvorovima, koji su im smetnja pri gutanju ili u estetskom smislu. Neophodno je da se prethodno biopsijom dokaže da nisu maligne prirode. Ovo rešenje je dobro i kada su u pitanju ciste, posebno one koje se iznova stvaraju i pune. Čvorovi se nakon intervencije smanje po dimenziji, čak do 80 odsto. Više neće biti vidljivi, tako da se na prvoj kontroli uglavnom konstatuje zadovoljavajući rezultat. Metoda je idealna i za starije pacijente, osobe sa komorbiditetima, odnosno drugim zdravstvenim problemima kod kojih je uvod u opštu anesteziju rizičan, a postoji potreba za invazivnim rešenjem – odgovara Ass. dr sci med. Branislav Rovčanin.

Prednosti druge dostupne minimalno invazivne metode (MIVAT)

Druga, relativno slična, a svim pacijentima takođe dostupna metoda je minimalno invazivna video asistirana tireidektomija (MIVAT). Primenjuje se, prema rečima dr Rovčanina, kada se proceni da radiofrekventna ablacija nije adekvatno, odnosno dovoljno rešenje za zbrinjavanje određenog čvora zbog veličine ili lokalizacije, ili kada je u pitanju neki manji tumor.

– Ova procedura omogućava da se ipak na klasičan način uđe u vrat otvaranjem, ali malim rezom uz pomoć finih, preciznih instrumenata. Tačnije, činimo to jednim cilindrom širine 5 milimetara. On predstavlja optiku koja omogućava pregled kompletnog operativnog polja. U njemu vidimo ono što treba ukloniti, bilo da je u pitanju deo ili čak i cela štitasta žlezda. Za uklanjanje tkiva se koriste male ultrazvučne makaze. Pri ovoj intervenciji rez se sa klasičnih pet smanjuje na oko dva centimetra. Pogodna je i za benigna i za maligna oboljenja, do određene veličine čvora ili tumora. Procenat uspešnosti je visok, idemo u korak sa svetom u primeni novih, inovativnih metoda, a kao i kod radiofrekventne ablacije komfor pacijenata i sistema je veći, dok su rizici manji – ističe sagovornik našeg portala.

Koliko traje oporavak nakon MIVAT procedure i u kojoj anesteziji se radi

Oporavak je sličan, objašnjava Ass.dr sci.med Branislav Rovčanin, kao i kod radiofrekventne ablacije. Pacijent se otpušta kući istog dana, eventualno sutradan. Ono što ovu metodu ipak razlikuje od prethodno opisane, jeste anestezija. Moguće je, kaže sagovornik eKlinika portala, izvršiti je u opštoj, ali i regionalnoj anesteziji, i objašnjava:

– Kod ove vrste anestezije kolege anesteziolozi koriste anestetike da obezbole određeni deo tela, u ovom slučaju regiji štitaste žlezde i prednjeg donjeg dela vrata. Pacijent je budan, komunikativan, nema straha, izbegavamo rizike opšte anestezije. Važno je napomenuti da endokrina hirurgija ima još jedan rizik (mali, doduše), a to je blizina živaca koji omogućavaju normalno funkcionisanje glasnih žica. Pacijenti mogu osećati promuklost, otežano disanje i gutanje. Upravo to je još jedna prednost regionalne anestezije, jer sa pacijentom u toku operacije komuniciramo, orjentišemo se bolje i po boji njegovog glasa. Odluka o tipu anestezije donosi se u dogovoru sa anesteziolozima – objasnio je u razgovoru za eKlinika portal Ass. dr sci med. Branislav Rovčanin.

Gde pacijenti mogu da se informišu

Inače, Klinika za endokrinu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije je jedina ustanova u Srbiji i na Zapadnom Balkanu koja se bavi isključivo hirurškim lečenjem oboljenja štitaste, paraštitaste, nadbubrežne žlezde i endokrinog pankreasa. Nalazi se na desetom spratu u novoj zgradi UKCS.

Pacijenti se mogu informisati svakog dana od 13-14 časova putem broja telefona +381 11 3666032. Takođe, i preko mejl adresa centarzaendokrinuhirurgiju@gmail.com i keh.ukcs@gmail.com.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Tatjana Vlasov
11:22, 06. 01. 2023.
Odgovori

Samo pohvale za dr.Branislava Rovčanina, operisao me je 2019-te
Sve najbolje o njemu

Dr Branislav Rovcanin novi nacin operacije
17:06, 06. 01. 2023.
Odgovori

Moderan nacin operacije za stitnu zlezdu invazivna operacija iglom bez rezanja

katarina
23:05, 06. 01. 2023.
Odgovori

Dr Rovcanin je vrhunski!!!

Maria
18:10, 01. 02. 2023.
Odgovori

Urea snizena 3.5 okvirno tgo veoma visok a t1 hormon snizen d vit strasno snizen.telesna tezina blizu sto kg a pre par god je tt bila oko 59:)…nemam dece…sumnjaju i na dijabetes ..sta ciniti

Jas.ina
21:27, 17. 12. 2023.
Odgovori

Nodus na stitastoj.zlezdi ,ranije od 9mm,smanjio se na 5mm.Da li je neophodna neka od mogucih intervencija za uklanjanje?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo