Naslovna / Zdravlje

Razlozi zašto se pojavljuje osip ispod pazuha i kako da ga lečimo

Priredio/la: S.St.|19:00 - 06. 01. 2023.

Kontaktni dermatitis verovatno je najčešći uzrok osipa ispod pazuha, iako ima još razloga koji mogu izazvati ovo prilično neprijatno stanje

Osip Kontaktni dermatitis verovatno je najčešći uzrok osipa ispod pazuha, iako ima još razloga koji mogu izazvati ovo prilično neprijatno stanje Foto: Shutterstock

Osip ispod pazuha ili aksile može biti blag ili ozbiljan, kratkotrajan ili hroničan, a tretmani zavise od osnovnog uzroka. Kod nekih osipa najbolji efekti se postižu kremama koje se kupuju bez recepta, dok je za druge potreban recept.

Svaki put kada imamo dugotrajne simptome – svrab i iritaciju pazuha – trebalo bi da se posavetujemo sa dermatologom.

Kontaktni dermatitis može izazvati osip

Uzrok ovog osipa posledica je izlaganja nečemu što iritira kožu ili izaziva alergijsku reakciju, navodi MedlinePlus.

Kontaktni dermatitis verovatno je najčešći uzrok osipa ispod pazuha, rekla je za Health dr Lisa Chipps, dermatolog iz Los Anđelesa. Pacijenti obično sumnjaju na „dezodorans koji su nanosili poslednjih nekoliko meseci ili nedelja”.

Postoje dve glavne vrste kontaktnog dermatitisa. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), svaki može izazvati svrab, pečenje ili bolan osip.

  • Alergijski kontaktni dermatitis nastaje kada koža dođe u kontakt sa supstancom koja izaziva imuni odgovor. Osip može biti alergijska reakcija na mirise i konzervanse u sapunu i proizvodima za kožu ili otrovni bršljan (pod pretpostavkom da ste imali kontakt sa ovom otrovnom biljkom).
  • Iritantni kontaktni dermatitis je češći tip kontaktnog dermatitisa, navodi MedlinePlus. Nastaje usled ponovljene izloženosti iritantu. Takvo izlaganje odnosi se na primenjene proizvode kao što su dezodoransi, antiperspiranti, sapuni ili sredstva za pranje.

Moguće je imati oba tipa kontaktnog dermatitisa, ističe Yale Medicine.

Rešenje i najbolji savet jesu izbegavanje alergena ili iritanta.

– Kada prestanete da koristite štetni proizvod, osip obično nestaje. U nekim slučajevima propisujemo antiinflamatorne kreme koje pomažu da se pacijent brže oseća bolje – kaže dr Chipps. U težim slučajevima, kako navodi Yale Medicine, lekari mogu da preporuče kortikosteroide za ublažavanje osipa koji svrbi.

Hidradenitis Suppurativa (HS)

Takođe poznat kao acne inversa, Hidradenitis Suppurativa (HS) hronično je inflamatorno stanje kože. Počinje kao blokada folikula dlake u delovima tela gde se nalaze određene znojne žlezde (zvane apokrine znojne žlezde), navodi MedlinePlus.

– Jedno od glavnih područja u kojima se javlja je u pazuhu, ali se svakako može javiti i u preponama – dr Amy McMichael, profesor i predsedavajući Odeljenja za dermatologiju u Wake Forest Baptist Medical Center u Vinston-Salemu, Severna Karolina, rekla je za Health.

Iako kod svakoga može da se javi ovaj problem, češći je kod žena. U najblažem obliku HS stvaraju se male, bolne kvržice ispunjene gnojem. One mogu da budu crvenkaste, ljubičaste ili tamnije braon boje, u zavisnosti od boje kože osobe, kaže dr McMichael. Kako HS napreduje, čvorići mogu da se povećavaju. Oni mogu da puknu i da iz njih iscure tečnost i gnoj neprijatnog mirisa, objašnjava MedlinePlus. Ispod površine kože mogu da se formiraju kanalići koji povezuju rane, što dovodi do ožiljaka, pa čak i keloida, primećuje dr McMichael.

Ona dodaje da lečenje zavisi od težine bolesti. Lokalno primenjena sredstva za čišćenje i antibiotici mogu biti prvi izbor za blag oblik bolesti. Za umerenu bolest, opcije uključuju različite oralne lekove i kombinovane terapije. Da bi se lezije ispunjene gnojem isušile i zalečile mogu da se primenjuju različite hirurške procedure.

Folikulitis dovodi do pojave osipa

Ako se ispod pazuha pojavi osip može biti i  reč o folikulitisu. Ovo je uobičajeno stanje koje se javlja kada se folikuli dlake inficiraju, stoji na stranicama AAD.

– To se najčešće dešava kao posledica brijanja, kada nastanu urasle dlake ili mali urezi na koži koje omogućavaju normalnim kožnim bakterijama da prodru i uđu pod kožu – objašnjava dr Chipps.

Lečenje zavisi od vrste i težine osipa, izjavio je za Health dr Fred H. Brennan, Jr, pomoćnik direktora programa porodične medicine i sportske medicine Univerziteta Južne Floride-BayCare u Klirvoteru na Floridi. 

– Za blagi bubuljičasti osip, možda bi bilo najbolje da prestanete sa brijanjem na nekoliko dana i nanosite hidrokortizonske kreme nekoliko puta dnevno. Za ozbiljniji osip, gde su izbočine prekrivene pustulama ili malim belim tačkama, možda će biti potreban antibiotik, jer je verovatno infekcija na vidiku – dodao je dr Brennan.

Lasersko uklanjanje dlaka može da pomogne da se smanji debljina dlake i njen rast u zahvaćenom, napominje dr McMichael.

Akantoza

Akantoza (acanthosis nigricans – AN) nije osip, sam po sebi. To je baršunasto zadebljanje kože u naborima i prevojima tela, a tu spada i pazuh. Ova pigmentacija je tamnija od okolne kože.

Akantoza je povezana sa rezistencijom na insulin (zbog dijabetesa ili preddijabetesa), hormonskim nepravilnostima (poput bolesti štitne žlezde) i upotrebom određenih lekova (kao što su pilule za kontrolu rađanja ili steroidi), ističe AAD. Osobe koje imaju prekomernu težinu, imaju porodičnu istoriju AN ili imaju tamniju kožu u većem su riziku od razvoja ovog stanja kože. Iako se AN obično razvija sporo, njegova iznenadna pojava može biti znak raka, upozorava Nacionalna organizacija za retke poremećaje (NORD).

Ako postoji osnovni medicinski uzrok, rešavanje tog problema može da pomogne – na primer, regulisanje insulinske rezistencije. Da bi smanjili pojavu akantoze, lekari mogu da predlože oralne ili lokalne retinoide koji pomažu u čišćenju kože, laserske tretmane za smanjenje debljine kože ili lokalne lekove za izbeljivanje kože.

Eritema ntertrigo (ojed, crvenilo kože na pregibima) izaziva osip koji svrbi

Trljanje ili trljanje kože o kožu, posebno u delovima tela koji su topli ili vlažni može da izazove ovaj osip koji svrbi ili peče i koji se zove intertrigo (ojed), navodi Američka akademija porodičnih lekara (AAFP). Boja može da mu bude od crvene do ljubičaste ili iritirano mesto može da bude čak samo hiperpigmentisano, kaže dr McMichael i dodaje da je uobičajen najčešće ispod dojki, ali može da se pojavi i ispod pazuha.

Intertrigo utiče na spoljašnje slojeve kože, navodi MedlinePlus. Ove takozvane intertriginozne oblasti mogu da cure, pucaju ili krvare, objašnjava AAFP, a kako koža puca, postaje podložna infekciji. Ukoliko se vodi računa da nabori kože budu hladni i suvi to može da pomogne u zarastanju i sprečavanju recidiva, dodaje AAFP. 

Što se tiče lečenja, opcije su antibiotske ili antifungalne kreme, topikalne steroidne kreme i agensi za sušenje (kao što su antiperspiranti ili upijajući puder).

Inverzna psorijaza

Ovo je vrsta osipa koji zahvata nabore kože na telu, kaže Nacionalna fondacija za psorijazu (NPF). Jedna studija objavljena 2016. godine u časopisu Clinical and Experimental Dermatology otkrila je da pogađa 24 procenta do 30 odsto ljudi sa psorijazom. Za razliku od belih, ljuskavih mrlja koje psorijaza obično proizvodi, inverzna psorijaza (poznata i kao intertriginozna psorijaza) može biti glatka i sjajna, napominje Fondacija. Pored toga, osip može biti bolan, može da svrbi i iritiran od znojenja, navodi se u studiji iz 2018. objavljenoj u Dermatology Therapy.

Topikalne steroidne kreme obično su prvi izbor lečenja, iako u težim slučajevima može da bude potrebna oralna ili biološka terapija.

Lišaj na koži (ringworm)

Ovaj lišaj je crveni, kružni, ljuskavi osip na koži koji svrbi. Spada u grupu bolesti koje se nazivaju tinea, koju izazivaju gljivice. Lišaj se širi kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom ili dodirivanjem površine na kojoj gljivice vole da žive, kažu iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Iako svako može da dobije lišaj, sportisti su izloženiji – posebno oni koji se bave kontaktnim sportovima. Na primer, rvači bi ovaj lišaj mogli da dobiju ispod ruku kao posledicu kontakta koža na kožu. Ovim lišajem mogu da se zaraze i oni koji dele peškire ili druge lične stvari sa nekim ko ima infekciju, objašnjava CDC.

Lišajevi se obično leče lokalno antifungalnim lekovima koji se izdaju bez recepta ili na recept, napominje CDC.

Kandidijaza kože

Kandida je vrsta kvasne gljivice koja buja u toplim, vlažnim naborima tela, navode u MedlinePlus, a tu spada i pazuh. Kandidijaza je gljivična infekcija kože.

Ista gljivica koja je uzrok većine vaginalnih gljivičnih infekcija, Candida albicans, često je odgovorna i za infekcije kože. Ove infekcije rezultat su prekomernog rasta kvasca koji se inače nalazi na koži, navodi Johns Hopkins Medicine. Ponekad su to komplikacije intertriga, kaže AAFP. Ova vrsta osipa može biti bubuljičasta i može da svrbi, peče ili curi, dodaje Johns Hopkins Medicine. Za lečenje najbolji su antifungalni puderi.

Toplotni osip

Ispod pazuha može da se dobije bubuljičav osip od prevelike toplote. Ali za razliku od gljivične infekcije, koja može da potraje pre nego što se izleči, toplotni osip je prolazan.

– Toplotni osip više je zapaljenski proces koji nestaje kada ohladite kožu. I – ne zadržava se – objašnjava dr Chipps.

Prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci (NLM), ovaj tip osipa (koji se naziva i milijarija) nastaje kada znojne žlezde i kanale začepe bakterije, ćelije kože, ulje ili drugi ostaci. Grupe bubuljica ili malih plikova mogu da oštete kožu, zbog čega se oseća svrab ili iritacija i bol koji pecka. Ako se koža održava da bi bila hladna i suva, osip bi trebalo da nestane sam od sebe, kaže Johns Hopkins Medicine. Ponekad lekari propisuju losion sa kortikosteroidima.

Limfom kože (kutali)

Kutani limfom ili limfom kože je neuobičajen tip raka, navodi Američko udruženje za rak (ACS). Počinje u belim krvnim zrncima, limfocitima, koji su deo imunog sistema tela. Limfomi kože mogu da se jave kao bubuljice, ravne mrlje, debeli plakovi ili noduli. Mogu da svrbe i imaju boju od crvene do ljubičaste. Ako rak dođe do limfnih čvorova, može da se oseti kvržica u predelu pazuha.

Većina kožnih limfoma nema poznat uzrok. Prema ACS-u, oslabljen imuni sistem može povećati rizik od razvoja kožnog limfoma, iako nije jasno zašto. Mogu se preporučiti različiti tretmani u zavisnosti od vrste, lokacije i stadijuma raka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo